Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – filmen som tar D&D tilbake på storskjermen!

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, som var opprinnelig planlagt utgitt i juli 2021, er endelig premiereklar på kino etter nesten to års utsettelse på grunn av pandemien og andre konkurrerende filmutgivelser.

Historien som utspiller seg i Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves foregår i The Forgotten Realms, en fantasiverden full av eventyr og magi. Forgotten Realms er en godt etablert og kjent verden for de som har spilt Dungeons & Dragons tidligere.

Bilde: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, Paramount Pictures

Hva handler filmen om?

Akkurat som et ekte Dungeons & Dragons-eventyr, danner hovedrollene en gruppe eventyrere som er satt sammen av forskjellige raser og klasser som bard, barbarian, druid, sorcerer, paladin og rogue.


Se kategori:
Miniatyrer og figurer til rollespill


Denne gruppen stjeler uforvarende en magisk gjenstand, på oppdrag fra en ond trollmann, som bruker den til å skape en hær av vandøde. Etter å ha innsett at dette kanskje ikke var en god ide, så legger gjengen ut på oppdrag for å stoppe trollmannen og redde verden.


Med store Hollywood-navn som Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page og Hugh Grant(!) er det duket for stor underholdning, selv for folk uten kjennskap til D&D fra tidligere.

Les også: Slik starter du med Dungeons & Dragons

Filmen er regissert av John Francis Daley og Jonathan Goldstein har hatt et tydelig ønske om å snakke samme språk som D&D-spillerne, i tillegg til å reflektere den eventyrlige og spennende følelsen av en ekte kampanje. Det hjelper jo også at både Daley og Goldstein selv spiller D&D.

Se kategori: Tilbehør til D&D

Det er svært spennende å se velkjente monstre fra D&D-universet, som Gelatinous Cubes, Displacer Beasts, Mimics og Owlbears, komme til live på det store lerretet. Med seg på laget har de det samme selskapet som står bak de visuelle effektene til karakterene i TV-serien The Mandalorian, inkludert supersøte Grogu (eller Baby Yoda om du vil).

Den første dagen for innspilling spilte skuespillerne en D&D-session på over tre timer lang, som karakterene sine fra filmen. Her stilte selvsagt Wizards of the Coast opp med en egen Dungeon Master via Zoom, da innspillingen foregikk på Island. Denne økten blir omtalt som spesielt lærerik for skuespillerne og noe av det som skjedde i dette spillet ble tatt med inn i filmens handling.

Innspillingen av Honor Among Thieves har faktisk foregått på mange av de samme plassene som Game of Thrones og House of the Dragon. Under innspillingen på Island hadde også vulkanen Fagradalsfjall et utbrudd og spydde ut lava for første gang på 6000 år, noe filmen har benyttet seg av som kulisser.

Etter mange spørsmål, har representanter fra Wizards of the Coast avkreftet at filmen vil fokusere på fanfavoritten Drizzt Do’Urden. Det er jo lov å håpe at Drizzt får sin egen tid på storskjermen en gang i fremtiden, basert på en eller flere av hans helt fantastiske historier.

Bilde: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves konsept, Paramount Pictures

Filmatisering: ingen enkel oppdrag

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves er faktisk ikke den første filmen inspirert av D&D-universet. Filmen Dungeons & Dragons, fra 2000, forteller historien om to tyver på oppdrag for å finne den legendariske Rod of Savrille i et forsøk på å holde Izmer-imperiet unna en tyrann.

Men selv med talentfulle skuespillere som Jeremy Irons og Marlon Wayans, manglet filmen gode skuespillerprestasjoner og spesialeffekter. Historien klarte ikke å fengsle publikum og fikk mange negative omtaler for ikke å gi det originale spillet nok rettferdighet.

I de senere år har denne filmen derimot fått en slags kultstatus.

Se kategori: Regelbøker for D&D

Bilde: Dungeons & Dragons (2000), New Line Cinema

Rollespillet over alle rollespill

Dungeons & Dragons ble først lansert i 1974 og er uten tvil det mest populære rollespillet i verden.

Spillet består av en gruppe spillere, hvor en tar på seg rollen som Dungeon Master og resten av spillerne skaper sine egne karakterer, med egne bakgrunner, ferdigheter og svakheter. Med fokus på kreativitet og fantasi gir D&D sine spillere uendelige muligheter når de gjennomfører et eventyr.

Dungeons & Dragons bruker rollespillterninger med forskjellige verdier, som d4, d6, d8, d10, d12, d20 og d100 (hvor “d” står for antall tall på terningens sider), og historien utvikler seg basert på spillernes terningkast. Gode og dårlige terningkast er direkte knyttet til om spillerne klarer eller ikke klarer sine oppdrag og oppgaver.

Les også: Outlands store terningguide

Konsept, regler og interaksjonene mellom karakterer har gjort det enkelt å overføre dette til andre formater, noe som har gjort at D&D har hatt en stor innflytelse blant dataspill, som World of Warcraft.

Bilde: Stranger Things, Netflix

En popularitets-boost: Stranger Things

I Netflix-serien Stranger Things blir vi kjent med en gjeng som elsker å spille D&D. Handlingen, som er satt til 80-tallet, følger vennegjengens utfordringer når de går fra å kjempe mot monstere i sitt eget spill – til å sloss mot monstere i virkeligheten.

Her dukket også mange kjente navn på monstre og fiender fra D&D-universet opp, som guttene gir de overnaturlige skapningene, blant annet Demogorgon, Mind Flayer og Vecna.

Den verdensomspennende populariteten til Stranger Things har økt interessen og muligheter for det allerede kjempepopulære D&D-universet ved å presentere rollespillet til en ny generasjon.

D&D er i dag en bauta når det kommer til populærkultur, med flere millioner fans rundt om i hele verden.

I nyere tid har flere TV-konsepter for D&D dukket opp, slik som Critical Role – hvor en gruppe skuespillere spiller D&D live og streamer dette på Youtube og Twitch.

Bilde: Critical Role

Man får aldri nok terninger...