Don't Panic! Bruk rabattkode "TOWELDAY-2024" og få 25% rabatt på fire utvalgte Hitchhiker-bøker

The Wheel of Time: din introduksjon til en av de største fantasy-seriene gjennom tidene

Bok-serien The Wheel of Time, med det norske navnet Tidshjulet, er en fantasy-serie skrevet av den amerikanske forfatteren Robert Jordan. Serien består av 14 bøker (15, om vi inkludere prologen “New Spring”) og er fylt av politiske intriger, et dypt gjennomtenkt magisystem og en rollebesetning av varierte og spennende karakterer.


The Wheel of Time regnes som en av de største fantasy-seriene gjennom tidene, på høyde med J. R. R. Tolkiens Ringenes Herre, og en viktig brobygger mellom klassisk og moderne fantasy.


I denne artikkelen gir Outland deg et omfattende innblikk i denne fantastiske bok-serien.

“The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again.”

Interessen for The Wheel of Time har for alvor blomstret etter at Amazon annonserte at de skulle produsere en TV-serie basert på bøkene. Blant fantasy-entusiaster derimot har serien stått høyt i kurs siden første bok kom ut i januar 1990

Om forfatter Robert Jordan

Forfatteren av bokserien, Robert Jordan, er en forfatter som er lite kjent utenfor denne massive fantasy-serien , selv om fans av bøkene om Conan The Barbarian er kjent med en del av arbeidet hans.

Mellom 1982 og 1984 skrev nemlig Jordan hele syv Conan-bøker, inkludert “Conan the Destroyer”, en novelle basert på  filmen med samme navn.


I tillegg til dette, jobbet Robert også med  et hemmelig prosjekt, et manuskript til en bok som han fullførte på kun 13 dager, og som ti år etter hans død ble gitt ut under navnet “Warriors of the Altaii”. 

Robert Jordan. Bilde: Jeanne Collins, CC BY 3.0

Dette manuskriptet holdt han skjult for de aller fleste, og var fast bestemt på at det aldri skulle se dagens lys, noe han faktisk sa selv i et gammelt intervju:

 

Intervjuer: And what was this novel that we will never see?

Robert Jordan: It's title was Warriors of the Altaii, and you will never see it, or know anything about it. I have not destroyed the manuscript, because it has powerful juju...but in my will I have provisions to have that manuscript burned. But until then I'm afraid to get rid of the juju that resides in it.

 

Warriors of the Altaii, var det første han skrev, og fans av The Wheel of Time kan finne flere små hint og ideer som ble videreutviklet til serien. 


Dessverre døde Jordan før han rakk å fullføre sin episke fantasy-serie, men forlaget hans var raskt ute og annonserte Brandon Sanderson (best kjent for bokseriene Mistborn, Skyward og Stormlight Archive), som arvtager til å fullføre siste boken i serien. Dette viste seg fort som en umulig oppgave, da Jordans ekstremt detaljerte notater og planer for avslutningen og alle trådene i historien som måtte knyttes sammen fort ville resultere i  en bok på flere tusen sider. Det ble derfor bestemt å splitte den siste boken i tre utgivelser.

Hva handler The Wheel of Time om?

Robert Jordan sa selv at målet hans for  serien, var å visualisere hva som ville skjedd dersom en helt vanlig person plutselig fikk vite at han eller hun  var “The Chosen One”. Det er klassisk fantasy, men hva skjer dersom den utvalgte ikke hadde noe som helst ønske om å være verdens redningsmann?

Bilde: Amazon - The Wheel of Time Series - Amazon Prime

The Wheel of Time følger en klassisk oppskrift , der det gode kjemper mot det onde. Spesielt den første boken i serien følger en veldig tradisjonell oppskrift, der en liten gruppe med forkjempere for det gode må reise fra et lite bortgjemt område, gjennom en verden som gradvis faller til mørket, for å bekjempe de ondes tjenere. 


Det tar derimot ikke så lang tid før serien, og verden, utvikler seg til noe mer – et episk, politisk drama med mange ulike og godt etablerte kulturer og folkeslag som alle vil ha en finger med i spillet. Denne endringen i perspektiv og omfang skjedde samtidig som bokserien til George R. R. Martin, Game of Thrones, kom ut og er i likhet med den sterkt inspirert av Dune. Dette skiftet var med på å bidra til overgangen fra klassisk til moderne fantasy litteratur.


Serien var langt forut for sin tid ved å introdusere temaer som psykiske lidelser, ulike legninger og et samfunn der de mektigste institusjonene og organisasjonene som oftest var ledet av eller bygget opp av kvinner. Det er lagt mye fokus på hvert kjønns styrker, og det trekkes ofte frem at det kreves likestilling og samarbeid mellom kjønnene for å få til de største miraklene. 


I grove trekk handler serien om “The Dragon Reborn”, den Gjenfødte Dragen på norsk, og hans kamp for å samle kongerikene i verden for nok en gang å sloss mot “The Dark One” og alle hindrene på veien. Underveis blir vi introdusert til karakterer fra alle sider av konflikten, som gir et innblikk i hva som foregår bak kulissene. Dette fører også til at serien gjerne kan leses flere ganger, selv om den består av over 11 000(!) sider, da den er stappfull med frampek, referanser og små hemmeligheter.


The Dragon Redborn er en profeti og en reinkarnasjon av lederen for de godes styrker under “The Age of Legends”, som er forrige gang de gode sloss mot mørket og deres allmektige leder “The Dark One”, den strake motsetningen av “The Creator”, som skapte universet og hjulet som driver tiden fremover. 


Dette var en konflikt som endte i seier til de gode, men også en korrupsjon av den mannlige halvdelen av “The One Power”, seriens magisystem som er delt i en mannlig og en kvinnelig halvdel. Korrupsjonen gjorde at alle mannlige Aes Sedai (magikere) gikk amok og ødela alt og alle de var glad i. Fremst av alle disse var The Dragon selv, som har skapt mye frykt for den profeterte reinkarnasjonen. 


Dette førte til “The Breaking”, en apokalyptisk hendelse der det utopiske, futuristiske samfunnet de levde i ble redusert til en postapokalyptisk verden som har brukt flere tusen år på å returnere til den senmiddelalderske verdenen serien er satt til. 

Bilde: Illustrasjonsbilde på en eldre utgave av Eye of the World

Jeg har hørt at bøkene taper seg mot slutten. Er dette sant?

Flere av de senere bøkene har fått en del tyn, spesielt de siste bøkene Jordan skrev selv før han døde. Dette har ikke så mye med kvaliteten å gjøre, men med hvordan serien utviklet seg underveis.


The Wheel of Time kan ses på som fire overhengende deler. Den var originalt planlagt som en trilogi, men ble fort utvidet til “så mange bøker som trengs for å fullføre visjonen”. Dette gjør at de tre første bøkene nesten kan ses på som en selvstående trilogi der hovedfokuset er klassisk “reisefantasy”, der våre helter reiser fra et sted til et annet. 


Fra bok fire og utover endrer serien tempo. Verden, rollebesetningen og det som står på spill ekspanderes og vi får en mer Game of Thrones lignende setting med flere sidestilte historier, mer politisk drama og mange ulike kulturer som møtes. 


Fra bok syv ble farten senket litt, hendelsene i bøkene utspiller seg over et kortere tidsrom for å vise enda flere sider av konflikten, og ekspanderer verden mer. Denne perioden er der flere av de som leste serien da de originalt kom ut synes at serien fortapte seg litt. Spesielt i to av bøkene der rollebesetningen splittes i to og vi får se den samme uken utspille seg fra hver halvdel.

Dersom man leser bøkene nå merker man ikke så mye til dette, men da de kom ut og man måtte vente opptil flere år mellom hver bok var det tungt å vente, noe som førte til det litt ufortjente ryktet denne delen av serien har fått. 


Til slutt kommer den avsluttende fasen, dette er de fire siste bøkene i serien, og alle tråder trekkes sammen for å avslutte serien på en verdig og fantastisk måte. Jordan starter det hele med sin siste bok "Knife of Dreams", ifølge mange en av de sterkeste bøkene i serien, før Sanderson fullfører med bok 12 til 14.

Anbefalt leserekkefølge

The Wheel of Time er en sammenhengende kronologisk serie som bør leses i den rekkefølgen bøkene kom ut i. 


I tillegg til de 14 bøkene i hovedserien er det også en novelle, kalt “New Spring” som følger Moiraine Damodred og hennes vokter al’Lan Mandragoran i det de møtes, og det som skal bli starten på deres jakt etter den Gjenfødte Dragen. Hendelsene i boken er satt ca. 20 år før seriens begynnelse. 


Den kan leses når som helst, men for å forstå hele historien i novellen anbefales at du har lest de første ti bøkene av serien først, da den ble skrevet mellom bok ti og elleve.

Om TV-serien

TV-serien, som Amazon har laget, følger i grove trekk hendelsene i boken “The Eye of The World”, med enkelte tråder fra både “The Great Hunt” og “New Spring”. Rafe Judkins står som manusforfatter og produsent av TV-adapsjonen og har tidligere jobbet med Agents of Shield og Chuck.


TV-serien følger, og utvider, fortellingen til Moiraine Sedai (spilt av Rosamund Pike) og hennes vokter Lan (spilt av Daniel Henney). De er på et oppdrag for å finne den Gjenfødte Dragen før de ondes tjenere rekker det og har hørt rykter om at det er noen personer de burde sjekke ut i landområdet The Two Rivers.

Høres omfattende ut! Bør jeg lese bøkene før jeg ser TV-serien?

Et fundamentalt konsept i The Wheel of Time-universet er at tiden er en kontinuerlig tråd som spinnes av det titulære Tidshjulet. Dette betyr at de syv tidsaldrene spilles ut igjen og igjen, med små endringer, men med viktige personer og hendelser som utspiller seg hver gang. 


Hver bok i serien starter med å forklare denne tematikken gjennom sitatet i starten av denne artikkelen. Denne tematikken og filosofien gir også en forklaring på hvorfor flere av karakterene i serien har tydelige paralleller til myter og legender i vår egen verden.

Vi har legender om Kong Arthur, og norrøn mytologi, som vi finner paralleller til i karakterene i bokserien, mens de i bøkene har legender om for eksempel “Mosc” og “Meric” (Moskva og Amerika) som hadde et kappløp til månen. 


På bakgrunn av dette har Judkins valgt å legge hendelsene i tv-serien til en annen runde av hjulet. Karakter og stedsnavn er de samme, samt de viktigste høydepunktene, mens mye av sidehistoriene og dens karakterer er endret, slått sammen eller sløyfet for å skape en bedre seeropplevelse.


Verdt å nevne er det at det er mulig det blir mindre endringer i neste sesong, da bakgrunn for en del av endringene som ble gjort var COVID-19 som hindret reise, samt en av hovedrolleinnehaverne Barney Harris, som spiller Mat Cauthon, forlot serien uten forvarsel halvveis i innspillingen.


Dette gjør at de to formatene utfyller hverandre fint. Bokelskere kan se historien de er så glad i vist frem og fortalt på en ny måte, mens de som har startet med serien kan få utdypet historien og karakterene gjennom bøkene.

Karakterene i The Wheel of Time

The Wheel of Time har en ekstrem rollebesetning, med over hundre forskjellige perspektiver og over 2500 navngitte karakterer. Heldigvis er de viktigste karakterene man følger langt færre.


Serien starter med gjetergutten Rand al’Thor, skøyeren Mat Cauthon og den stoiske smeden Perrin Aybarra. Sammen med datteren til landsbyens borgermester, Egwene Al'Vere, og byens Wisdom (en slags helbreder) Nynaeve al’Meara, blir de reddet av Moiraine Damodred, en Aes Sedai fra det Hvite Tårnet, den mektigste institusjonen i verden. Hun ankommer og hjelper til da landsbyen de bor i blir angrepet av Trollocs, onde skapninger som er hybrider av mennesker og dyr. 

Moiraine Damodred er en Aes Sedai, en “Tjener av alle” som bruker Den Ene Kraften for å bekjempe mørkets skapninger. Bilde: Amazon - The Wheel of Time Series

Underveis på reisen mot sikkerhet møter de flere viktige karakterer som Min Farshaw, en ung kvinne som kan lese auraer som omringer andre mennesker, som hinter til ting i deres fremtid, og Elayne Trakand, arvingen til tronen av Andor, et av de største kongerikene i verden.

 


Vi håper vår introduksjon og guide til The Wheel of Time har trigget en liten interesse for å hive deg over bøkene – og du får selvsagt kjøpt alle sammen hos oss i Outland!

 

Les også: The Witcher: en komplett bokguide til den beste leseropplevelsen