7 spennende brettspill for to personer7 spennende brettspill for to personer

7 spennende og artige brettspill for to personer

Brettspill blir ofte regnet som en gruppeaktivitet, men det finnes mange spill som er like spennende og engasjerende for to personer – enten dere er et kjærestepar eller to gode venner. Her får du anbefalt syv spill som passer perfekt for to!

Lei av vanlig kortspill og Yatzy når dere er to? Få opp temperamentet med et spennende brettspill i stedet! Outland sin egen spesialist, Jaroslaw "Jarek" Szczepanik, har testet en god del brettspill som passer for to:

– Jeg elsker brettspill, og er aktiv i flere av Oslos mange brettspillgrupper. Selv om vi ofte er mange i en gruppe har vi også prøvd oss på spillene som kan spilles av to. Det har ofte endt i mange latterkuler og høyt konkurranseinstinkt, sier Jarek.

Jarek gikk fra en karriere som akademiker for å jobbe med sin andre lidenskap, brettspill. Han er nå vår “brettspillakademiker” og avdelingsleder for brettspill i Outland Kirkegata, og man kan trygt si at få kjenner sjangeren så godt som ham.

 

Her har Jarek plukket ut sine syv beste brettspilltips som passer utmerket for to personer.

Hive

Hive er et typisk "lett å lære, vanskelig å mestre"-spill. Det kan minne om en variant av sjakk, men uten brettet, slik at spillet kan utvikle seg i alle slags former og retninger.

 

Spillet begynner allerede når den første brikken er lagt ned, og hver brikke viser forskjellige insekter som har egne regler for hvor og hvor mange plasser de kan bevege seg på. Målet er å beskytte bidronningen din, noe som er lettere sagt enn gjort når du beveger deg rundt i bikuben.

 

Du vil runde etter runde få aha-opplevelser, og sier "aah, nå skjønner jeg", idet du oppdager en ny mulighet, og kaster deg ut i neste parti.

 

Det finnes også i pocketversjon - Hive Pocket - som inkluderer mygg- og marihøne-utvidelser.

 

Hive er lite og kompakt, og er derfor perfekt til å ta med i sekken, på reise, eller hvor som helst, og gir deg en interessant utfordring spill etter spill.

 

Aldersgruppe: 10+

Antall spillere: 2

Sjanger: Abstrakt (Strategispill)

Språk: Engelsk                 

Spilletid: 20 minutter

 

Bestill Hive her.

Sherlock Holmes Consulting Detective: Thames Murders & Other Cases

Sherlock Holmes Consulting Detective: Thames Murders & Other Cases kan spilles med flere, men er perfekt for to - til rolige kvelder på hytta eller hjemme med kjæresten.

 

Å spille dette ukonvensjonelle brettspillet er som å få lese ti krimbøker i brettspillform, der dere er hovedpersonene som må løse mysterier! Spillet gir deg et mysterium du skal løse mens du vandrer rundt i gatene i Viktorianske London på 1900-tallet. Her er ingenting basert på flaks, det er din mentale evne som blir utfordret når du må saumfare aviser for ledetråder og finne ut hvorfor to løver ble myrdet i Hyde Park. Om du er ute etter flere mysterier i serien, kan du supplere samlingen med Jack the Ripper & West End Adventures og Carlton House & Queen's Park.

– Mange er ofte skeptiske til at spillet "er ferdig", og ikke kan spilles på nytt etter de 10 sakene, noe jeg ikke synes er en legitim klage! Du kjøper jo for eksempel en bok og har ingen forventning om at den skal kunne fortsette å gi deg innhold etter du har lest den ut, sier Jarek.

Selv er mange av hans desidert favorittbrettspill spill som tar slutt.

– Jeg synes det kan ha en positiv effekt at et spill kun kan spilles en gang. Det gjør bare opplevelsen desto mer minneverdig for alle som er med! Her får du til og med 10 kvelder med skikkelig moro, og når dere er ferdige kan dere gi boksen videre til noen andre!

Så hva er det du venter på? Sett i gang med å lete etter ledetråder, intervju mistenke og ta opp jakten etter Professor Moriarty i Londons lumske gater nå!

 

Aldersgruppe: 12+

Antall spillere: 1-8 (best med 2)

Sjanger: Samarbeidsspill (Narrativ, mord/mysterier)

Språk: Engelsk                 

Spilletid: 60-120 minutter

 

Bestill Sherlock Holmes Consulting Detective: Thames Murders & Other Cases her.

Lost Cities

Om du er dypt investert i brettspillhobbyen, og partneren din kanskje ikke like mye, så er dette spillet for dere. Lost Cities har alt som trigger "gøy"-knappen hos både veteraner og debutanter.

 

Er det lett å lære? Ja. Er det kjapt å spille? Ja. Er det rom for strategi? Ja. Er det også rom for samarbeid - eller for høyt konkurranseinstinkt? Ja. Er det spennende? Ja! - og det overraskende mye for et så lite spill!

 

I Lost Cities skal spillerne bidra til ulike arkeologiske ekspedisjoner. Men ekspedisjoner koster penger, og man må finne nok verdifulle gjenstander til å dekke utgiftene sine, og helst tjene litt ekstra poeng til slutten av spillet.

– Det er ikke helt uvanlig å avslutte med minuspoeng!, ler Jarek.

På veien kan dere hjelpe eller sabotere for hverandre så mye dere selv vil, samtidig som spillet både har nok dybde til å holde entusiasten engasjert, samt være tilgjengelig og underholdende for nybegynneren.

 

Kort oppsummert: er du i denne målgruppen, bør du gi dette spillet et forsøk. Vi gir den 10 av 10, og tør påstå at dette er det ultimate kortspillet for par!

 

Aldersgruppe: 10+

Antall spillere: 2

Sjanger: Kortspill

Språk: Engelsk                 

Spilletid: 30 minutter

 

Bestill Lost Cities her.

Jaipur

Ved første øyekast kan Jaipur virke som enda et tørt økonomisk spill, der du spiller en handelsmann som kjøper og selger i kameler og krydder. Men noen ekstra tvister gjør at Jaipur blir til et psykologisk krigsspill.

– I spillet må du ikke bare være flink til å handle med mest profitt, men også til å lese tankene til motstanderen din. Kunsten er å overbevise rivalen din om at du ikke er interessert i silken i det hele tatt, og så vente lenge nok til at silkekortet stiger i verdi på markedet. Men du bør være på vakt, for du risikerer at motstanderen din tar alle kort du trenger, forteller Jarek.

Jaipur må du derfor ha evnen til å reagere raskt og vurdere risiko. Jo større salg du gjør, desto større profitt. Men samtidig er det et “førstemann-til-mølla”-spill med god spenningskurve og stressfaktor.

 

Dette er definitivt et fantastisk spill til par eller bestevenner, som er veldig enkelt å lære seg – og hver runde tar ikke mer enn 10-15 minutter!

 

Aldersgruppe: 10+

Antall spillere: 2

Sjanger: Kortspill

Språk: Norsk                 

Spilletid: 30 minutter

 

Bestill Jaipur her.

Gloomhaven

Gloomhaven er spillet som har vært på alles lepper siden det kom på markedet, og gjorde krav på tronen som simpelthen verdens beste brettspill, i følge BoardGameGeek. Men det er ikke bare et spill.

 

Gloomhaven er et fantastisk eventyr, og et prosjekt for flere måneder frem i tid. Gloomhaven er et kooperativt fantasy-spill, hvor man sender sine karakterer på tokt og oppdrag, hjelper dem å oppnå hver sine mål, og til slutt pensjonerer dem fra heltelivet.

 

Valgene dere tar på veien får permanente konsekvenser for hvordan akkurat deres historie utspiller seg videre. Spillet kommer med nesten hundre eventyr som dere utforsker underveis, og som krever at spillerne er flinke – ikke bare til å slåss og bruke magi – men også til å mestre strategi.

 

Giganten (boksen veier 10 kilo) overrasker både med sin rike og unike verden, og dype og innovative mekanismer, og fungerer utmerket til par. Bare vær forberedt på at det kan være tungt å sette seg inn i, men til gjengjeld får du ti ganger så mye tilbake!

 

Aldersgruppe: 14+

Antall spillere: 1-4

Sjanger: Strategispill / Eventyrspill

Språk: Engelsk                 

Spilletid: 60-120 minutter

 

Bestill Gloomhaven her.

Pandemic

Pandemic har i årevis stått støtt som en av de beste samarbeidsspillene på markedet. Dette er et engasjerende brettspill som dere må løse sammen for å kjempe mot klokka. Dere må nemlig finne behandlinger til dødelige epidemier før de spinner ut av kontroll!

 

Spillet er i et format som er tilgjengelig for de fleste, og er et av spillene på listen som er utmerket for to, men som også fint kan spilles med flere hvis dere får besøk.

 

Brettspillet er enkelt å lære seg, og dere kan manipulere vanskelighetsgraden, basert på antall pandemi-kort dere velger å spille med. Jo flere kort, jo høyere vanskelighetsgrad. I begynnelsen er det lett å tro man har kontroll, men bare vent – utfordringene vil nemlig komme på løpende bånd!

 

Prøv også andre frittstående spill fra Pandemic-familien, som bruker samme mekanikk, men har en annen vri, nye elementer, og annerledes setting! Pandemic: Reign of CthulhuPandemic: Rising Tide, eller vår favoritt: Pandemic: Fall of Rome.

 

Dette er spillet dere aldri kan vite hvor vil ende, og er et engasjerende brettspill der dere enten vinner eller taper sammen!

 

For dem som ønsker en ekstra dimensjon anbefaler vi storesøsteren, Pandemic: Legacy, som lenge regjerte som nummer én blant verdens beste brettspill, før Gloomhaven kom og tok tronen.

 

Aldersgruppe: 12+

Antall spillere: 1-4

Sjanger: Samarbeidsspill / Strategispill

Språk: Norsk                 

Spilletid: 45 minutter

 

Bestill Pandemic her.

The Castles of Burgundy

Enkelte spill er som en skjult diamant - ubetydelig på utsiden, men overveldende imponerende hvis du investerer litt tid og ser hva som finnes under overflaten.

– Helt til siste runde vet du ikke hvem som kommer til å vinne! Få spill jeg har spilt er så spennende og dynamiske. Selv om det kan spilles med opptil 4 personer, fungerer det best med to. Med bare to spillere blir det enda raskere og enda mer spennende, forteller Jarek.

– Castles of Burgundy har stått på min personlige topp 5-liste, siden jeg fikk prøve det for første gang for 5 år siden. Jeg blir aldri lei av det!

Castles of Burgundy er et relativt gammelt spill. Det kommer aldri til å vinne noen skjønnhetskonkurranse, har tematikk som er uten tilknytning til spillet for øvrig, og kontroversiell materialkvalitet. Det er et mareritt for fargeblinde spillere, og tar minst 20 minutter å forklare reglene på.

 

Samtidig har det holdt seg utrettelig fast på BoardGameGeek sin topp 20-liste i 15 år! Et mysterium uten like, ikke sant?

 

Det er et unikt spill, som kombinerer strategi med taktikk, terningkast med langsiktige planer.Castles of Burgundy vil overraske deg både med sin eleganse og dybde, som ikke kommer til uttrykk på papiret. Dette er et spill som må spilles!

 

Aldersgruppe: 12+

Antall spillere: 2-4

Sjanger: Strategispill

Språk: Engelsk                 

Spilletid: 30-90 minutter

 

Bestill The Castles of Burgundy her.