Dragon Ball for nybegynnere - Gokus verdenseventyrDragon Ball for nybegynnere - Gokus verdenseventyr

Dragon Ball for nybegynnere - Gokus verdenseventyr

Den japanske tegneserien Dragon Ball har gledet en hel verden de siste 30 årene, og finnes også på norsk! I 2016 utga Outland forlag de tre første bøkene i serien om Son Gokus elleville eventyr og jakten på de syv dragekulene. Flere år senere er ferden heldigvis fortsatt langt fra over.
 

Illustrasjoner: Dragon Ball © 1984 by BIRD STUDIO/SHUEISHA Inc.

 


Dragon Ball er en magisk og underholdende serie mangabøker for barn i alle aldre, og har bergtatt generasjoner helt siden den kom ut første gang i 1984. Serieskaper Akira Toriyama har latt seg inspirere av gamle kinesiske folkeeventyr og skapt et levende og magisk univers, fylt av humor, spenning og hjertevarme. Samtidig viker ikke fortellingen unna tunge temaer, og klarer på imponerende vis å balansere humoristisk letthet og dypt alvor. 

 

Serier som dette er det perfekte stedet å starte for å pirre interessen til barn som er i ferd med å knekke lesekoden. Manga og tegneseriers underholdende fortellerstil bidrar både til leseglede og gir lesetrening for barn og unge, og Dragon Ball er ikke et unntak! Historien er visuell og fartsfylt, uten at det er for mange ord i hver snakkeboble som kan ødelegge leserytmen for kommende lesehester.

Goku og de mystiske dragekulene

Vi møter den lille gutten Goku som lever alene i skogen, totalt adskilt fra resten av verden. Det eneste han har til selskap er en mystisk kule og minnene om sin avdøde adoptivbestefar. En dag dukker tenåringsjenta Bulma opp med et brak, og duoen legger ut på en eventyrlig jakt etter de mystiske syv dragekulene, som sies å kunne oppfylle ønsker. 

 

På ferden møter de en rekke underlige karakterer og skapninger, og danner etter hvert sin egen lille flokk. Samtidig er Gokus identitet et mysterium. Hvor kommer denne underlige lille gutten egentlig fra og, ikke minst, hvor har han fått sin umenneskelige styrke fra - og en hale?

En av verdens mest leste manga

Mye har skjedd siden 1984, og Dragon Ball har vokst til å bli tidenes mest populære manga. Serien har fått en rekke såkalte spin off-serier, har inspirert en egen TV-serie, flere spill, og har blitt filmatisert utallige ganger. 

 

Gjennom det store spennet av fortellinger om Dragon Ball-universet får vi også muligheten til å følge Goku og vennene hans gjennom alle livets faser. Fra barndom og inn i voksen alder venter det nye utfordringer som ekteskap og familie, i tillegg til de store eventyrene og de sedvanlige fiendene som må bekjempes. 

 

Dermed forblir Toriyamas vidunderlige karakterer ikke statiske figurer i en avgrenset tid, men får rom til å vokse og modnes. Leserne kan på denne måten vokse opp side om side med Goku.

Et globalt fenomen

Serieskaper Akira Toriyama har hatt en lang karriere, men har først og fremst blitt stående som hjernen bak Dragon Ball. Serien er i dag regnet som en av de, hvis ikke den, mest innflytelsesrike mangaen de siste 30 årene. 

 

Flere andre store illustratører og serieskapere har hyllet Toriyama som en viktig inspirasjonskilde for sine egne verk. Ikke minst kan man se tydelige spor av den i en annen av Outland forlags oversatte mangaserier - Mitt Helteakademia

 

Ordet «manga» betyr tegneserier på japansk, og har utviklet seg til å bli en egen karakteristisk tegnestil. Det er en sjanger som har vokst fram fra japanske karikaturtradisjoner som strekker seg helt tilbake til 600-tallet, og som på 1900-tallet ble påvirket av amerikanske tegneserier og tegnefilmer.  

 

Manga og japanske tegneserier har, helt siden 1980-årene og utover, vokst til å bli et innflytelsesrikt og vanvittig populært medium i det internasjonale markedet, med Dragon Ball som troner på toppen. Outland forlag er stolte over å bidra til at mangaserier som Dragon Ball kan fortsette å underholde både nye og gamle lesere – bli med og følg Gokus eventyr du også!

 

Det må ikke kopieres fra denne teksten i strid med åndverksloven, eller avtale om kopiering inngått med rettighetshaverne.