Neil Gaiman – mannen med de gode historieneNeil Gaiman – mannen med de gode historiene

Neil Gaiman – mannen med de gode historiene

Få forfattere har bidratt med så mye, på så mange plattformer, og med verk av så høy kvalitet som Neil Gaiman. Her er litt av historien hans, og hvilke tegneserier og bøker vi elsker.

Neil Gaiman har gitt glede og skrekk til liten og stor, og tatt oss med på fantastiske eventyr, fra starten av karrieren på 80-tallet og frem til i dag. Heldigvis ser det ikke ut til at han har noen planer om å stoppe med det første. Mannen har skrevet drøssevis av romaner, men her i denne artikkelen kommer vi primært til å se på tegneserie-utgivelsene (med et par utvalgte romananbefalinger i tillegg, selvfølgelig).

Forelsket seg i tegneserier av Alan Moore

Interessen for tegneserier kom som et resultat av et tilfeldig møte med arbeidet til en annen stor serieskaper, nemlig Alan Moore og Swamp Thing. Denne tegneserien gjorde at Neil forelsket seg i mediet, og med det endret verden seg litt til det bedre.

 

Og vi starter der Neil startet, med tegneserien Violent Cases. Dessverre er ikke denne i trykk i dag, men den var altså starten på Neil Gaimans karriere som tegneserieforfatter. Violent Cases var også starten på samarbeidet med Dave McKean, og sammen har de skapt mange spennende fortellinger. Nummer to i rekken var miniserien Black Orchid, som ble gitt ut i årene 1988-89 på DC, og som blant annet. ble lest av en imponert Karen Berger, som senere skulle bli sjef for DCs Vertigo forlag. 

 

Berger ga Gaiman en mulighet til å gjenfortelle historien til en eksisterende DC-karakter. Det som fulgte var en serie som endret tegneserie-verden for all ettertid, nemlig mesterverket The Sandman.

The Sandman - tegneserien som endret mediet

The Sandman ble den første tegneserien i historien som vant en litterær pris (1991 World Fantasy Award for Best Short Story), og den satte en ny standard for hva vi kunne forvente av mediet. Som en av de første i en rekke av mange, traff den et helt nytt publikum som tidligere ikke hadde vært ofte å se lesende på tegneserier, nemlig unge kvinner. 

 

The Sandman forteller historien om den tidløse, antropomorfiske personifiseringen av drøm - eller Dream. Denne kongen av drømmenes rike, som også går under navnet Morpheus, er en av de syv såkalte Endless, sammen med Destiny, Death, Desire, Despair, Delirium og Destruction. Karakteren Death ble en veldig populær figur og fikk senere sine egne fortellinger. En annen karakter som har som har sitt utgangspunkt i Sandman, og som har gjort det fantastisk bra på egen hånd, er Lucifer, skrevet av Mike Carey.

 

I tillegg har flere andre spin off-serier, skrevet av andre forfattere, dukket opp de siste årene.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Nesten to tiår senere, i 2013, ble serien komplett da Gaiman skrev Sandman: Overture. Dette er en forhistorie til hendelsene i The Sandman, samtidig som den setter et endelig punktum for serien som helhet.

The Books of Magic og andre tegneserier

Etter The Sandman tok Gaimans tegneseriekarriere virkelig fart og flere mesterverk så raskt dagens lys. 

 

The Books of Magic ble utgitt i 1990. Mange har påpekt likheten med denne og den hinsides populære bokserien Harry Potter (som kom noen år senere). Gaimans kommentar til saken er at likhetene er minimale og uvesentlige, eller sagt med hans egne ord: Nonsense. Tim Hunter and Harry Potter are different characters and, beyond similar-looking boys who will be the Greatest Magic User, the stories and worlds are nothing alike. - fra Twitter

 

John Ney Rieber arbeidet videre med The Books of Magic, og dette er blitt samlet i en egen serie.

 

Listen over Gaimans fantastiske tegneserier er lang, og vi kan dessverre ikke gå nøye inn på hver og en av dem. Heldigvis finnes det samlinger som inkluderer det meste, nemlig The Neil Gaiman Library. (Her finnes også volum 2, og volum 3.)

 

Skulle du fremdeles trenge flere titler å lese, kan vi anbefale disse:

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Våre favoritter blant Neil Gaimans bøker

Vi lovet på begynnelsen av denne artikkelen at vi også skulle inkludere noen romaner, og her er et lite utvalg av Gaimans lange liste over bøker, som vi i Outland anbefaler på det varmeste.

 

Neverwhere

Forestillingen om en gjennomsnittlig person som får en avgjørende rolle i et magisk London har inspirert utallige forfattere, og Neverwhere bidro til å gjøre denne typen fortelling til noe tilnærmet en egen sjanger. Historien var opprinnelig en TV-serie basert på Gaimans manus, men det var i romanen at forfatteren fikk fortalt den historien han virkelig ønsket å fortelle. TV-serien ble snart glemt, men boken ble en suksess, og Gaimans første solo-roman er fortsatt en av hans mest populære.

 

American Gods

American Gods var romanen som en gang for alle befestet Neil Gaimans plass blant våre dagers fremste fortellere. Delvis roadtrip, delvis utforskning av USAs særegne kulturer, delvis episk fantasy der gamle og nye guder utkjemper en kosmisk kamp med menneskeheten i kryssilden. Boken ble et referanseverk innen moderne fantasy, samtidig som den tiltrakk seg lesere som ellers ikke interesserte seg for sjangeren. Et av de absolutte høydepunktene i Gaimans forfatterskap.

 

Coraline

Mange av Gaimans fortellinger inneholder parallelle verdener. Han har en egen evne til å avsløre den skjøre grensen mellom vår velkjente virkelighet og det fantastiske, og en av de mest virkningsfulle eksemplene på dette er Coraline. Den er en kort barnebok, og viser det beste av Gaimans fortellertalent i konsentrert form. Fortellingen om lille Coraline er et spennende eventyr for unge lesere, men en nervepirrende grøsser for voksne.

 

The Graveyard Book

Gaimans vri på Jungelboken vant en drøss med priser, og sjarmerte både lesere og anmeldere i senk. Lille Bod (eller Nobody Owens) mister familien sin, og tilfeldighetene fører ham til en kirkegård. Der blir han tatt vare på av vesener som befinner seg på et spektrum mellom levende og døde, og han får en oppvekst mildt sagt utenom det vanlige. Både nifs, morsom og hjertevarm, og i likhet med Coraline en favoritt både blant unge og voksne lesere.

 

The Ocean at the End of the Lane

En av Gaimans kortere romaner, men også blant de mest kraftfulle. Hovedpersonen besøker stedet han vokste opp, og erindrer en traumatisk hendelse fra barndommen. Både minnene og opplevelsene i nåtid vaker i et grenseland mellom virkelighet og drøm. Fortellingen er en lyrisk grøsser, og et kroneksempel på litterær fantasy.

Hva kommer videre?

Problemet med å skrive en artikkel om Neil Gaiman er ikke hvor man skal begynne, det er hvor man skal slutte. Karrieren hans fortsetter til evigheten og forbi, men ett sted må man slutte og forfatteren vår slutter her: I sofaen med popcorn, ventende på TV-serien om Sandman, som skal dukke opp på en skjerm nær deg om forhåpentligvis ikke så altfor lenge.