Er du lei av Catan? Her er flere brettspill som forbedrer formelenEr du lei av Catan? Her er flere brettspill som forbedrer formelen

Er du lei av Catan? Her er flere brettspill som forbedrer formelen

Catan er et folkekjært brettspill, som har en fast plass i mang en bokhylle rundt om i verden. Men, selv så godt som det er, så kan det bli litt kjedelig i lengden også?

Settlers of Catan kom ut i 1995 og har siden da blitt et av de mest kjente moderne brettspillene. I nyere tid har navnet blitt forenklet, og spillet heter nå bare Catan. Det har blitt utgitt på utallige språk, blant annet på norsk, og har kanskje blitt et av de generelt vanligste spillene å starte med, når man vil spille brettspill på et høyere nivå enn Monopol. Siden det kom ut første gang har det også blitt lagt til mange utvidelser, slik at dere kan spille igjen og igjen, uten at det blir kjedelig. 

 

Selv om kjærligheten for Catan hos de fleste er stor, kan det noen ganger bli litt mye av det gode, eller du føler at du trenger nye utfordringer. Slapp av, det er mange andre kule brettspill der ute, som gjør en forfriskende vri på det Catan har lagt grunnlaget for.

WingspanWingspan

En stor del av spillet i Catan er å samle ressurser. Dette er en type mekanisme som kalles resource management, som på norsk godt kan oversettes til ressurshåndtering. Mekanismen kommer i spill nettopp i form av å først skaffe ressurser, gjerne av bestemte typer som du trenger for å oppnå et gitt mål, for deretter å bruke dem på en strategisk måte. 

 

Et annet spill om resource management er Wingspan, en populær kundefavoritt, hvor målet er å samle fugler til det beste fuglereservatet. Wingspan har fått mange priser, ikke bare for å være et innovativt brettspill, men også for sine vakre illustrasjoner, og at det er såpass lærerikt. 

 

Spillet er en veldig god overgang til litt mer avanserte brettspill, og er en god måte å lære seg om resource management – og fugler.


Small WorldSmall World

Når du spiller brettspill, liker du best å ha flest brikker på brettet, erobre de andre spillerne, og rett og slett ta størst plass? Det er et eget navn for denne spillmekanismen, kalt Area Control, eller områdekontroll. Det er en ganske vanlig mekanisme blant strategi og krigsspill, og er kanskje mest kjent fra klassikeren Risk, men det er også en viktig del av Catan

 

Et annet brettspill som fokuserer mye på områdekontroll, og som er hakket mer fargerikt og engasjerende, er Small World. I Small World tar dere rollene som hver deres faksjon eller gruppe som står i tottene på hverandre, og det er om å gjøre å ta kontroll over størst mulige områder. Det er et fantastisk spill, som virkelig får frem både latter og frustrasjon hos alle involverte.


The Castles of Burgundy (20th Anniversary)The Castles of Burgundy (20th Anniversary)

Catan er jo blant annet kjent for de ikoniske sekskantede brikkene som brukes til å sette opp begynnelsen på spillet. Tile Placement er en annen spillmekanisme som går ut på at spillerne legger ut brikker, ofte i et mønster eller med andre strategiske overveielser, for å få poeng eller andre goder. 

 

Akkurat dette er ikke en vesentlig del av Catan, men om du er en av dem som synes noe av det morsomste med spillet er å forberede kartet med hjelp av brikkene, da er Castles of Burgundy spillet for deg! 

 

I Castles of Burgundy vil du ekspandere ditt eget landområde ved å legge ut nye brikker på spillebrettet. Ikke la det kjedelige utseendet lure deg; det er et veldig populært spill, og vil nok av mange kalles en moderne klassiker blant strategispill.


Sidereal ConfluenceSidereal Confluence

OK, så vi trakk kanskje strikken litt langt i analogien vår til Catan med tanke på tile placement. Men noe som faktisk er en sentral del av Catan er handel – å bytte til deg ressurser både fra «banken» og fra de andre spillerne. Mange forbinder kanskje bare handelsbaserte brettspill med Monopol, men det er mange andre virkelig gode handelsspill der ute, og et av dem er Sidereal Confluence

 

Sidereal Confluence kom ut i 2017, og har siden da vært et av de mest populære strategispillene med handel som hovedmekanisme. Spillet har også blitt ekstra populært, fordi det er designet for 4-9 spillere, og er en av de få litt tyngre strategispillene på markedet som kan spilles med mer enn fem personer.


Railroad InkRailroad Ink

Hva om det du liker best er å nøste sammen tråder for å lage den lengste mulige sammenhengende veien? Da er det kanskje et spill med rutebygging som viktig mekanisme som er det du bør lete etter. 

 

Det største brettspillet innenfor rutebygge-sjangeren er Ticket to Ride, men vi vil også varmt anbefale Railroad Ink. I Railroad Ink kaster dere terninger for å se hvilke type toglinje du må legge, og det er om å gjøre å lage de beste toglinjene. 

 

Det er et veldig morsomt brettspill, som er perfekt å spille om dere bare har 20 minutter. Spillet finnes i to varianter, rød og blå, som begge er fullstendige spill, men med litt forskjellige tilleggsregler.

 

Se alle varianter av Railroad Ink her.


WavelengthWavelength

Og etter alt dette, om det du liker aller best med å spille Catan egentlig bare er å være sammen med vennene dine og pleie de sosiale forbindelsene deres, så er det også helt lov. Da kan det være at et selskapsspill kan være noe for deg – eller dere. Har du fått prøve det enda?