Hva er egentlig Ringenes herre: Maktens Ringer?

TV-serien Ringenes Herre: Maktens Ringer (eng. The Lord of the Rings: The Rings of Power) er allerede i full sving på Amazon Prime, og vi elsker å endelig få dykket ned i J. R. R. Tolkiens mektige verden igjen! Men hva er egentlig greia med denne Ringenes herre-men-ikke-Ringenes herre-serien?

Ifølge Amazon er dette ikke en direkte forløper til den eksisterende Ringenes herre-trilogien som regissør Peter Jackson lagde tidlig på 2000-tallet, men produsentene har forsøkt å holde seg i tilnærmet samme stil.

Se også: Stort utvalgt Ringenes Herre-produkter

I hvilket tidsrom foregår handlingen i Maktens Ringer?

Amazon har sikret seg rettighetene til perioden som kalles den andre tidsalder, en periode på 3441 år. Denne perioden avsluttes med det store slaget hvor alver og mennesker nedkjemper Sauron og den ene ringen går tapt, som vi ser som et tilbakeblikk i den første filmen, Ringenes herre: Ringens brorskap (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) fra 2001.

Handlingen i Maktens ringer foregår dermed flere tusen år før Bilbo Lommelun overtar ringen fra Gollum og den finner veien til Lommelun-familien i Hobsyssel.

Er Maktens Ringer basert på en bok?

Både ja og nei. Maktens Ringer er ikke en filmatisering av ett verk, men henter materiale fra en rekke ulike steder i Tolkiens forfatterskap, blant annet appendiksene i Ringenes herre-bøkene og deler av Silmarillion, et mytologisk verk med historier fra Tolkiens verden, som han jobbet med i flere tiår. Hovedpunktene i historien kommer fra Tolkien, men serien inneholder også mye nytt materiale.

Les også: Silmarillion: boken som beriker Ringenes Herre-verdenen du elsker fra filmene

Ringenes Herre-bøker med Maktens Ringer-inspirert bokomslag

Kjente og ukjente karakterer som vi møter i TV-serien

Selv om handlingen foregår lenge før filmene, dukker det likevel opp noen kjente karakterer på skjermen. Både Galadriel og Elrond er sentrale i historien som blir fortalt, selv om skuespillerne fra filmene (Cate Blanchett og Hugo Weaving) er byttet ut med yngre utgaver, spilt av Morfydd Clark og Robert Aramayo.


Galadriel har en mye større rolle enn hun hadde i filmene, og Elrond, som allerede er en mektig figur, spiller en viktig rolle i hoffet til alve-høykongen Gil-Galad.

Isildur og Elendil er også navn som er kjent for mange Ringens herre-fans, og som nå dukker opp i større roller enn tidligere. Elendil vet vi blir den første kongen av Gondor, og hans sønn Isildur er nok mest kjent for å ha kappet ringen fra hånden til selveste Sauron.

Det er også nok av nye karakterer å bli glad i. Selv om hobbiter er ukjente skapninger i de største delene av Midgard i Ringenes herre, har de klart å lure med en håndfull hobbiter (eller rettere sagt harfooter, hobbitenes forfedre) også her, blant annet representert av eventyrlystne Elanor "Nori" Brandyfoot (Markella Kavenagh).

Se også: Alle bøker av J. R. R. Tolkien

Hva skjer i "den andre tidsalder"?

Selv om bøkene og filmene nå har vært ute i ganske mange år, gir vi her en listen spoiler-alert før du leser videre, da dette vil avsløre mye av det som har skjedd og kan skje i Amazons storsatsning.

Serien tar sikte på å dekke flere av de viktigste hendelsene i den andre tidsalder, som i utgangspunktet spenner over tusenvis av år. Amazon har tatt seg noen friheter med tidslinjen, men hovedpunktene er likevel de vi kjenner fra Tolkiens forfatterskap.

I den første tidsalder – altså før perioden Maktens ringer tar for seg – er Morgoth (også kjent som Melkor) den store slemme. Morgoth blir til slutt beseiret, og som belønning til menneskene som kjempet mot Morgoth skaper gudene øya Númenor mellom Midgard og gudenes verden Valinor. Folket i Númenor får forlenget levealder; kongelige kan bli opp mot 300 år.

Sauron var en av Morgoths hærførere, og etter Morgoths fall går han i dekning i flere århundrer før han sakte begynner å bygge seg opp som den nye mørke herren. Han kjøper seg tid ved å spre splid mellom mennesker, alver og dverger, tar over området som senere blir til Mordor, og begynner konstruksjonen av festningen som skal bli kalt Barad Dûr. Herfra organiserer han resten av styrkene som overlevde Morgoths fall, og etter hvert er Mordor fylt av orker og troll.

Artikkelen fortsetter etter produktene...

Samleobjekter og effekter fra Ringenes Herre

Under navnet Annatar (Herren av gaver) tar Sauron kontakt med alvene og lærer dem kunsten å lage ringer. Det er ikke før han lager Den ene ringen at han blir avslørt som Sauron, og han går da til angrep og stjeler flere av ringene som har blitt laget.

Sauron har på dette tidspunktet kontroll over store deler av Midgard, og det er kun en allianse mellom alvene og menneskene fra Númenor som hindrer ham i å ta over hele verden.

Mot slutten av den andre tidsalder erklærer Sauron seg "Herren over jorda" og "Kongen over mennesker". Dette provoserer Ar-Pharazon, den daværende kongen i Númenor, som marsjerer mot Sauron. Sauron overgir seg uten kamp og blir tatt til fange av Númenor, men det tar ikke lang tid før han blir sett på som en verdifull rådgiver til kongen.

Sauron vender brorparten av Númenor mot gudene og gjør menneskeoffer til Morgoth på øya. Númenors nære forhold til alvene i Midgard er på dette tidspunktet preget av sjalusi, og med lovnader om evig liv får han folket i Númenor til å angripe gudene i Valinor – men Valinor slår kraftig tilbake og senker hele Númenor i havet.

Befolkningen fra Númenor som forholdt seg trofast til gudene, ledet av Elendil, flykter til Midgard og danner kongeriket som senere blir til Gondor og Arnor. Sauron hater Elendil intenst, og krigen mellom dem herjer i flere år. Gjennom den siste alliansen mellom alver og mennesker snur krigen i deres favør, og etter en syv år lang beleiring av Barad Dúr blir Sauron bekjempet i slaget som markerer slutten på den andre tidsalder.

Dette slaget vises i starten av Peter Jacksons film Ringenes Herre: Ringens Brorskap.

Se også: Stort utvalgt Ringenes Herre-produkter

Ringenes Herre-fans har mye å glede seg over da Maktens Ringer vil fortsette i form av flere sesonger i årene som kommer.