Outlands guide til Frank Herberts Dune-universOutlands guide til Frank Herberts Dune-univers

Outlands guide til Frank Herberts Dune-univers

Dune-serien av forfatteren Frank Herbert er en av de mest kjente science fiction-seriene i verden i dag. Den første romanen, Dune, blir noen ganger referert til som den bestselgende science fiction-romanen i verden. Dune er ikke bare kjent for sitt rike univers, komplekse karakterer og futuristiske refleksjon av politikk og intriger. Serien har utvidet seg utover bøkene til et helt univers, og blitt en inspirasjon på tvers av science fiction.

Denne artikkelen er skrevet av Erin, sci-fi nerd og innholdsansvarlig for Outland.no.


Om forfatteren: Frank Herbert

Frank Herbert, den kreative kraften bak det enorme og intrikate Dune-universet, blir omtalt som en mester i science fiction og sammenlignes med Tolkiens plass i fantasy-verdenen. Herberts bakgrunn omfattet forskjellige felt som journalistikk, fotografi, økologi og taleskriving, som alle bidro til grunnlaget for det som ble Dune-universet.

 

Herberts interesse for emner som ESP, genetisk hukommelse og Zen-buddhisme økte under hans opphold i San Francisco som reporter. Disse interessene satte tydelige spor i Dune sine tematiske landskap. 


Om forfatteren: Frank HerbertOm forfatteren: Frank Herbert
FOTO | Credit: Dune Novels dunenovels.com

Et tilfeldig inntak av peyote-te i Mexico inspirerte konseptet rundt «spice melange» og de kraftige effektene det har i Dune-universet. Undersøkelser av et prosjekt i regi av US Department of Agriculture i 1956, med sanddyner i delstaten Oregon, bidro til hans fascinasjon for ørkenlandskap og kulturer. Til tross for hans varierte sysler gjennom hele livet, hadde han en tidlig ambisjon om å bli forfatter. Forskningen hans, blandet med innsikt i religioner, moderne krigføring og personlige erfaringer, la grunnlaget for Dune i 1963. Utgivelsen av Dune i 1965 ble til slutt tilrettelagt av et hobbymagasin.

Inspirasjonen Dune har hatt til sci-fi og andre filmer og bøkerInspirasjonen Dune har hatt til sci-fi og andre filmer og bøker

FOTO | Credit: Leos Ng Okita, Games Workshop Militarum Tempestus Codex /  Star Wars Battlefront www.ign.com/wikis/star-wars/Sarlacc / Nausicaä of the Valley Vol. 6

Inspirasjonen Dune har hatt til sci-fi og andre filmer og bøker

Dune-serien er blant de mest kjente science fiction-seriene i verden, og den første romanen, Dune, blir ofte referert til som den mest selgende science fiction-romanen gjennom tidene. Ikke bare er den fortsatt en favoritt i bokhyllen til mang en science fiction-nerd, den er også vinner av en rekke utmerkelser, som Nebula-prisen i 1965 og Hugo-prisen i 1966. I tillegg til de første romanene i serien har sagaen fortsatt i et utvidet univers i form av ytterligere bøker skrevet av Frank Herberts sønn, Brian Herbert, i samarbeid med Kevin J. Anderson.


Dune har vært innflytelsesrik og en inspirasjon for science fiction-forfattere i hele verden, hvor mange av dagens favorittserier hevder Dune er en av musene deres.

Visste du at Dune inspirerte:

Star Wars-universet

Likhetene mellom Star Wars og Dune er tydelige. Star Wars henter inspirasjon fra Dune, med paralleller i karakterer og verdener. Tatooine ligner Arrakis, begge er ørkenplaneter med nøkkelbetydning i sine respektive univers. Hovedpersonene deler likheter, formet av hardheten til ørkenplaneter og knyttet til messianske profetier. Hver historie inneholder sin egen versjon av The Evil Emperor, paranoid og forrædersk, villig til å beholde makten for enhver pris. De har begge en rekke spesielt begavede mennesker med mentale krefter som tar seg inn i det overnaturlige - Jedi (og kanskje Sith også?) ligner veldig på Bene Gesserit.

Selv Jabba the Hutt, med sitt spesielle utseende, kan være inspirert av karakteren Emperor Leto II, som dukker først opp i Dune Messiah.

Nausicaä of the Valley of the Wind av Hayao Miyazaki

Nausicaa of the Valley of the Wind og Dune deler post-apokalyptiske omgivelser på grunn av krigens innvirkning på samfunnet. Faktisk, akkurat som Herberts erfaringer og observasjoner av krig påvirket og inspirerte verdensbyggingen i Dune, så var NVW (både mangaen og anime-filmen) et kreativt utløp for Hayao Miyasaki for å reflektere over hans tanker og syn på krig og hvordan dette påvirker samfunnet. I likhet med Dune, gjenspeiler NVW-universet effektene av katastrofal krig, økologiens innflytelse på kultur og sameksistens mellom mennesker og ormlignende skapninger...

 

Artikkelen fortsetter under produktene.

Warhammer 40K

Universene til Dune og Warhammer 40K viser slående paralleller som kan antyde den ene som en potensiell fremtid for den andre. Begge historiene viser menneskehetens interstellare ekspansjon, men fortsatte bruk av arkaisk teknologi og nesten fraværet av høyere kunstig intelligens. Spesielt opplevde begge en ødeleggende konflikt der kunstig intelligens gjorde opprør mot mennesker - det kybernetiske opprøret i Warhammer 40K og Butlerian Jihad i Dune - med menneskeheten som seiret til store kostnader. I kjølvannet forbød begge verdener kompleks kunstig intelligens og «tenkemaskiner».

 

For å håndtere intrikate beregninger uten datamaskiner, er begge universene avhengige av spesialtrente mennesker. I Warhammer 40K er disse menneskelige «datamaskinene» slaver, mens de i Dune er sjeldne, høyt verdsatte taktikere med overlegne kognitive evner.

 

Parallellene fortsetter med lignende grupper og roller. Begge settingene har keisere, føydale samfunn ledet av adel og dyktige kvinnelige organisasjoner som er dyktige i kamp og intriger – Bene Gesserit i Dune og Adepta Sororitas/Sisters of Battle i Warhammer 40K. Galaktiske reiser involverer mennesker som er fundamentalt forandret av prosessen, for eksempel Guild Navigators i Dune og Astropaths i Warhammer 40K.

 

Religiøs symbolikk fra dagens trosretninger, inkludert kristendom, islam, jødedom og buddhisme, er vevd inn i begge universene. Disse likhetene fremhever de intrikate forbindelsene mellom de to fiktive verdenene, og understreker delte temaer til tross for deres unike fortellinger.

 

Se også: Vårt store utvalg av Warhammer-produkter


Hva handler Dune om? Kort og fri for spoilere!

DuneDune

Frank Herberts Dune-serie er satt til 20 000 år fra vår nåtid (i universet, rundt 10 000 A.G. som står for "After the Guild") der menneskeheten spenner over hele galaksen, og adelige hus kjemper om makten under en keisers styre. Historien sentrerer om House Atreides, ledet av hertug Leto I, som ble gitt kontroll over ørkenplaneten Arrakis, kjent som Dune.

 

Kontroll over Dune er imidlertid et tveegget sverd. Den som kontrollerer planeten får ikke bare stor rikdom, men en stor kilde til makt og innflytelse i imperiet. Planeten har den ettertraktede «spice melange», avgjørende for reise og manipulasjon av rom-tid. Tidligere herskere, House Harkonnen, ledet av en grådig og bedragersk Baron Harkonnen, avgir Dune til House Atreides og setter i gang en kjede av hendelser som truer imperiet.

Hovedplottet følger Letos sønn, Paul Atreides, som lærer ørkenens veier og avdekker hans messianske potensial. Dune fokuserer sterkt på temaer om overlevelse i fiendtlige miljøer (både fysiske og sosiale), konsekvensene av makt, genteknologi, manipulering av bevissthet og psykiske evner, og kampene til underkuede folk i et samfunn med svært ulik maktdynamikk. Serien speiler Herberts moderne verden, og kombinerer futuristisk mystikk med universelle temaer.

 

Artikkelen fortsetter under produktene.

Sjekk ut Dune-serien i tegneserier!


Gamle filmatiseringer av Dune

Vil du se Dune i live action? Vel, da er du heldig – flere versjoner av Dune-serien (fokusert i stor grad på den første boken, med noen unntak) er laget. Nå kan meningene om disse tilpasningene være litt delte blant fans av Dune. Les mer om disse versjonene nedenfor!

Dune-filmene som aldri var - Alejandro Jodorowsky’s Dune (1975) og Ridley Scott’s Dune (1979)

En urealisert tidlig film-versjon av Dune går før alle andre. I 1971 ble filmrettighetene for en filmversjon av Dune kjøpt, men forlatt på grunn av produsentens død. I 1974 kjøpte et fransk team rettighetene, og Alejandro Jodorowsky planla en episk 14-timers film med stjerner som Salvador Dali, Orson Welles og Mick Jagger. Pink Floyd skulle lage musikken, og H.R. Giger bidro med design. Jodorowsky planla også å gjøre noen kreative endringer i adapsjonen, og foretrakk å lage sin egen versjon og tolkning av romanen i stedet for å tilpasse forfatterens originale historie. Finansieringsproblemer førte til kansellering og en dokumentar fra 2013, "Jodorowsky's Dune," utforsker forsøket. Etter disse hendelseskjedene fikk filmprodusent Dino De Laurentiis rettigheter til å produsere en Dune-film, som involverte forfatteren Frank Herbert og regissøren Ridley Scott. H.R. Giger kom tilbake for å designe kunstkonseptene og settene. Scotts avgang for å jobbe med Blade Runner førte imidlertid til at De Laurentiis utviklet en annen tilpasning som skulle bli Lynch-tilpasningen fra 1984.

Dune (1984) regissert av David LynchDune (1984) regissert av David Lynch

FOTO | Credit: Dune 1984: Dune (1984) skjermbilde fra Dune - Renegade Cut YouTube

Dune (1984) regissert av David Lynch

1984-versjonen av Dune, regissert av David Lynch, var opprinnelig mislykket, men har siden fått et kultfølge. Med Kyle MacLachlan som Paul Atreides og en rollebesetning inkludert Sir Patrick Stewart, Brad Dourif, Virginia Madsen, Sting og Max von Sydow, baserer filmen seg på den første boken i serien. Selv om filmen anses som en generelt god tilpasning av kildematerialet og rost for kostymer og setting, blir filmen kritisert for sine mange uforklarlige karakterer, merkelige tillegg og endringer i kildematerialet (melking av en katt og hjerteplugger!?), samt hviskede interne monologer. Lynch tok avstand, og brukte til og med et pseudonym for TV-versjonen i 1988. Rykter har dukket opp om at Lynch vurderer å lage en ny klippet versjon av filmen, fra den fire timer lange originale versjonen. Til tross for mangler forblir filmen en kultklassiker og en introduksjon til serien for mange.

TV-serier - Frank Herbert’s Dune (2000) og Frank Herbert’s Children of Dune (2003)

I 2000 ble en tredelt Dune-tilpasning laget for Sci-Fi Channel i USA, med sikte på en detaljert og trofast tolkning av boken, i motsetning til tidligere filmer. Regissør John Harrison gjorde små endringer som en aldrende Paul Atreides og utvidelse av prinsesse Irulans rolle, men holdt seg ellers så nær kildematerialet som mulig. Denne serien ga mer innsikt i House Corrino, forskjellig fra tidligere tilpasninger som fokuserte på Houses Atreides og Harkonnen. Mens serien ble rost for karakterene, plotdetaljene, CGI og grundige tilpasninger, har den blitt kritisert for sine latterlige kostymer og til tider matte skuespill. 


Oppfølgeren fra 2003, Frank Herberts Children of Dune, baserte seg på den andre og tredje romanen i serien. Denne serien fikk Emmy-nominasjoner og en pris for spesialeffekter.

Dune: Part One (2021) og Dune: Part Two (2024) regissert av Denis Villeneuve

2021-tilpasningen av Dune av regissør Denis Villeneuve startet som et drømmeprosjekt. På samme måte som den økte lengden i TV-serien Dune tillot den å utforske flere detaljer og historier enn Lynch-filmen, ønsket Villeneuve å tilpasse sin versjon av Dune i to deler: seerne ville da ha tid til å komme inn i og forstå kompleksiteten i historien og karakterene. Denne filmen har siden blitt kalt den beste tilpasningen av Dune-universet. Den forklarer mer grundig karakterene og deres motivasjoner innenfor historiens intriger, så vel som deres emosjonelle indre monologer utenfor dramatiske taler eller hvisking. Du kan ikke nekte for at den også er visuelt fantastisk.


Den neste delen av denne tilpasningen, Dune: Part Two, kommer ut i slutten av februar 2024.



BANNER | Credit: Raymond Swanland, Stephen Youll, WARNER BROS. PICTURES AND LEGENDARY PICTURES