Alt du bør vite om Brandon Sanderson – en forfatter med et utrolig arbeidstempoAlt du bør vite om Brandon Sanderson – en forfatter med et utrolig arbeidstempo

Alt du bør vite om Brandon Sanderson – en forfatter med et utrolig arbeidstempo

Den amerikanske forfatteren Brandon Sanderson er mest kjent for en rekke fantasy-serier, som Mistborn, Stormlight Archive og den nyere young adult rom-operaen Skyward. Han er også kjent for å ha fullført Robert Jordans episke fantasy-serie, The Wheel of Time.

På samme måte som Jordans The Wheel of Time og Tolkiens Ringenes Herre, har Sanderson satt sitt merke på fantasy-sjangeren, og formet hvordan historiene ser ut, hvordan de skrives og hvordan de utgis.

Innen fantasy-miljøet er han kjent for å ha konkretisert grunnreglene for hvordan man lager magisystemer i skjønnlitteratur, samt satt en ny standard når det kommer til interaksjon med tilhengere gjennom hyppige podcaster, boksigneringer og de siste par årene, sin egen konvensjon.


Mest kjent er Sanderson for sitt helt ekstreme arbeidstempo. I tillegg til de arrangementene nevnt over så underviser han i kreativ skriving ved universitetet i Brigham. Sanderson er også ansatt som konsulent av Amazon for deres The Wheel of Time TV-serie, der hans jobb er å sørge for at serien blir mer tro til bøkene.

I tillegg til så mange jern i ilden, skriver han bøker av høy kvalitet, i flere sjangere, i et helt ekstremt tempo. Tempoet er så høyt at Sanderson har skrevet ca. 60 romaner, noveller og grafiske noveller i løpet av de snaut 17 årene han har vært aktiv. Et gjennomsnitt på utrolige 3,5 utgivelse i året.


Sanderson har en planlagt utgivelse i 2022, og hele seks bøker i 2023 – basert på en av de mest suksessrike folkefinansierte kampanjene på nettsiden Kickstarter.com gjennom tidene. 


Kampanjen bestod av fire planlagte, men ukjente, bokutgivelser og kun et utkast til omslaget. Tilhengere av Sanderson strømmet til og forhåndsbestilte bøkene hans for over 41 millioner dollar – over 365 millioner norske kroner.


Foruten utgivelsene nevnt over, har godeste Sanderson også skrevet flere upubliserte bøker, blant annet hele tolv bøker før han publiserte boken Elantris i 2005. 

Hva er det som er så spesielt med bøkene hans?

Sanderson har alltid vært lidenskapelig engasjert i historier, og det er tydelig i måten han skriver på. Ved inspirere seg fra Robert Jordans metode for å lage store episke verdener strødd med frempek og skjulte detaljer, har Sanderson tatt dette til nye nivåer.


Historietråder og utviklingen av karakterene er planlagt fra starten av og henger sammen på en måte som gjør at gøy å lese bøkene på nytt i en evig jakt på skjulte “easter eggs” og hint til hva som kommer senere. Som Sanderson selv skriver: “det er alltid en hemmelighet til”.

Som nevnt tidligere, er Sanderson svært aktiv i måten han kommuniserer med tilhengerne sine, og dette er ekstra tydelig i karakterene hans. Her finner man realistiske skildringer av depresjon, autisme, ulike sinnslidelser, etnisiteter, religiøse retninger, legninger og seksualiteter.


Hver gang Sanderson skriver en karakter som lider av ting som depresjon eller autisme, søker han hjelp og konsultasjon fra både eksperter, og mennesker som lider av sykdommen selv. Han søker innspill for å sikre at karakteren representerer sykdommen på en troverdig og ikke-krenkende måte, noe som fører til karakterer som føles levende, ekte og sammensatte. Lidelsen eller sykdommen er en normal del av karakteren, ikke noe som kastes spesielt mye lys over. 


Dette, kombinert med relativt sparsommelige mengder detaljer når det kommer til utseende har ført til en rekke sterke, interessante karakterer som det er lett å danne relasjoner til og å leve seg inn i.


Sandersons største styrke er avslutningene. Han har mestret kunsten å trekke sammen alt av tråder og oppbygning fra de første aktene i bøkene sine til en eksplosiv og tilfredstillende slutt, som kan ta lesere fra dyp sorg til gledestårer, til problemer med å sitte stille fordi kroppen dirrer av spenning. Alt dette uten at ting føles repetativt eller unaturlig presset frem. 


Kort fortalt: aldri gi opp en Sanderson-bok uten å ha lest slutten.

En mester på magi og magisystemer

Sanderson definerte litteraturens to hovedgrupper for magisystemer, “myk” og “hard”.


I det myke magisystemet, slik vi kjenner det i eksempelvis Harry Potter, er reglene diffuse og kan lett endres på underveis. I det harde magisystemer, er det tydelige regler for hvordan magien fungerer og klare grenser det er for hva magien kan gjøre, og leseren blir gjort klar over hvordan dette fungerer. 


Bøker som The Wheel of Time, Deadly Education og Sandersons egne verk er mest fokusert på det harde magisystemet.


Selv om Sanderson har definert magisystemene i kun to grupper, er hans magisystemer varierte og detaljerte, ofte med tydelige regler som baserer seg på naturlovene. Mistborn-serien baserer magien sin på ulike typer metaller, Elantris på magisk programmering og The Rithmatist inkluderer duellering med levende kritt-tegninger… for å nevne noen.

Kan jeg ha snublet over adapsjoner av Sandersons bøker uten å vite det?

Nei, det har du nok ikke. Enn så lenge er ingen av bøkene hans adaptert til film eller TV-serie, selv om ryktene er mange. DMG Entertainment, som står bak filmer som Twilight-serien, Iron Man 3 og Bloodshot, har kjøpt opp rettighetene til hele Sandersons Cosmere-univers. Dark One, en grafisk novelle, er planlagt som TV-serie og hørespill, med svært få detaljer.


Sanderson har selv hintet til et større, hemmelig prosjekt som han “ikke har lov til å snakke om ennå”, noe mange tilhengere knytter til mulighetene om en adapsjon. Han har også ved flere anledninger ytret et ønske om å samarbeide med FromSoftware for å lage et Sanderson-inspirert spill i samme stil som Elden Ring og Dark Souls.


Men selv om det ikke har vært noen adapsjoner av de mest kjente verkene hans, kan du ha møtt Kelsier, en karakter fra Sandersons Mistborn, i Fortnite. Sanderson har også skrevet en novelle satt i universet til Magic: The Gathering, hvor en av karakterene fra historien er hentet inn i selve kortspiller.


Selv om det ikke finnes så mye Sanderson i andre media ennå, kan tilhengere følge hans ukentlige podcaster og oppdateringer på hans egen Youtube-kanal. I tillegg legger Sanderson ut gratis opptak av forelesningene hans om kreativ skriving.

Hvor bør du starte dersom du ønsker å lese Sandersons bøker?

Et naturlig spørsmål dukker opp når det kommer til en forfatter som har skrevet så mye som som Sanderson: hvor starter jeg? 


Frykt ikke, her har Outland en Sanderson-guide til deg!

Cosmere

For tilhengere av episk fantasy er Cosmere-universet noe alle burde prøve, og det er to anbefalte startpunkter for dette universet.


Første anbefaling er Warbreaker, en for øyeblikket selvstendig bok som fungerer ypperlig som en smakebit på hva Sanderson har å by på og hvordan han bruker magi til å lage spennende og actionfylte verdener.


Den andre anbefalingen er den første boka i Mistborn-serien, Final Empire. Denne boken fungerer fint som en selvstendig bok dersom du ikke ønsker å fortsette på Mistborn, men samtidig som den har en fantastisk avslutning som setter scenen for noe større. 


Den originale Mistborn-trilogien er det som virkelig gjorde folk oppmerksomme på Sanderson.

Les også: En guide til Brandon Sandersons magiske univers: Cosmere


Ikke så stor tilhenger av fantasy? Frykt ikke, her er to andre anbefalte introduksjoner til Sanderson.

Skyward

Skyward er den første boken i Sandersons “Cytoverse”, en rom-opera satt i en fjern fremtid der de siste bitene av menneskelig sivilisasjonen er fanget på en relativt øde planet omringet og stadig angrepet av onde romvesener.

 

Boken følger Spensa, en tenåringsjente som alltid har drømt om å bli den beste rompiloten i en stadig krympende romflåte, samt et ønske om å overbevise alle at faren hennes ikke var en pingle. Mest av alt ønsker Spensa å sparke romvesen-rumpe og Skyward er en bok i young adult-sjangeren som passer for de aller fleste.

Steelheart

Steelheart er første boken i Reckoners-trilogien. Her møter vi en nær fremtid hvor deler av befolkningen plutselig får superkrefter i alle tenkelige former, hvor de umiddelbart går berserk og forsøker å erobre verden. Den mektigste av alle disse nye supermenneskene er den titulære Steelheart og de siste menneskene som gjør motstand prøver å bli kvitt han. 


Til det trenger de hjelp fra hovedpersonen David. Han har nemlig sett noe ingen andre har kommet levende fra.. Han har nemlig sett Steelheart blø. Dette er en litt mørkere young adult-serie, som igjen passer for folk i alle aldre.

Lest alt av Sanderson allerede og sulten på mer? Frykt ikke!

Om du allerede har slukt at av Sandersons bøker allerede har vi samlet en liten liste over anbefalinger.

Forfatter James Islington

James Islingtons Licanius-trilogi har tydelig hentet inspirasjon fra Sanderson, og har selv sagt at Sanderson er hans største inspirasjonskilder. Her finner vi et spennende magisystem og et hav av frempek, hemmeligheter og mysteri, slik som man ofte finner i inspirasjonskildens egne bøker.


I Licanius er Davian en student på et akademi for The Gifted, de mindre begavede tjenerne til Augurs, mektige trollmenn som frem til nylig regjerte store deler av verden med jernhånd. Når Davian oppdager at han kan bruke kreftene til Augurs blir en serie av hendelser i gang, som har potensiale til å endre verden for alltid. 


The Shadow of What Was Lost er første boken i denne intense trilogien, og er en bok som definitivt bør være på listen til alle tilhengere av Sanderson – såvel som fantasy-elskere generelt.

Forfatter Brian McClellan

Brian McClellan var student og deltok i de kreative kursene til Sanderson, og er beviset på at disse kursene fungerer. Powder Mage-bøkene, med Promise of Blood som første bok i serien, er en litt mørkere, mer nåtidsnær fantasy-serie, der magi blandes med teknologi for å lage en intens, actionfylt setting.

McClellan er, som Sanderson, en mester til å bygge opp mysterie, drama og intriger for å skape eksplosive og tilfredstillende avslutninger som gjør det vanskelig å legge fra seg boken før man er helt ferdig.

Forfatter Tamsyn Muir

I den fjerne fremtiden beskrevet i Tamsyn Muir sin romfantasi serie, The Locked Tomb, med første bok Gideon the Ninth møter vi Gideon, en ung kvinne som har mestret kunsten å bruke sverd og har vokst opp på en dyster planet. 


Menneskene har i århundrer blitt styrt av necromancers, mektige magikere med ulike spesialiserte felter. Herskerinnnen i Gideons hus, Harrow, er en mester i å bruke bein for å drive sin udøde magi. Når Gideon blir tvunget til å reise med Harrow til en konkurranse arrangert av den mektige gudeherskeren på en annen planet, starter et mysterie og actionfylt rom-drama, med intriger og og mektige krefter rundt hver krok.