Strategispill som setter hjernen på prøveStrategispill som setter hjernen på prøve

Strategispill som setter hjernen på prøve

Er du og spillgruppen din ute etter et nytt strategispill som virkelig krever noe av deg? Hvor seieren føles ekstra søt, for du vet hvor hardt du kjempet for den? Her er våre favoritter, både noen enklere og noen vanskelige, men som alltid belønner god strategi!

Sjakk, et av verdens eldste brettspill, er ofte ansett som en av de mest raffinerte former for trening du kan gi hjernen din. I brettspillverden fulgte de fleste strategispill lenge sjakk-formatet: de var vanligvis nullsum-tomannsspill med mye direkte konflikt. 

 

Over tid har sjangeren utviklet seg, og det dukker stadig opp flere og flere typer strategispill med nye mekanismer. I våre dager publiseres det omtrent 1000 strategispill hvert år, med et bredt spektrum av tema og varierende vanskelighetsgrad.

 

En del strategispill kalles på engelsk for "brain-burners". De kan være både enkle og komplekse spill som krever at du må fokusere deg på selve spillet og tenke gjennom enhver bevegelse – noe som kan føles både vanskelig og ekstremt givende. Alt i alt, hvem er det som ikke liker å føle seg smart og se sine intrikate planer bære frukt?

Railroad Ink

Railroad Ink beviser at et spill ikke må komme med 200 kort, 150 trebrikker og en tykk regelbok for å sette hjernen din på en skikkelig prøve. 

 

I bunn og grunn er Railroad Ink Yatzy på steroider. Hver runde kaster dere fire terninger med veier og togspor på. Alle må deretter tegne elementene terningene viser på sitt eget brett, og målet er å danne det største nettverket mulig og unngå å ha for mange blindveier. En utfordrende oppgave, som tvinger dine grå celler å jobbe hardt!

 

Railroad Ink representerer såkalte roll-and-write-spill – en sjanger som har blitt veldig populær de siste årene. Trails of TucanaCartographers, og Welcome to... er andre populære spill av denne typen. Alle disse spillene kommer med små esker, ukompliserte regler og er veldig vanedannende. Det er sjeldent vi bare spiller én runde på en kveld.

 

Aldersgruppe: 8+

Antall spillere: 1-6

Språk: Norsk                

Spilletid: 20-30 minutter

 

Bestill Railroad Ink her.

Tzolk'in: The Mayan Calendar

Her forlater vi enklere spill og beveger oss over i kompliserte strategispill. Tzolk’in er et typisk europeisk strategispill: du samler ressurser ved bruk av dine arbeidere, og prøver å utnytte ulike innebygde flertrinnsmekanismer for å konvertere disse ressursene til seierspoeng, eller oppgradere effektiviteten til arbeiderne dine. 

 

Denne beskrivelsen høres kanskje ikke innovativt ut, men designerne bak Tzolk’in kom opp med en idé som skiller dette spillet fra mange lignende titler. Et sentralt element av spillet er et sett med seks sammenkoblede tannhjul. De fem små, ytre hjulene er omringet av ulike handlingsfelt, og fungerer som havnesteder for dine arbeidere. 

 

Det største tannhjulet i midten roterer et hakk hver runde, og lar alle arbeiderne reise langs sine handlingsområder til stadig bedre felt. Hver runde skal du enten sette ut en eller flere arbeidere, eller hente dem tilbake og gjennomføre handlingene de står ved siden av. 

 

Her planlegger alle flere runder frem. Spillet bruker også tid som en ekstra ressurs alle må inkludere i sine kalkulasjoner. Vi har spilt Tzolk’in så mange ganger (og har tapt så mange ganger), men hver eneste gang er det like moro.

 

Aldersgruppe: 14+

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk                

Spilletid: 90 minutter

 

Bestill Tzolk'in: The Mayan Calendar her.

Troyes

Terninger er vanligvis ikke noe man assosierer med et tungt strategispill. Terninger betyr jo flaks og tilfeldigheter, og i brettspillverdenen ligger tilfeldighet og strategi som oftest på motsatte ender av spillopplevelses-skalaen. 

 

Men la oss si at en av de reglene i dette spillet med masse terninger, er at du får lov til å påvirke flaksen din og bytte resultater på terningene dine. Høres det litt mer strategisk ut nå?

 

Troyes skiller seg ut med et originalt grafisk design, unike mekanismer og overraskende mye interaksjon mellom spillerne til å være et strategispill. Terninger i tre ulike farger er arbeiderne dine, som du plasserer på ulike handlinger. 

 

Likevel er ikke arbeiderne helt dine, for de andre spillerne kan kjøpe terninger av deg, uten at du kan takke nei. Det viktigste i Troyes er å forutse hva de andre spillere kommer til å gjøre, og planlegge deretter. Og det er på ingen måte lett! 

 

Det sosiale deduksjons-elementet er noe av det vi liker best med Troyes. Du må hele tiden lese motstanderne dine, samtidig som du holder oversikt over dine egne planer. Et strategispill som virkelig prøver å overbruke hjernen din!

 

Aldersgruppe: 12+

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk                

Spilletid: 90 minutter

 

Bestill Troyes her.

Underwater Cities

Alle elsker LEGO: det å bygge din egen verden av enkle elementer og se den bli større med hver brikke føles ekstremt givende og stimulerende. Den nærmeste analogien til LEGO blant strategispill finner vi i såkalte “engine-builders”. 

 

Disse spillene kommer oftest med veldig mange kort, som du brukes til å bygge din egen “maskin” som skaffer deg ressurser og høster inn poeng. Kjernestrategien er å finne synergier mellom ulike kort du har adgang til, og bygge effektive kombinasjoner. De mest kjente spillene som bruker denne mekanismen er det utrolig populære Terraforming MarsWingspanRace for the Galaxy og Maracaibo.

 

Underwater Cities er en enda mer kompleks versjon av Terraforming Mars. Antall komboer som finnes i spillet er nok til å gi deg en solid hodepinne. Det som skiller Underwater Cities fra dens berømte kusine er at det er en begrensning på hvor mange kort du kan ha på hånda i slutten av hver runde: du får ikke lov å beholde mer enn tre kort. 

 

Denne enkle regelen er det som gjør dette spillet så vanskelig og fascinerende! Du vil spille alle kortene dine, men du holder fem og må kaste to av dem. Hvilke velger du? Alle er jo nyttige! 

 

Ethvert valg i Underwater Cities er så smertefullt, men denne typen smerte er noe alle strategispill-entusiaster higer etter.

 

Aldersgruppe: 12+

Antall spillere: 1-4

Språk: Engelsk                

Spilletid: 80-150 minutter

 

Bestill Underwater Cities her.

On Mars

Om du kaller deg en brettspill-entusiast, har du sannsynligvis hørt om den portugisiske designeren Vital Lacerda. Han er så berømt at spillene hans ble nevnt i en episode av South Park. Verkene hans er ansett blant verdens tyngste strategispill. Og det gjelder både “lettere” titler som The Gallerist, og mer komplekse spill som Vinhos og Lisboa. Men, vår mening er at On Mars setter alle hans tidligere verk til skam.

 

Som spillere bygger dere kolonier på den røde planeten. I starten av spillet er alle avhengige av ressurser dere får fra Jorden, men etter hvert blir alle mer og mer selvstendige. 

 

Alle bygninger som kan bygges er ledd i en produksjonskjede, og det er mest effektivt å bygge dem i riktig rekkefølge. Den viktigste delen av spillet er det å fordele tid mellom Mars’ overflate og bane – de fleste handlingene kan bare utføres på en av disse lokasjonene. 

 

Reiser mellom overflaten og området rundt planeten tar mye tid og ressurser, og du vil helst være så effektiv som mulig før du bytter lokasjon. 

 

Dere kan også, til en viss grad, påvirke spillelengden underveis i spillet – et viktig redskap som kan hjelpe deg å sikre seier.

 

On Mars er kanskje det tyngste brettspillet vi har spilt, noensinne. Hvert minutt som går lukter man brente hjerneceller – både egne og andres. Men etter et fullført spill vil alle være ekstremt slitne, men også kjempefornøyde. Det er en særegen glede å dypdykke i slik strategi, og for oss vinner On Mars prisen for verdens mest komplekse strategispill!

 

Aldersgruppe: 14+

Antall spillere: 1-6

Språk: Engelsk                

Spilletid: 90-150 minutter

 

Bestill On Mars her.