Tome og Sprint - en tegneserielegende er dødTome og Sprint - en tegneserielegende er død

Tome og Sprint - en tegneserielegende er død

Tome, en halvdel av tegneserieduoen Tome & Janry, falt bort 5. oktober. Han er en legende innen fransk-belgiske tegneserier, ikke minst for sin lange karriere som forfatter av Sprint. Vi ser på noen av hans bidrag.

De enormt populære fortellingene om journalistene Sprint og Kvikk, som stadig opplever fantastiske eventyr rundt omkring i verden, har underholdt europeiske tegneserielesere i flere generasjoner. Vi har vært heldige nok til å være del av å gjøre serien tilgjengelig på norsk. Derfor markerer vi forfatterens bortgang ved å se nærmere på noen av hans mange bidrag.

 

Philippe Tome, født Philippe Vandevelde, var en anerkjent belgisk forfatter og tidligere illustratør av tegneserier. Han var den ene halvdelen av duoen Tome & Janry (et spill på navnene til en annen tegneserieduo, Tom & Jerry). Som skapere av tegneserien Spirou et Fantasio, eller Sprint, på 80- og 90-tallet, innoverte duoen tittelserien av magasinet Spirou med fengslende og verdensomspennende eventyr. De oppdaterte serien med frisk humor og science fiction-elementer, og etterlot et betydelig merke på både serien i seg selv, og den fransk-belgiske tegneseriebransjen.

 

Av alle de kreative lagene som har jobbet på Sprint, er det Tome & Janry som har etterlatt det største og mest vedvarende inntrykket, og som førte Sprint inn i den moderne tid.

 

Deres forkjærlighet for satire og parodi resulterte etterhvert også i stripeserien Le Petit Spirou, eller Lille Sprint. Et humoristisk og tidvis frekt innsyn i den ellers ufeilbarlige tegneserieheltens yngre dager.

 

I tillegg til sitt samarbeid med Janry, var Tome også skaper av det kritikerroste og actionfylte krimdramaet Soda. Denne tegneserien ble tegnet av navn som Luc Warnant, Bruno Gazzotti, og Dan Verlinden - bare noen av navnene Tome jobbet sammen med i løpet av sin lange tegneseriekarriere.

Den moderne Sprint

Tome & Janry sin første Sprint-historie, Virus!, startet i 1982. Tolv historier fulgte etter, frem til de forlot tegneserien i 1998. Deres periode markerte gjensyn med en rekke populære biroller fra en av seriens tidligere store skapere, Franquin. Deriblant skurken John Héléna (Virus!), den kvinnelige reporteren Trineline (Monolitten fra Kaalson Long), den gale vitenskapsmannen Zorglub (Z vender tilbake), og Kvikks onde nevø Tanaziof (Sprint i Moskva). Den lille byen Champignac, og dens fargerike innbyggere var også fast innslag i historiene deres.

 

Dette gjorde imidlertid ikke historiene til rene gjenfortellinger av tidligere episoder. Tome & Janry leverte nyskapende science fiction- og eventyrplott, med enestående illustrasjoner. Historiene deres diskuterte dagsaktuelle tema for samtiden, som bioteknologi (Virus!), kybernetikk (Hvem kan stoppe Cyanina?), tidsreise (Tidsmaskinen), italiensk mafia (Sprint i New York), og kloning (Drømmemaskinen).

Den moderne SprintDen moderne Sprint

Sprint på alvor og arven etter Tome

Med 90-tallet introduserte de også mer humororienterte historier, som På dypt vann og Den svarte strålen. Samtidig presenterte deres to siste historier for Sprints hovedserie en mer moden og selvbevisst Sprint. Oppgjør i Chinatown spøkte med den klassiske tegneserieheltens mangel på seksualitet, og Drømmemaskinen eksperimenterte med hans udødelighet og ufeilbarlighet.

 

Særlig denne siste historien var en kraftprestasjon, der Janry lot sin vanlige komiske tegnestil fare, til fordel for en semi-realistisk noir-stil mer i retning av Tomes andre verk, den hardkokte krimserien Soda. Selv om denne realistiske gjengivelsen av Sprint har mottatt rikelig med ros, har den også skapt kontrovers. Ikke minst fordi helten blir klonet, men også fordi den viser en mer plaget Sprint, fremfor den frilynte helten vi er vant med.

 

Denne vågale vrien på karakteren ble støttet av forleggeren Philippe Vandooren, men hans død i 2000, og Tome & Janrys avgang fra Sprint omtrent samtidig, gjorde dette albumet til en raritet blant serien. Men sett i ettertid er historien viktig, for det var den første gangen skapere gjorde noe drastisk annerledes med en etablert, klassisk belgisk tegneserie.

 

Som (med-)skaper av to bestselgende tegneserier i vidt forskjellige sjangre, Soda og (Lille) Sprint, står Philippe Tome høyt blant de aller største forfatterne av fransk-belgiske tegneserier. Påvirkningen Tome & Janry hadde på Sprint-magasinet og dets forlag Dupuis er enormt. Vi er stolte av å fortsette å gjøre deler av hans verk tilgjengelig på norsk.