Lag Escape Room i egen stue med disse brettspillene
Lag Escape Room i egen stue med disse brettspillene
De siste årene har Escape Room-brettspill blitt en stadig mer populær sjanger. Det har dukket opp flere serier med spill der man må samarbeide om å undersøke, finne hintene, løse gåtene, og komme seg ut. Det finnes mange forskjellige Escape Room-spill der ute, med et mangfold av temaer og finurlige løsninger.
Escape rooms har bare blitt mer og mer populært de siste årene, og dette har smittet over på brettspill. I et Escape Room-brettspill er dere stengt inne i et rom, eller et område, og må komme dere ut ved å finne gjemte gjenstander og løse gåter. Disse spillene er alle sammen samarbeidsspill, og tar vanligvis rundt en time å spille. De fleste passer gjerne for opptil 4-5 personer, men vil fungere like godt, hvis ikke bedre, med færre spillere. Det er også mulig å spille de fleste alene!
En av grunnene til at denne typen brettspill har blitt så populære er nok fordi det er en sjanger som kan appellere til de som vanligvis ikke spiller brettspill, ved at det egentlig handler mer om å løse gåter og oppgaver, enn det å tenke strategisk og konkurrere med andre. Dette er nok en sjanger som har kommet for å bli!
Når dere har spilt gjennom et Escape Room-spill har dere jo fått med dere alle de gjemte tingene og løst alt som kan løses, og derfor spiller man dem gjerne bare en gang. Det er likevel mulig å spille dem på nytt om dere venter til dere har glemt mye av løsningen (i en hektisk hverdag tar det kortere tid enn man tror), eller om dere prøver det med en ny spillgruppe som kan gi nye innspill. Et annet alternativ er å gi spillet videre, til å glede noen andre!
Siden man gjerne løser spillet såpass raskt er det vanlig at det slippes nye spill med jevne mellomrom, innenfor de forskjellige seriene med Escape Room-spill. De kommer da med nye temaer og historier, og noen ganger også helt nye spillmekanikker.
Innenfor Escape Room-sjangeren er det stor variasjon i hvordan dere interagerer med rommet eller området dere liksom befinner dere i, hvordan gåtene er satt opp, og hvilke hjelpemidler dere har. Det er derfor verdt å prøve spill innenfor flere serier, slik at dere finner den typen dere liker best.
I EXIT: The Game-spillene må dere løse gåter, for å få låst opp nye gåter, som igjen blir nye gåter, og så videre til dere finner det siste skrittet og kommer dere ut. For å løse gåtene bruker dere et hefte med informasjon, kort, og et dekoderhjul.
Underveis i spillet kan dere være nødt til å brette og krølle sammen ark og kort, tegne på kart, og på andre måter ødelegge spilldeler for å løse de forskjellige gåtene. Dette gjør at man kun kan spille spillet en gang.
Alle spillene i EXIT-serien har en vanskelighetsgrad på en skala fra en til fem. Om du ikke har spilt noen EXIT-spill tidligere kan det være lurt å starte på en lav vanskelighetsgrad, for eksempel med Den Sunkne Skatt. Det er kun ett spill i hver EXIT-eske, og det kommer nye eventyr forløpende.
Unlock er en variant som er kortbasert, og når dere oppdager nye steder i spillet får dere beskjed om å finne frem et bestemt kart, som dere legger foran dere på bordet. Alle kortene i spillet er nummerte, og gjenstandene dere finner underveis er markert med enten rødt eller blått. For å bruke gjenstandene kombinerer dere to gjenstander med ulik farge, og finner frem kortet som har nummer tilsvarende summen av de to gjenstandene. Dere får bruke en app underveis, for å plotte inn koder, få hint, og bruke "maskiner".
Det er et lite introduksjonseventyr i alle Unlock-boksene, slik at det er lett å lære seg hvordan spillet fungerer. Det krever heller ikke noe spesielt oppsett, siden spillet bare er en kortstokk. Unlock har mange gode historier og eventyrene finnes i så mange temaer at det er umulig å ikke finne et passende spill, uansett hva du liker.
Unlock-spillene kommer i esker med tre spill, der hvert av spillene i en eske har økende vanskelighetsgrad. Eskene kan spilles i valgfri rekkefølge, og dere burde derfor starte med den med det temaet dere synes virker mest spennende.
Noe av det som gjør Mystery House så unikt er spillkomponentene. I motsetning til mange andre Escape Room-spill som gjerne er kortbasert, har Mystery House en boks med vinduer, der dere kan se inn i de forskjellige "rommene". Når dere åpner dører og lignende fjerner dere vegger fra boksen, slik at et nytt rom blir synlig. I likhet med Unlock bruker Mystery House en app for å hjelpe dere videre i eventyret, og mye av spillet foregår i appen.
Reglene er i stor grad selvforklarende, og det tar ikke lang tid å sette seg inn i hvordan det spilles. Boksen med rommene gjør at det er lett å leve seg inn i mysteriet, når dere må vri på boksen og kanskje bruke lommelykt for å finne de hintene som skjuler seg i hvert rom.
Grunnsettet inneholder to eventyr, Family Portrait og Lord of the Labyrinth. Det har foreløpig bare kommet en utvidelse, som har ett eventyr, Back to Tombstone, og det kan ikke spilles uten grunnsettet.
Det finnes også mange andre Escape Room-spill, som alle har sin egen tvist. Andre nevneverdige titler og serier er Escape Tales, Deckscape, og den mørke, spennende, og mer voksne serien 50 clues!
Escape Room-sjangeren innen brettspill har bare blitt større og større, og har nok bidratt til å dra flere inn i den store verdenen av brettspill. Det finnes mange serier som benytter seg av ulike spillmekanikker og annet for å skape en ordentlig Escape Room-følelse. Det kommer stadig nye spill innenfor de forskjellige seriene, og det er alltid noe nytt å prøve!