Historien om Ahsoka Tano: Fra Star Wars Clone Wars til egen TV-serie!

Ahsoka Tano er hjertebarnet til Dave Filoni, skaperen av TV-seriene Clone Wars, Rebels og The Mandalorian. Og når Filoni har kreativ kontroll over en produksjon, så kan du regne med at Ahsoka vil dukke opp på et eller annet vis. Ahsoka har fått en omfattende rolle i Star Wars, og i denne artikkelen gir vi gi deg et innblikk i hvem hun er.

Bilde: Star Wars / Disney (Giphy)

Alle som ønsker å bli kjent med Ahsoka og hennes historie bør først og fremst se TV-serien Clone Wars. I denne animerte serien følger man selvfølgelig karakterer vi allerede er kjent med fra filmene som Anakin Skywalker og Obi-Wan Kenobi, men hvis vi skulle snakket om hvem Clone Wars-serien egentlig handler om – er det Ahsoka Tano og klonekaptein Rex.

Advarsel: Denne artikkelen inneholder spoilere til Clone Wars, Rebels, The Mandalorian og Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker.

Ahsoka lesestoff og merch

Se flere Star Wars-bøker →

Ahsoka og Anakin

Ahsoka Tano starter sin historie som padawan under, Anakin Skywalker. Og bare det å ha republikkens kanskje mest kontroversielle jedi som læremesteren sin er et interessant utgangspunkt i seg selv.

Clone Wars viser oss hvordan forholdet mellom Ahsoka og Anakin utvikler seg fra irritasjon og konflikt til gjensidig respekt, samtidig som Ahsoka blir utsatt for en rekke prøvelser. Ahsoka står opp alene mot General Grievous og må forsøke å redde mesteren sin fra den mørke siden. På et tidspunkt blir hun beskyldt for drap og kastet ut av jediordenen. Og når hun først blir frikjent velger hun å ikke vende tilbake, noe som er et stort vendepunkt for hennes historie.

Les også: Outlands guide til det utvidede Star Wars-universet!

Videre er det ingen hemmelighet at det er Order 66 som avslutter klonekrigen, og i Clone Wars sin siste sesong ser vi denne orderen fra Ahsoka og Rex sine perspektiv. Order 66 beordrer alle kloner om å vende seg mot jediene og eliminere de. Vi kommer tett på Ahsoka og Rex under disse skjebnesvangre timene – når de er blitt sendt til Mandalore for å hanskes med Maul.

Mellom klonekrigen og handlingene i TV-serien Rebels holder Ahsoka hodet lavt og prøver å unngå Imperiets inkvisitorer. Hvordan det går kan man lese i boken Star Wars: Ahsoka, eller se første sesong av TV-serien Tales of the Jedi, hvor bokas handling har blitt adaptert til en episode på 20 minutter. Det er ikke er like lett å gjemme seg for Imperiets inkvisitorer når man er blant de mest ettersøkte personene i galaksen.

Ahsoka er ikke ukjent med Imperiets inkvisitorer eller sither, og ikke bare møter hun Grev Dooku og Maul under klonekrigen, men hun får også en konfrontasjon med Darth Vader i Rebels. Sesongavslutningen i den andre sesongen av Rebels byr på alt man kan ønske av Star Wars, uten at vi skal avsløre for mye. Alt vi kan si er at det er et svært viktig øyeblikk i Ahsokas historie.

Grand Admiral Thrawn

I senere sesonger av Rebels må Ahsoka stå opp mot Grand Admiral Thrawn – en person av rasen chiss med et svært godt talent for taktikk. Thrawn trekker sjeldent våpen, og ser heller på kamper som et sjakk-spill (eller dejarik, om du vil).


Om du har sett ferdig tredje sesong av The Mandalorian så er det åpenbart at Ahsokas kamp mot Thrawn ikke er over, da hun fremdeles leter etter ham. Ahsoka, spilt av Rosario Dawson i The Mandalorian, var også karakterens første live-action tolkning. Uten at vi har fått vite så mye mer om forholdet deres, kjenner hun allerede Luke Skywalker da hun dukker opp under Lukes jediopplæring av Grogu (også omtalt som Baby Yoda).

Les også: Obi-Wan Kenobi: Den originale jediridderen


Herfra vet vi lite om Ahsokas historie, annet enn at man kan høre stemmen hennes i filmen Star Wars: Episode IX - Rise of Skywalker, når Rey hører stemmene til alle jediene som kom før henne. Hva dette betyr for karakterens fremtid vet vi ikke, men tv-serien Ahsoka har premiere på Disney+ i august 2023. 


Det har allerede blitt annonsert at karakterer fra de animerte TV-seriene skal dukke opp, inkludert Grand Admiral Thrawn som stiller opp som seriens antagonist. Selv Thrawns skaper, forfatter Timothy Zahn, er blitt konsultert for at Thrawn skal bli skrevet så riktig som mulig. Dette lover meget bra for Star Wars-fansen. 

Anbefalt lesestoff om Ahsoka og Star Wars

Utover TV-seriene er det ikke skrevet mye om Ahsoka. Clone Wars havnet midt i en rar fase hvor Disney tok over Star Wars. Derfor regnes Clone Wars som kanon både i Star Wars Legends-tidslinjen og Disneys Star Wars-tidslinje.

Bortsett fra boka om Ahsoka dukker hun mest opp i tilbakeblikk og visjoner som andre karakterer som kjente henne har. Ellers er det skrevet noen korte historier om henne i tegneserien Star Wars: Forces of Destiny som fokuserer på de kvinnelige heltene i Star Wars, og boken The Clone Wars: Stories of Light and Dark som samler korte historier satt til klonekrigen.

Les også: The Mandalorian: Historien om mandalorianerne – og anbefalte tegneserier

Skal man få best oversikt og klaregjøre seg til den kommende Ahsoka-serien, er det best å se TV-seriene i kronologisk rekkefølge. Hvis man supplerer med Star Wars: Ahsoka mellom Clone Wars og Rebels, har man fått med seg det viktigste man trenger å vite om Ahsokas historie så langt.

Og vi sier “så langt”, for om man kjenner Dave Filoni rett så er Ahsokas historie langt fra ferdig.