Silmarillion: boken som beriker Ringenes Herre-verdenen du elsker fra filmene

Filmene om Ringenes Herre har gitt et fantastisk innblikk i J. R. R. Tolkiens utrolige verden, men det er så mye mer i denne verdenen enn det regissør Peter Jackson klarte å få plass til i tre episke filmer. 


Outlands egen Ringenes Herre-ekspert Sebastian har skrevet denne artikkelen for deg som ønsker å vite mer om Tolkiens Midgard, og spesielt Silmarillene, skapelsen av ringene og Saurons fall.

En tung bok – med fantastiske historier 

Boken Silmarillion er ofte omtalt som en tung bok å lese for mange, men nettopp denne boken inneholder så mange spennende historie for alle som liker Ringenes Herre. TV-serien fra Amazon, The Rings of Power, er tungt basert på Silmarillion, og da stiller man seg et gjerne spørsmål…

 

Snarveier til innhold i artikkelen

Hva er egentlig en Silmarill?

Før solen og månen lyste opp himmelen over Midgard, så kom alt lyset fra to trær; Telperion i sølv og Laurelin i gull. Sammen ga de lys til hele Midgard og Silmarillene var tre juveler som fanget dette lyset.


Trærne ble deretter drept av Morgoth, en eldgammel ondskap og den første Mørke Herren, og Ungoliant, en diger skyggedemon i form av en edderkopp. Men selv om trærne forsvant, klarte gudeskikkelsene å redde en blomst fra det ene treet og en frukt fra det andre, selv om giften fra Ungoliant hadde påvirket disse og krympet dem.


Blomsten og frukten ble deretter gjort om til solen og månen i Midgard.

 

Produktforslag: Episk og eksklusiv delux-utgave av Silmarillion, med illustrasjoner

Silmarillene var “the precious” før Den Ene Ringen

Silmarillene er de eneste tingene som skinner med det rene lyset fra de opprinnelige to trærne. De er også en av de største kildene til splid og harme i forhistorien til Ringenes Herre, da nesten absolutt alle ønsker å eie disse. 


De er den opprinnelige “my precious” i dette universet. Noen ønsker å knuse silmarillene for å bringe de to trærne tilbake til verdenen, andre ønsker å ta dem tilbake fordi de var de originale skaperen av Silmarillene.

 

Artikkelen fortsetter etter produktanbefalingene...

"The One Ring" Gold Plated Replica

Hvem var Sauron – den Mørke Herren?

Saurons opprinnelige navn var Mairon, før det onde fikk grep om ham. Han var knyttet til gudesmeden Aule, elsket orden, og mislikte sløsing.  Melkor (senere Morgoth) besnæret Mairon gjennom Mairons ønske om å bringe orden til verden. Uten alt kaoset og sløseriet som fri vilje så langt hadde ledet til.


Dette samarbeidet ender med Mairons forvandling til Sauron, og eventuelt planen om å lage ringene som skal kontrollere de andre rasene i Midgard.


Den andre tidsalder starter etter Vredeskrigen mot Morgoth, hvor han blir fanget og drept. Sauron har vært en trofast tjener for Morgoth og flykter derfor mot øst for å gjemme seg fra de andre gudevesenene.


Det er nettopp her Sauron bygger seg opp til å bli den nye Mørke Herren,  og for å vinne tid mens han bygger opp sine militære styrker. Begynner Sauron sakte men sikkert å spre mistro og uenighet mellom rasene.

 

Til toppen ↑

Lord Sauron 23 cm figur
Bilde: Amazon Primes TV-serie "The Rings of Power"

Den nye TV-serien fra Amazon: The Rings of Power

Grunnet navnet til den nye TV-serien, kan vi gjette oss fram til at handlingen vil foregå for det meste i den andre tidsalder og så mye før. Det antagelsen gir vi på grunn av at ringene ble smidd omtrent 1600 år inn i denne tidsalderen, 5000 år før historien i den første Ringenes Herre-boken starter. 


Basert på dette er det naturlig å tro at den siste delen av Silmarillion vil være tungt representert i TV-serien.

 

Produktforslag: Silmarillion, 30-årsjubileumsutgave

 

Artikkelen fortsetter etter videoen...

Slik ble de magiske ringene laget

Sauron kommer til alvene i form av Annatar, som betyr “Herren av gaver” på Tolkiens eget språk quenya. Sauron lyver og presenterer seg som en budbringer fra gudevesenene, og får alvene til å produsere utallige magiske ringer. 


Disse prototypene av de magiske ringene leder til slutt i skapelsen av de ni ringene til menneskene, de syv til dvergene og de tre til alvene. De var originalt ment til å gis kun til alvene, men Sauron stjal dem ved en senere anledning og delte dem ut etter hvem han ønsket å kontrollere.

 

Til toppen ↑

Alvenes ringer lages i skjul

Sauron deltar i skapelsen til de 16 ringene, som til slutt blir delt ut til menneskene og dvergene. Det er derfor han har en større innflytelse over disse ringene i motsetning til de tre alveringene. Det spesifiseres i Silmarillion at Sauron ikke deltok i produksjonen av de tre ringene alvene fikk. 


De faller fremdeles under den Ene Ringens innflytelse, men ikke i like stor grad. Alvenes beste smed, Celebrimbor, stoler ikke på Annatar, og lager derfor de tre ringene til alvene i skjul. Men dette beskyttet ikke ringene mot innflytelsen fra mesterringen, Den Ene Ringen, da kunnskapen Sauron hadde lært bort for å lage disse ringene var bundet til ham.

 

Produktforslag: The Complete History of Middle-earth: Boxed Set

Bilde: New Line Cinemas film "Ringenes Herre: Ringenes Brorskap"

Ni ringer til menneskene

Sauron frister menneskene til å motta ringene ved å tilby dem udødelighet og magiske egenskaper. Selv om Sauron ikke direkte lyver til menneskene, og menneskene ikke vil dø, vil kroppene deres sakte forsvinne og falle inn under hans kontroll som ringskrømt etter flere hundre år.

Bilde: New Line Cinemas film "Ringenes Herre: Ringenes Brorskap"

Syv ringer til dvergene

Historien antyder at dvergene er for sta til å bli påvirket av ringene i samme grad som menneskene, og at de derfor ikke blir omgjort til ringskrømt. De blir fremdeles påvirket, i den form av at de får en sykelig trang til å samle store mengder gull og verdier.


Dette ser vi tydelig i Hobbitten-filmene, hvor dvergekongene har tapt rikdommene sine til drager. I slutten av Ringens Herre-historien har totalt fire av syv ringer som ble gitt til dvergekongene blitt ødelagt av drageild.

Bilde: New Line Cinemas film "Ringenes Herre: Ringenes Brorskap"

Tre ringer til alvene

Selv om Sauron ikke var direkte involvert i produksjonen av de tre ringene som ble gitt til alvene, så var de likevel knyttet til ham. De ble laget i skjul, men falt likevel under makten til Den Ene Ringen.


De tre alveringene ble heller aldri funnet av Sauron, men ble beholdt av alvene og deres allierte. Med en gang det ble kjent at Sauron laget Den Ene Ringen, mesterringen, sluttet alvene å bære ringene, og gjemte dem.


De ble ikke tatt frem igjen før Sauron var bekjempet.

Hvem eier de tre alveringene ?

I Ringenes Herre er det Galadriel, Elrond og Gandalv som har de tre alveringene. Nenya-ringen representerer vann og bæres av Galadriel. Elrond har Vilya-ringen, som representerer luft, og Gandalf har Narya-ringen,som representerer ild. Disse ringenes største kraft var helbredelse og bevaring.


Galadriel brukte sin ring til å bevare Lothlorien slik det var i gamle dager og unngå at tidens tann påvirket hennes verden. Elrond brukte sin ring til å styrke egenskapene og helbredelsesevnene sine. Dette hjalp ham med å forhindre at Frodo ble et ringskrømt. Gandalf brukte sin ring til å styrke motet til menneskene i møte med mørket.

 

Se også vår Ringenes Herre-kategori

 

Til toppen ↑

Alvene følte Saurons svik da Den Ene Ringen ble smidd

Da Sauron endelig smidde Den Ene Ringen for å kontrollere alle andre ringer, la han svært mye av sin makt og kraft inn i selve ringen, som gjorde at han kunne overta viljen til andre ringbærere.


Idet Sauron uttalte den kjente setningen “... og i mørket binde dem”, følte alvene hva som hadde skjedd og at de var blitt forrådt. Alveringene ble da gjemt, og Saurons styrker tok kontroll over de andre ringene.

Finsk og walisisk ble til alvespråkene

En av Tolkiens store lidenskaper ved siden av å skrive bøker, var å konstruere språk. Dette var en hobby han hadde hatt siden barndommen.


To av hans absolutt største språk, Quenya og Sindarin, ble brukt i både Ringenes Herre og Hobbiten. Disse to språkene ble utviklet basert på språkreglene til finsk og walisisk.

 

For Tolkien var språkutvikling og kultur sterkt bundet sammen, og for å lage et språk som ikke var statisk måtte han også ha et folk og en kultur som snakket språket. Han begynte smått med å lage noen dikt til språkene han laget. Diktene utviklet seg videre til å bli det første steget i mytologien han begynte å bygge. 


Til slutt begynte historier å utvikle seg. Som til slutt ble samlet sammen i Silmarillion. Der forhistorien til Ringenes Herre blir fortalt.


For de som vil dykke mer ned i språkene til Tolkien anbefales boken A Secret Vice.

 

Til toppen ↑