Sandersons Secret Project #2: The Frugal Wizard's Handbook for Surviving Medieval England

Brandon Sanderson er mest kjent for sitt arbeid med Fantasy, men fantasy er en ganske bred sjanger. Sandersons Cosmere univers dekker et bredt spektrum av fantasy sjangeren, med alt fra klassisk, episk fantasy med monstre og stor skala i Stormlight Archive, til western fantasy i Mistborn, til pirat-fantasy i den første "Secret Project"-boken Tress of the Emerald Sea.

Bilde: Illustrasjoner av Steve Argyle / brandonsanderson.com

Dette er en sjanger Sanderson ikke har utforsket i like stor grad er derimot konseptet «portal-fantasy», eller en sjanger der hovedkarakteren blir transportert fra en verden uten magi, til en annen der magi og lignende er vanlig. Et eksempel på dette er Legenden om Narnia av C. S. Lewis


I moderne tid er sjangeren kanskje mer kjent under det japanske navnet "isekai". Men for alle de som har lurt lenge på hvordan en isekai skrevet av Brandon Sanderson ville sett ut, er ventetiden over, for her er Secret Project 2: The Frugal Wizard’s Handbook for Surviving Medieval England!

En annen verden

The Frugal Wizard’s Handbook for Surviving Medieval England er, i motsetning til Tress of the Emerald Sea, og de resterende Secret Project-bøkene, ikke en del av Sandersons Cosmere Univers. Boken er derimot satt til en nær fremtid der teknologien har kommet langt nok til å kunne åpne portaler til et uendelig antall alternative dimensjoner. Ulike reiseselskaper tilbyr veldig alternative ferieplaner, der en kan oppleve en alternativ verden hvor historien har utspilt seg annerledes. 


The Frugal Wizard er et slikt selskap, og spesialiserer seg på dimensjoner der teknologien aldri kom seg forbi middelalderen. Her kan du gjøre alt fra å erobre kongeriker, redde verden fra pesten, eller bli konge over ditt eget herredømme. Eller kanskje du heller vil prøve en hyperrealistisk utgave av middelaldersk gårdssimulator?


Les også: Outlands guide til Sandersons Cosmere-univers


I en slik verden møter vi hovedkarakteren vår, en mann som våkner opp med hukommelsestap, og ingen andre hjelpemidler enn en guidebok (Frugal Wizard’s Guide to Surviving Medieval England), som uheldigvis eksploderte ved ankomst. Mens han blir jaktet på av menn fra hans egen verden, må han samarbeide med lokalbefolkningen for å få tilbake hukommelsen sin, og finne ut av hvordan han kan komme seg hjem.

Bilde: Illustrasjoner av Steve Argyle / brandonsanderson.com

En Sandersonsk isekai

Boka er et friskt pust i Sandersons allerede imponerende bibliotek. Som Tress of the Emerald Sea, oppfrir den med glans lovnaden om en serie med eksperimentelle og spennende bøker, som var det vi ble lovet med disse Secret Project-bøkene. 


Der den første boken var inspirert av Princess Bride, trekker denne boken likhetstrekk til Jason Bourne, og følger en hovedkarakter med hukommelsestap og fremmede menn som jakter på han. Det er altså mer fokus på mysterier, problemløsing og teknologi fremfor de dype og detaljerte magisystemene som vanligvis florerer i Sandersons bøker, i hvert fall de fantasy fokuserte. 


Den er allikevel mer lik i skrivestilen til mye av det andre Sanderson skriver, noe som kan gjøre den til en minst like fin introduksjon til Sanderson generelt, som det Tress of the Emerald Sea var. 

Bilde: Illustrasjoner av Steve Argyle / brandonsanderson.com

Hva blir det neste å lese?

Tress of the Emerald Sea var en flott inngangsportal til Cosmere-universet. Siden Frugal Wizard’s Guide ikke er tilkoblet et annet univers er det ikke nødvendigvis like enkelt å finne neste Sanderson serie å hoppe videre til, men her kommer i hvert fall noen tips!

Legion: The many lives of Stephen Leeds 

Dette er et klassisk detektiv-drama i Sanderson stil der vi følger Stephen Leeds, en "detective for hire" utenom det vanlige. Han har nemlig et hav av splittede personligheter som manifesterer seg rundt han, og gjør han til en ekspert på det aller meste. Det er tre korte noveller som er samlet til en enkelt bok som følger Stephen gjennom tre mysterier. 

Klikk her for å se alle bøkene i Legion-serien

Dark One

Dark One er den første delen av et ambisiøst, multimodalt prosjekt, der Sanderson prøver å fortelle en historie gjennom en rekke ulike medier. Det er allerede en lydbok, satt opp som en true crime podcast ute, satt til samme univers (Dark One: Forgotten), en planlagt bokserie, og tv-serie, og en serie grafiske noveller, der volum en kom ut i 2021. I den grafiske novellen møter vi Paul, som i likhet med hovedkarakteren i Frugal Wizards guide, plutselig befinner seg i en mystisk, annerledes verden. Der finner han ut at han er forutbestemt for å bli den neste «Dark One», den onde herskeren som har som mål å erobre verden (Tenk Sauron fra Ringenes Herre). Sanderson selv har forklart ideen bak serien på denne måten.

«Hva hvis du en dag fant ut at Narnia faktisk eksisterte, men at hele den magiske verdenen var ute etter å drepe deg?»

Klikk her for å se første volum av Dark One

 

Dersom du ønsker å lese mer om Sandersons magiske univers kan du klikke deg inn her.