Bøker for (nesten) ethvert behov | Del 4: Klassikere og pandemierBøker for (nesten) ethvert behov | Del 4: Klassikere og pandemier

Bøker for (nesten) ethvert behov | Del 4: Klassikere og pandemier

Siste del av vår artikkelserie med bokanbefalinger for alle slags leserbehov er her, og med det takler vi to ytterpunkter: klassikere og dagsaktuelle bøker. Bøkene du har hørt så mye om, men aldri tatt deg tid til å lese, side om side med pandemiske fantasier. God lesning!

Klassikerne du aldri har fått tid til

Forkortelsen TBR er velkjent for mange av oss. Den står for "to be read", og henviser til listen over bøker vi har planer om å lese. Akkurat den listen har en tendens til å bare bli lengre med årene, og noen av titlene kommer tilsynelatende aldri nærmere toppen, uansett hvor mange bøker vi leser.

 

Klassiske verker går igjen på mange TBR-lister. Men det kommer hele tiden noe nytt og spennende som kaprer oppmerksomheten, og dermed blir The War of the Worlds liggende i stabelen enda en stund til. Men det er jo en grunn til at klassikerne er klassikere! Det er fortsatt masse god lesning å få ut av bøkene som bidro til å danne grunnlaget for vår virkelighetsoppfatning, og inspirerte våre dagers forfattere.

Epidemiske fantasier og pandemiske eventyr

Koronaviruset er absolutt en trussel og forårsaker mye tragedie, men det kunne faktisk ha vært verre. Mye verre. Vi er langt unna svartedauden som tok livet av halvparten av befolkningen i landet vårt mot slutten av middelalderen. Den gangen mente de mest lærde eksperter innen medisin at pesten ble forårsaket av en uheldig samstilling av planetene Saturn, Jupiter og Mars. Denne astronomiske ulykken skapte miasmer i atmosfæren og det var dette som utløste pesten. Rottene hadde ingenting med saken å gjøre ...

 

Vi har en fordel som våre forgjengere ikke hadde: Moderne vitenskap. Vi vet hva som forårsaker smittsomme sykdommer, men vi er fortsatt sårbare. Her er noen tankeeksperimenter som setter vår situasjon i perspektiv, samtidig som de gir oss en påminnelse om at vi må være på vakt også etter at koronaviruset er bekjempet.

Ikke glem å se gjennom de tidligere delene av denne artikkelserien, tre artikler som dekker hele seks sjangre av våre beste tips: Dommedag & feelgood, Vitenskap & romantikk, og Humor & mursteiner.