Vi opplever tekniske utfordringer knyttet til registrering av nye kunder. Vi jobber med saken.

Obi-Wan Kenobi: Den originale jediridderen

I 1977 introduserte skaperen av Star Wars, George Lucas, oss for et nytt begrep, nemlig ordet jediridder. En blanding av en ridder og en magiker som tar i bruk lasersverd og bruker den mystiske «Kraften». Og den første ordentlige jediridderen vi ble introdusert for var Obi-Wan Kenobi. Siden da har karakteren stått sentral i flere av filmene og seriene, og nå har han fått sin egen mini-serie på Disney+ oppkalt etter seg.

Obi-Wan Kenobi er en av karakterene i Star Wars-universet som er utforsket mest, og til gjengjeld er han en av de dypeste karakterene Star Wars kan by på. Her er noen lesetips til deg som vil vite mer om Obi-Wan og karaktergalleriet han omgir seg med.

– Sam, Star Wars-guru, Outland Porsgrunn

Advarsel: Denne artikkelen inneholder spoilere fra filmene i Skywalker-sagaen.

Hvem er Obi-Wan Kenobi?

Obi-Wan Kenobi er en jediridder som i likhet med mange andre jedier ble lært jediriddernes strenge doktrine fra tidlig alder. Den mest nevneverdige regelen jediordenen hadde var at jediene skulle unngå følelser, slik at de kunne holde seg nøytrale. Obi-Wan derimot fulgte ikke reglene blindt og var kjent med å føle følelser til tross. Noe som i flere tilfeller bød på utfordringer i forhold til hans lojalitet til jediordenen.

Foruten filmene gir TV-serien Star Wars: The Clone Wars et godt innblikk i livet til Kenobi under klonekrigen. I tillegg kan man lese bøkene Master & Apprentice av Claudia Gray og den nylig utgitte Brotherhood skrevet av Mike Chen, tegneseriene Obi-Wan & Anakin og The Journals of Ben Kenobi, for videre innsikt i Obi-Wans karakter. The Journals of Ben Kenobi er en samling korte historier fra hovedserien Star Wars (2015).

Artikkelen fortsetter etter produktene nedenfor...

Hva gjorde Obi-Wan til den han er?

Obi-Wan hentet mye av sin egen ideologi fra hans avdøde læremester Qui-Gon Jinn, som var det man kaller en eksentrisk jediridder. Han var uenig i jediordenen på flere ting, og gikk alltid inn for å gjøre det moralsk rette, selv om det gikk imot jedikoden. Det var Qui-Gon som også fant Anakin Skywalker og påsto at han var den utvalgte som skulle bringe balanse til kraften, noe Obi-Wan også trodde.

Obi-Wan tok dermed Anakin under sine vinger og trente han til å bli en jediridder. Det er spesielt i denne perioden er at Obi-Wan blir utforsket som karakter, enten om det er i krangler eller konkurranser med Anakin, eller om det er jedienes innblanding i korrupsjon og krig på planeten Mandalore. TV-seriene og publikasjoner utenom filmene tester virkelig Obi-Wans ideologi og moral, noe som igjen skaper en ytterligere dybde til karakteren.

Da republikken og jediordenen falt under sithene og det galaktiske imperiet, og Obi-Wan mistet Anakin Skywalker til den mørke siden, ble Obi-Wan fullstendig knust. Han ser allikevel lys i enden av tunnelen når Anakins barn – Luke og Leia – blir født. Leia blir adoptert av senatoren fra Alderaan, Bail Organa, og Luke blir tatt hånd om av onkelen sin, bonden Owen Lars, på ørkenplaneten Tatooine. Obi-Wan bestemmer seg for å passe på Luke fra avstand og holde fortiden sin som jediridder skjult. Imperiet er fremdeles på jakt etter de gjenværende jediene, og må aldri finne ut at Luke og Leia er barna til «den utvalgte».

Les også: Outlands guide til det utvidede Star Wars-universet!

Det er her tv-serien Obi-Wan Kenobi (2022) tar opp tråden. Hva skjedde med Obi-Wan Kenobi imellom Episode III – The Revenge of the Sith og Episode IV – A New Hope?

Obi-Wan Kenobi på Disney+

Fredag 27. mai kom de to første episodene av TV-serien – Obi-Wan Kenobi – på Disney+. Den foregår ti år etter Episode III – The Revenge of the Sith, og Obi-Wan lever et helt annet liv i hemmelighet, men det er ikke helt uten utfordringer.

Imperiets inkvisitorer leter fremdeles etter de gjenværende jediene, og når disse dukker opp på Tatooine må Obi-Wan velge om han fremdeles er jediridderen som redder uskyldige fra urettferdighet, eller om han er einstøingen Ben som passer på at ingen finner ut at Luke og Leia er barna til den utvalgte. De som er kjent med videospillet Star Wars: Jedi – Fallen Order vil kjenne igjen inkvisitorene og trusselen de utgjør.

Anbefalt lesing

Obi-Wan Kenobi er en serie for de som ønsker å vite mer om alles favoritt-jediridder, og fungerer best som et supplement til Episode I til VI. Den henter inspirasjon og karakterer fra bøker, tegneserier, spill og andre TV-serier, og binder sammen det utvidede universet med de klassiske filmene.

TV-seriene Star Wars: The Clone Wars og Star Wars: Rebels og tegneserien Darth Vader – The Dark Lord of the Sith er sterkt anbefalt om man ønsker å vite mer om Obi-Wan og inkvisitorene fra serien. Hvis man er interessert i å lese mer om Obi-Wans nemesis Darth Maul er tegneserien Star Wars: Darth Maul og Darth Maul: Son of Dathomir anbefalt lesestoff. Merk at Darth Maul: Son of Dathomir er basert på episoder av TV-serien Star Wars: The Clone Wars som aldri ble produsert, og passer best å lese etter den sjette sesongen av serien.

Det finnes også litteratur om andre jedier Obi-Wan kjempet sammen med under klonekrigen. Boka Star Wars: The Dark Disciple tar for seg hva som skjedde med jediridderen Quinlan Vos og Grev Dookus hemmelige lærling Asajj Ventress etter sesong 6 av Star Wars: The Clone Wars, og boka Star Wars: Ahsoka forteller historien om Ahsoka etter Darth Sidious igangsatte ordre 66 og leder inn til TV-serien Star Wars: Rebels. Ahsoka var Anakins lærling, men var like ofte med Obi-Wan som hun var med læremesteren sin. Hun har i senere tid dukket opp i TV-seriene The Mandalorian og The Book of Boba Fett på Disney+.

Man har sett Obi-Wan Kenobi i Star Wars siden den første filmen kom i 1977, men selv 45 år senere er han fremdeles en fanfavoritt. Han var Lukes inngang i det større universet, samtidig som han var alles introduksjon til magien som Star Wars spinner rundt. For mange er han selve bildet av en ekte jediridder.