The Witcher: en komplett bokguide til den beste leseropplevelsen

Om du enda ikke har fått med deg The Witcher, som ble årets største TV-suksess i 2019, er det på høy tid. Heldigvis trenger du ikke vente på ny sesong, for bøkene har vi! Her får du vår fullstendige guide til The Witcher, med anbefalt leserekkefølge for den beste leseropplevelsen.

The Witcher-sagaen er en serie fantasy-bøker og -noveller, skrevet av den polske forfatteren Andrzej Sapkowski. De byr på masse action og fryktelige monstre, eventyr og intrige, komplekse karakterer, drama og kjærlighet. En slik serie som har alt er sjelden vare, og The Witcher er derfor perfekt for både de som er nye til fantasysjangeren, og vante leselystne som er på utkikk etter noe nytt å sette tennene i.

 

Siden begynnelsen av eventyret på 90-tallet, har historiene om Ciri og Geralt of Rivia sanket en mengde priser, blitt oversatt til over 20 forskjellige språk, og blitt emne for adaptasjoner for alle typer media – film, TV, spill og tegneserier. Særlig har videospill-serien vært enormt populær.

 

I desember 2019 ble sagaen aktuell som Netflix-serie, med ingen ringere enn Henry Cavill i hovedrollen som Geralt, og endte raskt opp blant strømmetjenestens mest suksessfulle debuter noensinne. Bøkene er også utgitt i Norge, da under det norske navnet Volveren. Dette har vi ventet på i årevis allerede, endelig blir de gjort tilgjengelig for alle. Da vil det ikke være noen grunn til å ikke plukke opp disse fantastiske bøkene.

 

Les også: The Witcher på norsk - en ekte fans mening

Hvordan bør bøkene leses?

Selv om det ikke vil være noe galt å lese bøkene i den rekkefølgen de ble utgitt, vil det ikke nødvendigvis gi den beste opplevelsen av den helhetlige sagaen. I tillegg er enkelte bøker ment å leses mellom andre, tidligere bøker, der de ikke nødvendigvis passer så godt.

 

For eksempel, er Season of Storms ment å leses mellom The Last Wish og Sword of Destiny. Dette er ikke helt heldig, mener vi. Det er ingen av hendelsene i Season of Storms som dukker opp i seriens øvrige bøker, så den er relativt fristilt sånn sett. Samtidig nøster den opp en del løse tråder, som gjør den til en god og tilfredsstillende avslutning på serien, og vi vil derfor anbefale at den leses slik.

 

Dog serien offisielt starter på Blood of Elves så burde man lese seg gjennom Last Wish og Sword of Destiny først.  Dette er to novellesamlinger som gir mye viktig bakgrunnshistorie til Geralt og Ciri og som ofte refereres tilbake til i hovedserien.

 

Dette kan være vanskelig for en ukjent leser å navigere. Derfor gir vi deg her en fullstendig oversikt over når bøkene ble utgitt, etterfulgt av vår anbefalte leserekkefølge, slik at du lettest mulig kan få den beste opplevelsen av denne episke historien.

Følger Netflix-serien The Witcher-bøkene?

Både ja og nei. Netflix sin versjon av The Witcher henter utdrag fra The Last Wish, Sword of Destiny og litt fra Blood of Elves i sin første sesong. I sesong to tar Netflix seg flere friheter og har basert seg på en del historie som ikke finnes i bøkene, men tar med seg noe fra Sword of Destiny og Blood of Elves.

Opprinnelig utgivelse i Polen

Sword of Destiny (1992)

Last Wish (1993)

Blood of Elves (1994)

Time of Contempt (1995)

Baptism of Fire (1996)

Tower of the Swallow (1997)

Lady of the Lake (1999)

Season of Storms (2013)

Hva handler The Witcher om?

Historien i The Witcher finner sted på et navnløst kontinent, som for tusenvis av år siden ble bosatt av alver og dverger. Noen hundre år før handlingens begynnelse, kom derimot menneskene til kontinentet, og forårsaket satte i gang med å forårsake en lang rekke kriger. Menneskene viste seg til slutt å bli seierherrene, og står nå som den dominante rasen over de andre. Og landets tidligere beboere? Nå blir de sett på som annenrangs borgere, forvist til ghettoer, eller villmarken.

 

I løpet av århundrene i forkant av historien, er det meste av kontinentets sørlige regioner overtatt av Nilfgaard-imperiet, mens norden tilhører de oppstykkede Nordrikene. The Witcher-sagaen begynner i kjølvannet av den første store krigen mellom disse kongerikene.

 

Her er scenen satt for all slags konspirasjoner og konflikter - både store og små!

Rollebesetningen i The Witcher

Sagaen følger Geralt of Rivia, en såkalt Witcher - en monsterjeger, som utviklet overnaturlige evner i ung alder - og Ciri, en ung jente med sine egne mystiske krefter, som på et eller annet vis er bundet til Geralt.

 

I novellesamlingene er det Geralt som er hovedpersonen vår, ofte i selskap med Dandelion - en musiker med en forkjærlighet for pene damer - og Yennefer, en mektig heks og Geralts store og kompliserte kjærlighet.

 

Men i sagaens hovedbøker står Ciri i fokus, og vi får et innblikk i reisene og opplevelsene som har gjort henne til den hun er i dag. Men det betyr ikke at Geralt blir satt i skyggen. Når Ciri forsvinner setter han ut på en reise for å finne henne, samtidig som han prøver å unngå å bli dratt inn i politiske konspirasjoner, og en ny krig som kan forandre verden for alltid.

 

Høres dette ut som en klisjé for mye for din smak? Kast all skepsis til side! Utførelsen av The Witcher-sagaen er mye bedre enn summen av delene. Der delene for seg selv kan se stereotypiske ut på avstand, garanterer vi at det hele veves sammen på en måte som vil bite seg fast, og gi deg en leseropplevelse du sent vil glemme

 

Les også: The Wheel of Time: din introduksjon til en av de største fantasy-seriene gjennom tidene