En guide til Brandon Sandersons magiske univers: Cosmere

Cosmere-universet består av en rekke bøker, korte historier, tegneserier og et utall planlagte verk, skrevet, og i flere tilfeller direkte utgitt av forfatter Brandon Sanderson. I denne artikkelen gir Outland deg en innføring i denne magiske fantasy-serien.

Først av alt: Hva er Cosmere?

Cosmere er navnet på universet der en stor del av Brandon Sanderson sine bøker utspiller seg. Det består av omtrent 50-100 solsystemer med diverse planeter der handlingen i de ulike bøkene utspiller seg.

Lenge før hendelsene i bøkene var det en kataklysmisk hendelse som skapte de ulike gudene i Cosmere. Magisystemene, planetene, og skapningene som befinner seg på dem, påvirkes forskjellig avhengig av hvilke guder som er aktive i bestemte områder. Siden alt har samme opphav er det allikevel mange likheter, og det synes spesielt på hvordan de ulike magisystemene fungerer i forhold til hverandre.

Hva den kataklysmiske hendelsen var, hvilke guder som eksisterer og hvordan alt henger sammen er fortsatt et stort mysterium. For hver bok som lanseres kommer det nye hint og mer informasjon, og de som elsker å pusle og løse mysterier kan komme frem til mye mer enn det som står på sidene. 

Les også: Alt du bør vite om Brandon Sanderson – en forfatter med et utrolig arbeidstempo

Et stort univers fordelt på mange historier

Ikke ulikt Marvels filmunivers, så inneholder bøkene en rekke ulike temaer, settinger, magi og guder – hvor leserne kan finne koblinger mellom karakterer, hemmeligheter og hint på tvers av Cosmere-universet. Et fundamentalt mysterium som er mesterlig konstruert i bakgrunnen av hver bok, tilfører serien et element som er ulikt noe annet i litteraturens verden.


Hver bokserie i Cosmere er selvstående, slik at man ikke trenger å lese alt for å få en fantastisk leseopplevelse. For det meste er det små detaljer og hint som fanges opp av oppmerksomme lesere, som bygger videre på det store universet, men det begrenser ikke utbyttet man får av bøkene hver for seg.


Alle hintene skaper enormt engasjement hos tilhengere av Cosmere, som ser etter sammenhenger mellom bokseriene og deres historier.

Hvilke verdener finnes i Cosmere?

For øyeblikket er det fem primære serier (verdener) i Cosmere, med enkelte kortere historier fra andre planeter. 


De fem primære verdenene i Cosmere

Stormlight Archive, på planeten Roshar
Mistborn, på planeten Scadrial
Elantris, på planeten Sel
Warbreaker, på planeten Nalthis
White Sands, på planeten Taldain

White Sands er en tegneserie mens de andre fire er romaner.


Alle verdenene byr på unike karakterer, magiske vesener, utfordringer og fantastiske miljøer: Fra dystre storbyer og mystiske ørkener hvor det aldri blir natt, til orkaner som kontinuerlig herjer over verden og former landskapet.


I tillegg til disse fem verdenene og seriene er det flere noveller som også er lagt til Cosmere-universet. Sixth of the Dusk og Shadows for Silence in the Forests of Hell er korte historier, lagt til hver sin planet som bygger på og utvider det større narrativet i Cosmere.


Som om ikke dette var nok, finnes det også noen upubliserte bøker man kan lese gratis på Sandersons egne nettsider.

Hvordan vises sammenhengen mellom bøkene?

Selv om det blir flere forbindelser etterhvert som det blir flere bøker, er sammenhengen mellom bøkene ofte godt skjult. Med noen få unntak er hintene gjerne små, som f.eks. at beskrivelsen av en person tyder på at de kommer fra en annen planet i Cosmere-universet. 


Du trenger ikke lese alle Cosmere-bøkene for å henge med, så lenge du tar hensyn til rekkefølgen i hver enkelt serie. Handlingen, karakterene og organisasjonene i Sandersons bøker er gjerne mystiske nok i seg selv til å skjule eventuelle crossovers, og de få tydelige hintene som dukker opp i andre serier vil ofte gå under radaren uansett.

Unntaket er en spesifikk karakter som dukker opp i en eller annen form i samtlige romaner i Cosmeres fem primærserier. Uten å gå i detalj er det å prøve å finne ham blitt en slags “Finn Willy”-jakt for fansen.

De magiske fundamentene og magisystemer

Som med det meste Sanderson skriver, er Cosmere-universet fullt av fantastisk detaljerte magisystemer. Felles for de fleste er at de følger fysikkens lover og regler, så langt det lar seg gjøre.


For eksempel, så kan ikke en karakter bare magisk begynne å fly. Men karakteren kan derimot slynge seg selv fremover med voldsom kraft. I litt mer spektakulære tilfeller kan også tyngdekraften endres til hvilken retning den påvirker karakterene. 


Hvordan magien fungerer, og hvor den har sin kilde, er forskjellig fra verden til verden; fra bruken av sjeler og farger, til å konsumere rene metaller for å utføre magien. Noen “programmerer” også virkeligheten med magiske tegninger og symboler.


Noe av det som fungerer best med disse magisystemene er nettopp de klare begrensningene for hva de kan og ikke kan gjøre. Dette fører til at karakterene er nødt til å finne nye, kreative måter å bruke magien på for å overvinne motstanden de møter, uten å lære noe helt nytt eller få en plutselig kraftøkning.


Ofte er nettopp dette kjernen i de episke, kreative og ofte overraskende avslutningene som Sanderson er kjent for.

I hvilken rekkefølge burde du lese Cosmere-bøkene?

Du har faktisk to alternativer for rekkefølgen du kan lese Cosmere-serien: en leseliste som er passende for alle og fokuserer på å fullføre hver serie før man begynner på den neste, og en leseliste som splitter opp seriene for å ta hensyn til novellesamlingen Arcanum Unbounded.


Formålet med den sistnevnte listen er å gi det Outland mener er den absolutt råeste leseopplevelsen, der du får mest ut av situasjonene der karakterer krysser over mellom serier og får best mulig forståelse av det overhengende narrativet uten å søke informasjon utenom bøkene.


Cosmere-universet består av tolv romaner, tre noveller og tre tegneserier. Med så mye lesestoff kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne, men vi i Outland har laget to rekkefølger basert på våre egne ansattes erfaringer og anbefalinger.

Rekkefølge for de som ønsker å lese hele serier:

Hvorfor bør du lese i denne rekkefølgen?

Selv om Mistborn ikke er den første boken Sanderson gav ut (den første boken var Elantris), eller den tidligste kronologisk (tidligst er White Sands), anbefaler vi likevel å starte med denne. Ikke bare er det en fantastisk trilogi i seg selv, men den gir også et godt innblikk i hvordan Sanderson skriver, karakterene han lager, samt hinter til noe større. Arcanum Unbound inneholder en egen novelle, The Eleventh Metal, som fungerer som en kort prequel til denne trilogien.


Handlingen i White Sands er den tidligste i Cosmere-universet, tett etterfulgt av Elantris, og vi anbefaler derfor å fortsette videre med disse. Elantris er den første boken Sanderson gav ut, og kan leses når som helst, selv om vi anbefaler å lese den tidlig. 


Warbreaker er den eneste hovedserien i Cosmere som foreløpig bare har en bok. Det gjør den ikke mindre spennende, og spesielt for lesere som ønsker å finne alle de røde trådene, er Warbreaker definitivt god å lese.


Stormlight Archive er den største av seriene i Cosmere, og har de mest omfattende bøkene. Edgedancer (i Arcanum Unbound) og Dawnshard er to kortromaner som forklarer noe av handlingen som foregår i Stormlight Archive mellom de større bøkene i serien. Begge følger historien til noen av fan-favorittene blant side-karakterene fra de tidligere bøkene i serien og gir et hav av nye ledetråder, og spørsmål, til det store Cosmere-narrativet. Stormlight Archive er planlagt som en serie på ti bøker, der det er planlagt en pause mellom bok 5 og 6, både i historien, og mellom når de skrives.


Til slutt har vi den andre delen av Mistborn. Her følger vi Vax og Wayne i en mer industrialisert western-fantasy verden, satt flere hundre år etter hendelsene i de første Mistborn-bøkene. Handlingen i disse bøkene er de seneste kronologisk (av det som er gitt ut så langt), og utspiller seg mellom handlingen i bok 5 og 6 av Stormlight Archive.

Samlingen Arcanum Unbounded

Før vi starter på Outlands ultimate leseliste er det verdt å si noen ord om Arcanum Unbounded. Dette er en samling noveller og kortromaner satt i Cosmere-universet, og inneholder i tillegg kunst, kart over de ulike solsystemene i universet og en liten forklaring “skrevet av” en av karakterene som gir mer informasjon om det som skjer i det større narrativet. Den inneholder også første del av White Sands-tegneserien, samt et utdrag fra den upubliserte boken Sanderson baserte tegneseriene på, en av de tolv bøkene han skrev før han ga ut Elantris.


De fleste novellene i denne samlingen er også utgitt som egne bøker. Resten er veldig korte historier som gir en litt annen synsvinkel eller ekstra informasjon til de primære seriene de tilhører, så de korteste historiene er mest for de spesielt interesserte. De er absolutt verdt å lese, men det er ikke nødvendig for å forstå hva som skjer i de ulike bøkene i universet.


Siden Arcanum Unbounded er en samling av ulike fortellinger som hører til varierende steder i tidslinjen har vi delt den opp når vi lister opp den ultimate leselisten nedenfor. Spesielt de korteste historiene passer absolutt best direkte etter å ha lest boka den tilhører, men dersom du ønsker å lese hele samlingen i sin helhet anbefales det å vente til du er ferdig med resten av Cosmere-bøkene, da flere av de små historiene inneholder avsløringer og spoilere til handlingen i de store bøkene. Spesielt Secret History er en novelle det kan lønne seg å vente helt til slutt med å lese.

Outlands leserekkefølge for den ultimate Cosmere-opplevelsen

Vi har splittet opp serien, og plassert kortromaner og noveller der vi mener de gir best anledning til å plukke opp hint og røde tråder.


Denne rekkefølgen passer like bra for nye lesere som for veteraner som er ute etter den beste leseopplevelsen når man har bestemt seg for å begynne på nytt. 

* Kort historie som finnes i Arcanum Unbounded. Kan leses når som helst da den ikke har mange tilknytninger til de andre bøkene, men kronologisk hører den hjemme i rekkefølgen her.

** Kort historie som finnes i Arcanum Unbounded. Burde leses direkte etter de foregående bøkene i rekkefølgen da den på en eller annen måte hører direkte til handlingene i boken.

*** Novelle som både finnes i Arcanum Unbounded og som selvstendig bok.