Lær noe nytt eller finn en ny hobby hos OutlandLær noe nytt eller finn en ny hobby hos Outland

Guide til miniatyrspill og -maling: Hvor starter man?

Når man ser på hyllene med miniatyrspill kan det være overveldende å finne et sted å begynne. Det er tilsynelatende endeløst med modeller og alle kommer i esker av varierende størrelse, farge og slag. Det dukker fort opp noen tvil når alt ser forskjellig ut og utvalget av maling og pensler er så enormt som det er.

Og selv om du ikke spiller Warhammer, Dungeons and Dragons med Battle Mats eller andre miniatyrspill, er miniatyrmaling i seg selv en fantastisk hobby. I denne artikkelen forklarer vi deg hvordan du starter med miniatyrspill og -maling!

 

Les også: Lær deg noe nytt, se våre tips!

«Hvis jeg begynner på dette, må jeg gjøre ferdig 50 modeller før jeg kan spille?»

«Trenger jeg å male modellene slik de ser ut på esken?»

Selv om miniatyren
heter "green dragon"
kan den selvsagt være rød
– du bestemmer!

Heldigvis er svaret her nei.

 

Når man begynner med miniatyrspill, om man begynner for å male modellene eller om man begynner med mål om å spille et spill er det uansett «Rule of Cool»-regelen som bestemmer.

De beste modellene i dag, er ikke nødvendigvis gode i spill i morgen – så det er best å velge seg ut de modellene man selv synes er mest interessante. For å spille, trenger man bare enighet mellom deg og den man spiller med om hva/hvor mye man skal ta med. Så lenge lagene stiller likt, så er det generelt ikke noe problem å spille med få modeller.

 

Artikkelen fortsetter etter produktene nedenfor...

Miniatyr fra Warhammer 40k, Primaris Redemptor DreadnoughtMiniatyr fra Warhammer 40k, Primaris Redemptor Dreadnought

Miniatyr fra Warhammer 40k

Primaris Redemptor Dreadnought

Episk miniatyr fra Warhammer: Age of Sigmar, Alarielle the EverqueenEpisk miniatyr fra Warhammer: Age of Sigmar, Alarielle the Everqueen

Episk miniatyr fra Warhammer: Age of Sigmar

Alarielle the Everqueen

Forskjeller på modeller fra forskjellige produsenter

Det man kanskje legger merke til er at de fleste miniatyrer kommer på en "sprue", et støp hvor delene til hver modell sitter. Modellene kommer rett fra fabrikken og er ubygde og umalte, noe som selvsagt er din jobb og hele moroa. Dette er tilfellet for alle Warhammer-modeller, men er ikke tilfellet for alle modeller fra Dungeons & Dragons eller fra enkelte brettspill. Modeller fra Dungeons & Dragons kommer ferdig grunnet og med disse modellene kan du hoppe ned til steg 6 i vår guide til miniatyrmaling nedenfor.

Anbefalt utstyr

Vi har også en rekke startsett som inkluderer både verktøy og maling.

 

Artikkelen fortsetter etter produktene nedenfor...

Outlands bygge- og maleguide for miniatyrer

Det første vi må gjøre når man har kjøpt seg en eske med miniatyrer er altså å klippe ut delene, rengjøre de for ekstra plastikk, lime de sammen og så male de. Modellene og hvor komplette de er vil variere fra sett til sett, men generelt så gjelder stegene vi har listet opp nedenfor. Det er uansett bare å hoppe over de stegene man føler ikke er nødvendige for din modell.

1. Klipp ut plastdelene

Det beste stedet å begynne er selvfølgelig å følge instruksen som følger med esken, men generelt begynner man med å klippe ut plastikkbitene med en saks eller et dedikert klippe-verktøy, som en liten tang. Vær forsiktig at du ikke tar med deler av figuren ved en feil.

Delene klippes forsiktig ut

2. Renskjær plastikkdelene

Når bitene er klippet ut, kan det være lurt å rengjøre bitene for overflødig plastikk. Klipp bort rester av støpet og bruk et skrapeverktøy til å gå over eventuelle sår. Gå så forsiktig over støpelinjene på figurene med skrapeverktøyet slik at de skrapes bort. Dette er små rette linjer med plastikk som typisk ligger på innsiden og utsiden av ben, over skuldre og over hoder.

Bruk lim for plastikk
for best feste

3. Lim modellene sammen

Følg bruksanvisningen og lim miniatyren sammen. I de fleste tilfeller vil man bruke lim spesielt laget for liming av plastikk til dette da det smelter plastikken sammen og skaper et solid bånd. Man trenger ikke mer enn et veldig tynt lag – det skal ikke tyte ut lim når delene settes sammen. Men hvis dette skjer så tørk det forsiktig bort med lillefingeren eller et skrapeverktøy. Etterlates det rester kan man reparere dette med skrapeverktøyet senere.

 

Hvis man ikke vil lime modellen for evig og alltid, kan det være lurt å bruke superlim. Det er litt mer knotete da man fort limer sammen egne fingre, men den vil bli sprø over tid som gjør at man lettere kan gjøre om på ting ved å knekke opp delene igjen.

4. Rengjør modellen for lim og fingermerker

Dette steget er strengt tatt ikke nødvendig, men det kan være kjekt å gjøre det for å hindre merker og feil senere. Pirk bort limrester og annet rusk. Vask modellene i vann med en dråpe oppvaskmiddel for å løse opp fett på overflaten og for å fjerne plaststøv.

 

For at malingen skal sitte ordentlig må plastikken være ren før den males, og hadde man potetgullfingre da man satte den sammen kan det fort synes på det endelige resultatet. La figurene tørke helt før man gjør noe mer med den, gjerne over natten.

5. Grunn figuren med spraymaling

Dette kan høres komplisert ut, men det er det virkelig ikke. Grunning gir et suverent resultat og et godt feste for malingen som skal på modellen senere. Hvis man ser for seg at modellen skal ha mørke farger så spraymaler man figuren i en mørk grunnfarge, eksempelvis sort, eller den fargen modellen skal ha, over størstedelen av kroppen. Skal modellen ha lyse farger kan en beige, grå eller hvit spraymaling være lurt da mørke farger vil synes gjennom lysere farger.

 

Den letteste måten å spraymale på er å finne seg en pappeske og skjære ut en av langsidene for så å stille opp modellene i den. Dette må gjøres utendørs i relativt tørr luft. Følg bruksanvisningen på spraymalingen, og spray noen kjappe strøk over figurene (trenger ikke å være heldekkende, men det sparer mye tid). Det er veldig viktig at man ikke sprayer for mye eller for lenge, for da vil malingen klumpe seg på figuren og i verste fall skjule detaljer.

 

La malingen tørke før du snur modellen og tar baksiden.

Grunning

6. Grunn figuren med grunnmaling

Da er det på tide å begynne å male og det finnes bare noen veldig enkle regler for hvordan du bør å gå frem. Modellen bør grunnes for å legge et godt og heldekkende lag over spraymalingen. Grunn figuren med de grunnleggende fargene den skal ha og begynn med de dypeste delene av modellen og mal deg utover.

 

Her bruker man gjerne tykkere maling som har mer pigment og dekker bedre, såkalt "base paint". Om modellen er spraymalt i fargen du skal ha til slutt og er heldekkende kan man velge å hoppe over dette steget.

 

Tips! En feil mange nybegynnere gjør er at de bruker maling direkte fra malepotten. Denne malingen er ofte tykk og vil klumpe seg om man maler på for mye så det beste er å tynne den ut med litt vann. Du vet du har riktig konsistens på malingen når den ikke setter tørrspor eller vannspor når du drar penselen langs en flate.

På med "base paint"

7. "Wash" modellen med blekk

Ink og tone, eller blekk som det heter på godt norsk, er noe man bruker for å få dybde og skygge på miniatyrene. Man kan velge enten å vaske hele modellen med blekk eller å dra over enkelte områder forsiktig med en pensel. Men uansett så burde blekket legges slik at det renner ned i kriker og kroker, og over teksturene på modellen.

 

Blekket vil skape skygge i de mørke delene av modellen, men renne av de øverste delene der det ikke skal være skygge.

 

Ekstra steg: "Drybrushing" / tørr børste teknikk
Dette er en teknikk man ofte får bruk for og som kan spare en mye tid, men fortsatt skape et ekstremt godt resultat. Har modellen din deler med mye tekstur slik som pels, brynjer og ikoner, kan "drybrushing" være teknikken du burde gå for.

 

Bruk gjerne en drybrush-pensel og dypp den forsiktig ned i malepotten. Bruk så et A4-ark eller paletten din og børst ut malingen av penselen. Det skal ikke komme noe maling på paletten hvis du drar over med penselen - da vet du at børsten er klar. Dry-maling er også perfekt til dette da den er en god del tørrere og har mer pigment enn vanlig maling.

 

Ta så penselen til modellen og børst lett over strukturene du vil skal ta til seg maling. Pigmentene vil sitte på de forhøyede delene av modellen og ikke ta seg med i sprekkene. Resultatet er at du vil ha en struktur som popper. "Drybrushing" må du gjerne gjøre med en maling som er litt lysere enn det som er rundt for å få best effekt.

"Washing"

8. Mal detaljene på figuren

Nå er det klart for å male figuren med de fargene den skal ha samtidig som du er forsiktig med å ikke male over de dypeste skyggene du nettopp la til. Her bruker man ofte tynnere maling, såkalt "layer paint" og du er ikke like avhengig av å dekke hele figuren da du allerede har grunning i bunn. I dette steget skal man pynte på de lyse områdene på figuren og fikse alt som ble stygt når man la på "wash" i det forrige steget.

 

Dette kan man gjøre i flere omganger om man vil hvor man maler seg oppover på figuren på hvert steg og bruker lysere og lysere maling. Et ansikt er et godt eksempel, hvor man i første omgang maler ansiktet i ønsket hudfarge og i neste runde blander ut hudfargen mørkere eller lysere, og maler så bryn, kinn, nese og hake for å skape kontraster, skygger og belysning.

 

Man kan gjøre så mye eller så lite med miniatyrspill som man selv vil. Man kan bruke uker på én enkelt modell og male alt fra horn til baser og legge på detaljer som får den til å se levende ut, eller man kan ansamle seg en hær der hver modell bidrar til helheten av prosjektet. Det som er kjekt er at et slikt prosjekt vil uansett legge til side andre tanker og stress man måtte ha. Dette er tross alt små plastikkmodeller – og hvis ikke man kan ha det litt moro så er det vel ingen vits?

 

Her er det bare å prøve seg fram – lykke til!

Ferdig!

Få malingstips fra Citadel Colour i videoen under

Foto: Sam Einar Syftestad