The Mandalorian: Historien om mandalorianerne – og anbefalte tegneserier

This is the way” er et uttrykk som har blitt svært kjent via TV-serien Star Wars: The Mandalorian på Disney+. Suksesserien handler om dusørjegeren og mandalorianeren Din Djarin, spilt av Pedro Pascal, og den lille, nusselige Grogu. 


Men hva betyr egentlig “this is the way” og hvor stammer det fra? Les videre for å lese mer om mandalorianerne og historien deres, samt noen anbefalte tegneserier om du er sulten på mer.

Bilde: Disney / Star Wars

Mandalores opprinnelse

Uttrykk “this is the way” stammer fra mandalorianerfilosofien til “Children of the Watch”, en religiøs sekt som ønsker å gjeninnføre gamle regler for mandalorianerne. Disse inkluderer regelen hvor en mandalorianer aldri skal vise ansiktet sitt, som preget mye av historien i den første sesongen av TV-serien.

Se også: Alle Star Wars-produkter

Likevel er det andre mandalorianere som ikke følger disse reglene, og som mener at man trenger ikke være født på planeten Mandalore engang for å være en mandalorianer – selv om det er fra denne planeten disse opprinnelig kommer fra.


I begynnelsen var samfunnet deres basert på kamp og ære, ledet av lederen kalt Mand’alor. Den originale Star Wars-historien plasserer mandalorianernes opprinnelse til omtrent 10.000 år før Star Wars: Episode IV - A New Hope, og gjennomførte angrep mot både republikken og jediene.


Mandalorianerne koloniserte flere planeter og skapte noe de kalte Mandalorian Space. Dette spredte mandalorianerne over et større område og er en av grunnene til at det ble flere grupper mandalorianere, med ulike regler og ideologi.

Les også: Outlands guide til det utvidede Star Wars-universet!

Bilde: Disney / Star Wars

Tarre Vizsla og The Darksaber

Til tross for at mandalorianerne og jediene ofte havnet i kamp, hendte det også at de stod på samme side. Mandalorianeren Tarre Vizsla ble trent av jediordenen fra tidlig alder og var den som konstruerte den legendariske lyssabelen Darksaber, som spiller en sentral rolle i animasjonsseriene Clone Wars og Star Wars: Rebels, i tillegg til TV-serien The Mandalorian. Personen som eier Darksaber er i følge mandaloriansk tradisjon Mandalores rettmessige hersker.


Star Wars-fans vil si seg enige i at episodene Clone Wars bruker på planeten Mandalore er av de mest givende serien har å by på. Det er ingen tvil om at mandalorianerne og den legendariske lyssabelen deres er en rød tråd igjennom mesteparten av serien, og senere Star Wars-serier som Dave Filoni (Book of Boba Fett, The Mandalorian, Ahsoka) står bak.

Se også: The Mandalorian POP!-figurer

Bilde: Disney / Star Wars

Clone Wars introduserer seerne til Tarre Vizslas etterkommer Pre Vizsla, som leder en mandalorianergruppe kalt Death Watch. Pre Vizsla er også den første man ser som holder og benytter The Darksaber.


Death Watch ønsker å gjeninnføre den tradisjonelle mandalorianerfilosofien om kamp og ære på planeten Mandalore, som har fått en pasifistisk ledelse under Satine Kryze. I denne konflikten blir jediene koblet inn, som resulterer i en spennende og til tider hjerteskjærende historie om Mandalores skjebne under klonekrigen.

Bilde: Disney / Star Wars

Bo-Katan Kryze dukker for første gang opp i animasjonsserien Clone Wars, i et forsøk på å ta rollen som Mandalores rettmessige leder. Dette maktspillet, samt mandalorianernes indre konflikter og stadige borgerkriger, er kilden til historiene som utfolder seg på og rundt Mandalore.


I Outlands guide til det utvidede Star Wars-universet har vi nevnt at det er lurt å lese Darth Maul: Son of Dathomir mellom Clone Wars sesong 6 og 7. Man får vite hva som skjer med Darth Maul, hvor Darksaber og Mandalore står sentralt. 


Historien i Darth Maul: Son of Dathomir skulle egentlig bli Clone Wars-episoder, men utgitt som en tegneserie da videre produksjon av animasjonsserien Clone Wars var usikker.

Bilde: Disney / Star Wars

Det meste av info om Mandalore og mandalorianerne får man fra TV-seriene Clone Wars, Star Wars: Rebels, The Mandalorian og The Book of Boba Fett. Disse henger så tett sammen at det er verdt å få med seg alt fra starten.


Og ikke glem å se Clone Wars-episodene i riktig rekkefølge slik starwars.com anbefaler her. Denne rekkefølgen gjør det absolutt lettere å henge med.

De “gamle” mandalorianerne Jango og Boba Fett

Som nevnt tidligere i denne artikkelen er det forskjellige grupper, eller klaner, av mandalorianere. I TV-serien The Mandalorian sier Bo-Katan Kryze til Din Djarin at “Children of the Watch” er en utdatert, religiøs sekt, og at hennes ortodokse stilling som mandalorianer er mest utbredt på den moderne Mandalore.

Bilde: Disney / Star Wars

Gamle, kjente karakterer som Jango Fett og Boba Fett er også mandalorianere, men ikke nødvendigvis i samme klan som verken Bo-Katan eller Din Djarin.


Jango Fett er kjent som galaksens beste dusørjeger og ga sitt eget DNA til Republikkens klonearmé i klonekrigen. Han skapte seg også en perfekt klone, som en sønn, kalt Boba Fett. Sistnevnte har alltid vært en fanfavoritt siden han for første gang dukket opp på skjermen i Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, og er en minst like god dusørjeger som det faren hans var.


Boba Fett er også aktuell i sin egen TV-serie The Book of Boba Fett og i tegneserien Star Wars: Bounty Hunters, som går parallelt med tre andre hovedserier: Star Wars, Darth Vader og Doctor Aphra. Anbefalt leserekkefølge kan du finne i guiden vår

Bilde: Disney / Star Wars

Jango Fett er ikke utdypet like mye i de originale historiene ennå, men han har sin egen one-shot i samlingen Star Wars: Age of the Republic - Villains.

Anbefalt lesestoff for deg som digger The Mandalorian

Etter en kort innføring i hva det vil si å være mandalorianer ser man kanskje at det ikke er en konkret fasit. Mandalorianerne er ikke en rase, men heller en gruppe som deler filosofiske standpunkt. Og selv om mandalorianerne selv ikke alltid er enige med hverandre om hvem som skal styre Mandalore, deler de som regel den samme ikoniske rustningen som både Din Djarin og Boba Fett bruker.

Bilde: Disney / Star Wars

Om man ønsker å vite mer utover det man får vite i TV-serien The Mandalorian, er animasjonsseriene Clone Wars og Star Wars: Rebels obligatorisk. Ønsker man å se vekk fra de originale historiene, omtalt som “canon”, er det en del å hente i Star Wars: Legends, som er historier fra før Disney kjøpte opp Star Wars.


I tegneseriene Star Wars: Knights of the Old Republic og Star Wars: Tales of the Jedi står mandalorianerne sterkt i fortellingene. Historien om Tales of the Jedi: The Sith War kan man lese i omnibusen Star Wars: Tales of the Jedi Epic Collection, Vol. 3. Jango Fett: Open Seasons er også varmt anbefalt og kan leses i samlingen The Menace Revealed, Vol. 1


Ellers er Republic Commando-bøkene kjent for å gjøre en god skildring av mandalorianernes kultur i Star Wars: Legends. Og skulle du ønske å gå i Boba Fetts fotspor og bli galaksens beste dusørjeger, kan du jo alltids sjekke ut håndboken og bli en ekte mandalorianer selv!


TV-serien The Mandalorian blir også adaptert til tegneserieformat, og del 1 av sesong 1 har allerede kommet ut i trade paperback.