Markering av den internasjonale kvinnedagen hos Outland!Markering av den internasjonale kvinnedagen hos Outland!

Outland feirer kvinnedagen med fokus på popkultur av og med kvinner!

Den internasjonale kvinnedagen (8. mars) markeres globalt for å rette oppmerksomhet mot det pågående arbeidet for likestilling. Det settes søkelys på kvinners sosiale, økonomiske, kulturelle og politiske vilkår og prestasjoner.


Bøker med fokus på kvinnelige karakterer og forfattere

Saint Death's Daughter av C. S. E. CooneySaint Death's Daughter av C. S. E. Cooney

C. S. E. Cooney (Claire Suzanne Elizabeth Cooney) er multikunstner og prisbelønt poet. I 2023 vant hun World Fantasy Award 2023 for beste roman med boken Saint Death's Daughter. Søstrene Lanie og Nita må bruke alle sine ferdigheter (inkludert et talent for nekromantikk) for å håndtere gjenferd, leiemordere, gudinner og pengeinnkrevere i dette sprudlende, og bittelitt morbide, eventyret.

The Weaver and the Witch Queen av Genevieve GornichecThe Weaver and the Witch Queen av Genevieve Gornichec

Genevieve Gornichec bruker sin lidenskap for vikingtiden og norrøn mytologi til å veve sammen historiske begivenheter med nydelig fantasy. Med The Weaver and the Witch Queen gir hun oss et fascinerende glimt av et magisk Norge med kvinner i sentrum av begivenheter som former vårt lands historie.

Strong Female Character av Fern BradyStrong Female Character av Fern Brady

Fern Brady har en historie som er både tragisk, hysterisk morsom, tankevekkende, og til tider nesten ikke til å tro. Hun er et menneske som ikke passer helt i noen av båsene som andre vil presse henne inn i, så hun har, mot alle odds, skapt sin egen Fern Brady-formede plass i verden. Og dermed er verden blitt et litt bedre sted.

These Burning Stars av Bethany JacobsThese Burning Stars av Bethany Jacobs

En av de beste sci-fi-bøkene de siste årene. Bethany Jacobs har levert en roman-debut som plasserer henne i selskap med noen av sjangerens beste utøvere. These Burning Stars er en intens og smart space opera med uforglemmelige karakterer, plettfri verdensbygging og deilige plot twists.

A Darker Shade: New Stories of Body Horror from Women WritersA Darker Shade: New Stories of Body Horror from Women Writers

«Body horror» er en del av skrekksjangeren som, slik begrepet antyder, setter forstyrrende forvrengninger av menneskekroppen i fokus. A Darker Shade er en helt fersk og grensesprengende antologi med 15 body horror-noveller skrevet av kvinner, med Joyce Carol Oates og Margaret Atwood i spissen. En unik og provoserende samling.


Tegneserier med fokus på kvinnelige karakterer og forfattere

The Variants av Gail Simone og Phil NotoThe Variants av Gail Simone og Phil Noto

Skrevet av en av dagens store forfattere innen tegneserier, som selvfølgelig også er kvinne, Gail Simone! Hvordan ville det egentlig vært å møte en alternativ versjon av deg selv – en annen deg som hadde tatt andre valg og levd et helt annet liv som følge av dette? Kan Jessica komme overens med seg selv? Vil hun drepe seg selv? Og vil det å se veiene hun kunne ha reist, føre henne inn i en selvdestruktiv spiral? Møt The Variants – og finn ut!

Untold Tales of I Hate Fairyland Vol. 1 av Skottie YoungUntold Tales of I Hate Fairyland Vol. 1 av Skottie Young

Samler hele antologiserien på fem utgaver med Untold Tales Of I Hate Fairyland, om vår favoritt: Gert – den grønnhårede, øksesvingende og fullstendig gale jenta i Eventyrland.

The Night Eaters Vol. 1: She Eats the Night av Marjorie Liu og Sana TakedaThe Night Eaters Vol. 1: She Eats the Night av Marjorie Liu og Sana Takeda

Første volum av en fantastisk bra grøsserserie av Marjorie Liu og Sana Takeda, skaperne av bestselgerserien Monstress. Tvillingene Milly og Billy har det tøft. Foreldrene, Ipo og Keon, som alltid har hjulpet dem tidligere, er i byen på sitt årlige besøk, men de har begynt å tvile på om hjelpen egentlig gjør tvillingene godt. Når Ipo tvinger dem til å hjelpe henne med å rydde opp i nabohuset, får tvillingene seg en ekkel overraskelse. En natt med terror, gørr og overnaturlig kaos avslører at det er mye mer ved Ipo og barna hennes enn man skulle tro.

On a Sunbeam av Tillie WaldenOn a Sunbeam av Tillie Walden

Et mesterverk fra den prisvinnende serieskaperen Tillie Walden. En episk fortelling om en jente som reiser til universets ende for å finne igjen kjærligheten. I de fjerneste delene av verdensrommet bygger et mannskap opp igjen vakre og nedbrutte strukturer. Møysommelig setter de sammen fortiden. Mia, det nyeste medlemmet av laget, kjenner på minner fra det viktigste året på internatskolen, hvor hun ble forelsket i en mystisk ny student...

Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet av Marta Breen og Jenny JordahlAasta Hansteen og jakten på søsterskapet av Marta Breen og Jenny Jordahl

Aasta Hansteen (1824-1908) var et av de mest særegne, sammensatte og talentfulle mennesker som er født i Norge. Hun var en pioner på flere områder, både som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper. Hansteen føyde seg ikke etter datidens underdanige kvinneideal, og hennes fritalenhet førte til at hun ble utskjelt i sin samtid. Hun flyttet til USA, nær sagt som en feministisk flyktning. Da hun kom tilbake til Norge ni år senere, hadde mye forandret seg. En gryende kvinnesaksbølge var etablert, og Aasta Hansteen ble mottatt som en levende legende. Hun fant et søsterskap av kvinner som sloss for verdiene som hun selv hadde kjempet for.


Manga med fokus på kvinnelige karakterer og forfattere

Daemons of Shadow Realm, Vol. 1 av Hiromu ArakawaDaemons of Shadow Realm, Vol. 1 av Hiromu Arakawa

Hiromu Arakawa, den prisvinnende mangaskaperen av den bestselgende stor-hiten Fullmetal Alchemist, drar leserne inn i et intrikat nett av magi, intriger og kamper på liv og død! De går under mange navn: Spøkelser. Monstre. Kryptider. Daemons – De er alltid to, og om når menneskene klarer å temme dem, må de tjene sine menneskelige mestere med sine fantastiske krefter. Separert ved fødselen, har tvillingene Yuru og Asa sin egen rolle å spille i denne grusomme verdenen, men for Yuru ligger sannheten langt utenfor den bortgjemte fjellandsbyen han kaller for hjem.

Blue Exorcist, Vol. 1 av Kazue KatoBlue Exorcist, Vol. 1 av Kazue Kato

Rin Okumura har aldri møtt sin virkelige far, men har levd under vingene til Fader Fujimoto, en kjent eksorcist. En dag tvinger en skjebnesvanger krangel med Fader Fujimoto, Rin til å møte den skjebnesvangre sannheten – at Satans blod renner i Rins årer! Rin sverger å beseire Satan, men for å klare det, må han begynne på True Cross Academy og selv bli en eksorsist. Kan Rin bekjempe demoner og samtidig holde sitt djevelske opphav hemmelig?

Inuyasha, Vol. 1 av Rumiko TakahashiInuyasha, Vol. 1 av Rumiko Takahashi

Rumiko Takahashi’s epsike klassiker! Kagome er en vanlig skolejente som lever et vanlig liv. Hvem hadde trodd at den uttørkede gamle brønnen på stedet hvor familiens helligdom ligger, ville være en inngangsport til Japans eldgamle fortid? Kagome blir trukket gjennom porten mot sin vilje og sammen med en usannsynlig alliert, halvdemonen Inuyasha, begynner Kagome et oppdrag for å finne alle delene til en knust og mektig, magisk perle, Shikon-juvelen, og lære mer om hva som knytter henne til fortiden.

Akane-banashi, Vol. 1 av Takamasa Moue og Yuki SuenagaAkane-banashi, Vol. 1 av Takamasa Moue og Yuki Suenaga

Shinta Arakawas høyeste ønske er å bestå shin'uchi-eksamen – testen som ville gjort ham til en mester-historieforteller i den tradisjonelle japanske kunsten rakugo. Akane Osaki, hans datter og største fan, spionerer på ham mens han øver og lærer seg rutinene hans i hemmelighet. Når rakugo-mester Issho Arakawa uten forklaring utviser alle studentene sine, inkludert Shinta Arakawa, tennes en ild i Akane og fra den dagen av har hun hatt ett mål – å hevne faren sin og bevise at kunsten hans var verdig tittelen shin’uchi.

Not-Sew-Wicked Stepmom, Vol. 1 av Iru og Mo9RangNot-Sew-Wicked Stepmom, Vol. 1 av Iru og Mo9Rang

En barneklær-designer blir gjenfødt som den onde stemoren til en prinsesse! Klarer hun overbevise alle om at hun ikke lenger er en utspekulert stemor og at alt hun vil er å gjøre prinsessen lykkelig?

Hvorfor er den internasjonale kvinnedagen fortsatt en viktig markering?

Den internasjonale kvinnedagen ble først foreslått i 1910 på den andre internasjonale konferansen for arbeiderkvinner i København av Clara Zetkin. Hun foreslo at det hvert år skulle være en dedikert dag som alle land feirer for å fremme like rettigheter for kvinner. Konferansedeltakerne - 100 kvinner fra 17 land – støttet forslaget, og dermed ble den internasjonale kvinnedagen opprettet. Det ble først feiret i 1911 i Østerrike, Danmark, Tyskland og Sveits. I 1975 anerkjente FN offisielt den internasjonale kvinnedagen. Siden den gang har dagen blitt feiret årlig, og siden 1996 har den satt søkelys på kvinners rettigheter, innsats og prestasjoner i arbeidet for likestilling.

 

Vi i Outland markerer den internasjonale kvinnedagen ved å fokusere på popkultur av og med kvinner!