Grand Admiral Thrawn: en av de beste skurkene i Star Wars!

Utenom Darth Vader, Keiseren, og de andre klassiske skurkene vi kjenner fra Star Wars-filmene, er det mange som ser på Grand Admiral Thrawn som en av de beste skurkene i Star Wars-universet.


Thrawn - eller Mitth’raw’nuruodo som han egentlig heter (det bare ruller av tungen) - dukket for første gang opp i Timothy Zahn sin såkalte “Thrawn-trilogi”. Den første boka i trilogien, Star Wars: Heir to the Empire, kan muligens regnes som den første, ordentlige boka i det som senere skulle bli det utvidede universet.


Les også: Outlands guide til det utvidede Star Wars-universet!

Thrawns skaper: forfatteren Timothy Zahn 

Timothy Zahn introduserte nye karakterer som senere skulle bli videreutviklet, som Mara Jade og selvfølgelig Thrawn, samt han videreutviklet karakterer fans ble kjent med i filmene. Etter Imperiets fall var Thrawn det nærmeste man kom en ny leder for det som var igjen av Imperiet, og han var steinkald og kalkulert. I stedet for å vifte rundt med lyssabler eller bruke Kraften (selv om bøkene selvfølgelig inneholder dette også!), brukte Thrawn hodet.

Les også: Historien om Ahsoka Tano: Fra Star Wars Clone Wars til egen TV-serie!


Mange vil påstå at Heir of the Empire, Dark Force Rising og The Last Command er essensiell lesning om man skal begi seg ut i det utvidede Star Wars-universet. Det er et flott sted å starte, selv om disse bøkene ikke lenger er regnet som canon etter at Disney kjøpte Star Wars. Trilogien har også blitt adaptert til tegneserie og finnes i Star Wars Legends: New Republic Epic Collection, vol. 4.


Etter Thrawn-trilogien kan det være en naturlig overgang å gå videre på Zahn sin andre bokserie som involverer Thrawn: The Hand of Thrawn-duologien, bestående av Star Wars: Specter of the Past og Star Wars: Vision of the Future.

 

Se også: Stort utvalg Star Wars-produkter

Thrawn etter Disney kjøpte opp Star Wars

Etter at Disney kjøpte opp Star Wars gikk det ikke mange årene før Thrawn nok en gang ble reintrodusert i canon. I den tredje sesongen av Star Wars: Rebels tok Thrawn rollen som hovedantagonist nok en gang, som jaktet på hovedpersonene på vegne av Imperiet.


Thrawn ble derfor introdusert tidligere enn i den gamle tidslinjen, hvor Star Wars: Rebels fant på en unnskyldning til hvorfor Thrawn ikke spilte en større rolle i den originale trilogien.


Dessverre ble ikke skaperen av Thrawn, Timothy Zahn, informert om at Thrawn kom til å dukke opp i animert form, så han var like overrasket som fansen. Til gjengjeld ble han hyret til å skrive en ny Thrawn-trilogi satt til den nye tidslinjen Disney startet. Dermed fikk vi boken Star Wars: Thrawn, som gir oss et bilde på hvordan Thrawn ble funnet av Imperiet etter sin angivelige utestengelse av sitt eget folk.

Blå hud og røde øyne – hvilken rase er Thrawn?

Thrawn er en rase kalt “chiss”. Han er menneskelignende, men har blå hud og røde øyne. Chissene var omtrent en myte frem til Thrawn ble funnet, da folket hans holder seg utenfor den ytre randen av den kjente galaksen. Derfor er Thrawn en interessant person for folk som Keiseren.

Les også: Obi-Wan Kenobi: Den originale jediridderen


Imperiet vil så og si bare ha mennesker i rekkene sine, men etter en samtale med Keiseren blir Thrawn et unntak. Han stiger raskt i rang og ender opp som leder en egen flåte.


I Thrawn: Alliances og Thrawn: Treason er fokuset på den mystiske rasen “grysk” som truer Thrawns folk, men som også begynner å nærme seg Imperiets territorier. Det blir satt spørsmålstegn ved hvem Thrawn egentlig jobber for, og han blir utfordret av både sine egne og Imperiet.


Disse bøkene forteller hovedsakelig om Thrawn frem til siste sesong av Star Wars: Rebels. Etter disse skrev Timothy Zahn nok en trilogi om Thrawn, nemlig Thrawn: Ascendancy-trilogien. Denne gangen var fokuset på hva Thrawn gjorde før han jobbet med Imperiet, og hvordan han handlet under “The Chiss Ascendancy”.

Det første møte med Thrawn på TV-skjermen

Å se Thrawn på skjermen i Star Wars: Rebels var en stor begivenhet og overraskelse for mange. Endelig kunne man se den ikoniske skurken i bevegelse. Av samme grunn ble mange overrasket da det kom frem at Ahsoka leter etter ham første gang vi så henne i TV-serien The Mandalorian på Disney+.


For nå har Thrawn blitt bekreftet til den kommende Ahsoka-serien på Disney+, og de har hyret samme skuespiller som i Star Wars: Rebels, nemlig Lars Mikkelsen (Mads Mikkelsens bror). Og for å sette kronen på verket har det blitt bekreftet at manusforfatterne konsulterer seg med Thrawns skaper, Timothy Zahn, for å skrive Thrawn så riktig som mulig.

 


Om vi ser på hvordan Dave Filoni og John Favreau har gjort det med The Mandalorian, Star Wars: The Clone Wars og Star Wars: Rebels, kan det se ut som Thrawn og Ahsoka er i trygge hender.

Les også: The Mandalorian: Historien om mandalorianerne – og anbefalte tegneserier


Men frem til Ahsoka-seriens premiere i 2023, kan man forberede seg med kvalitetslitteratur fra Timothy Zahn.