Suksessen Heartstopper: Skeiv litteratur på sitt beste?

Heartstopper, eller Hjertestopper på norsk, er en tegneserie om kjærlighet, vennskap og psykisk helse. Den følger Charlie Spring, en tenåringsgutt som sliter med mobbing etter at elever på skolen avslørte ham som homofil. 


Etter ett år med drittslenging, baksnakking og et usunt, hemmelig forhold har ikke Charlie mye selvtillit igjen. Det vil si, til han møter Nick. Med romantisk bakgrunnsmusikk, blomster og solskinn møtes disse to i et klassisk “gutt-møter-gutt”-scenario.

Romansen mellom Nick og Charlie er kanskje relativt problemfri, men det betyr ikke at livene deres ikke er det. Charlie sliter psykisk og utover i serien blir dette mer og mer tydelig, og forfatter Alice Oseman gjør en god jobb med visualiseringen av dette. Hun gir ikke leseren eller karakterene en direkte «løsning» på situasjonen, men poengterer at karakterene gjør det de kan for å hjelpe situasjonen – en dag om gangen.

 

Se alle produktene i Heartstopper-serien i bunnen av denne artikkelen ↓

“ Jeg oppdaget Heartstopper på Tapas Comics for cirka tre år siden. Jeg var også lettet over at romanse aspektet var så problemfritt. Karakterene møtes, forelsker seg og er alltid forståelsesfulle mot hverandre. Jeg var med andre ord oppslukt og hver nye episode av tegneserien ble konsumert så snart den kom ut.

– Stine, Outland Stavanger

Alice Oseman, forfatteren av Heartstopper, har et eget talent for å skrive unike og realistiske karakterer man blir umiddelbart glad i, og det tok ikke lang tid før det ble offisielt at Netflix skulle adaptere serien.


Artikkelen fortsetter under videoen…

Heartstoppers første sesong på Netflix har åtte episoder og er en spennende, romantisk og morsom TV-serie. Om man allerede har lest tegneserien og vet hva som kommer til å skje, sitter man likevel på kanten av setet og heier på Nick og Charlie hver gang de har et romantisk øyeblikk sammen. 

“ Når jeg fikk se hvilke skuespillere som var plukket ut visste jeg at dette ble bra. En mer perfekt rollebesetning tror jeg ikke vi kunne bedt om.

– Stine, Outland Stavanger

Hva er forskjellene mellom tegneserien og TV-serien?

Netflix har gjort noen endringer i sin adapsjon av tegneserien. Karakteren Aled er ikke med og har blitt erstattet med Isaac, den stille vennen i bakgrunnen som er svært glad i å lese. Grunnen til at Aled er skrevet ut av TV-serien er grunnet sin komplekse historie, og forfatter Oseman følte det ikke var riktig å bruke han i adapsjonen hvis historien til Aled ikke kunne fortelles på riktig måte.


Om du savner Aled, bør du lese novellen Radio Silence. I tillegg har Oliver, Charlies lillebror, blitt kuttet ut. Charlie har kun en storesøster i TV-serien. Nicks rugbyvenner Sai, Otis og Christian er også lite til stede, et savn for mange fans av tegneserien.


Imogen er en ny karakter som blir introdusert i TV-serien og forfatter Alice Oseman har forklart at Imogen ble skrevet inn for å skape litt mer drama i serien. Tao, Elle, Darcy og Tara, tegneseriens sidekarakterer, blir tidlig etablert i TV-adapsjonen.

 

Artikkelen fortsetter under produktene…

Nye lesere – hvor starter Heartstopper-universet?

Hele historien starter med Solitaire, en roman som handler om Charlies storesøster, Tori. Nick og Charlie er kun sidekarakterer i denne boken, men Oseman sa alltid at hun ville utforske forholdet deres mer. Hvordan møttes de? Hva slags personer er de?


Dermed ble novellen Nick & Charlie til, men det var ikke nok. Oseman har forklart at det var vanskelig å begynne på Heartstopper fordi hun egentlig hadde lyst å skrive den som en novelle eller roman. Problemet var at historien til Nick og Charlie ikke hadde den kurven av spenning som skal til for en bok. Derfor kom ideen – en nettserie! Nick og Charlie sin historie var episodisk, det var utklipp fra livene deres og det var bare naturlig at dette skulle fortelles som en tegneserie. 

Hvorfor burde du lese Heartstopper?

Heartstopper er skeiv litteratur på sitt beste. Karakterene er både troverdige og ekstremt elskverdige. Hvis du liker en koselig og romantisk historie så er Heartstopper for deg. Ikke alle kapitlene har en gigantisk krise, og du kan også bare lese om to personer som finner lykke i hverandres selskap.

Hvilke rekkefølge burde du lese Heartstopper?

  1. Heartstopper Volume 1
  2. Heartstopper Volume 2
  3. Heartstopper Volume 3
  4. Heartstopper Volume 4
  5. This Winter
  6. Solitaire
  7. Nick & Charlie
  8. Radio Silence
  9. I Was Born For This
  10. Loveless

 

Takk til Heartstopper-fan Stine fra Outland Stavanger som har bidratt til denne artikkelen.