En guide til isekai-manga: En verden til å dø forEn guide til isekai-manga: En verden til å dø for

En guide til isekai-manga: En verden til å dø for

Denne artikkelen er skrevet av Stine, mangaansvarlig Outland Stavanger.

 

Isekai-manga tar deg med på fantastiske reiser til andre verdener, og har blitt vanvittig populært! La oss finne ut av hvorfor.

Isekai-manga er et fenomen vi har hatt lyst til å se litt nærmere på lenge. Det er en sjanger innen manga som har eksistert lenge, men som tydelig har fått en stor bølge de siste årene. Det er faktisk så mye isekai som blir produsert, at en god del skrivekonkurranser og forlag nekter å ta imot bidrag som er isekai. Det er rett og slett for mye av det!

Hva er isekai-manga?

De fleste av oss kjenner til bøker som The Chronicles of Narnia, Alice in Wonderland og The Wizard of Oz – men kan disse ha noe til felles med manga-serier som Overlord, That Time I Got Reincarnated as a Slime og No Game No Life?

 

Isekai (異世界) betyr «en annen verden», direkte oversatt fra japansk. Det er en konkret type historie, hvor hovedpersonen på en eller annen måte blir transportert inn i en alternativ-, parallell-, eller fantasiverden. Det kan i noen tilfeller skje gjennom hovedpersonens egen død, eller være snakk om reinkarnasjon. I denne andre verdenen setter disse hovedpersonene ut på en utrolig reise, tilegner seg fantastiske krefter, og blir kanskje helter eller kjemper for å finne veien hjem igjen.

 

Det høres vel ikke rent ukjent ut? Dette er utgangspunktet for isekai, og sjangeren har gjort store popularitetshopp de siste ti årene.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Reisen fra shōjo til shōnen

Så, kjente bøker og verk har fortalt historier som dette i lang tid allerede, men innen manga blir Fushigi Yûgi ansett som den første moderne isekai-historien. Den ble først publisert i 1991, og omhandler to helt vanlige skolejenter som blir transportert til i en magisk verden ved hjelp av en bok de finner.

 

Fushigi Yûgi ble en stor suksess, og ble raskt malen for en rekke med påfølgende isekai-manga om vanlige skolejenter som ble heltinner og krigere i en annen verden. Når dagen ble reddet, kunne de reise hjem til familien sin og finne nye gleder ved sine vanlige liv. 

 

Disse manga-seriene var i all hovedsak shōjo-serier: tegneserier og animasjonsserier markedsført mot jenter og unge kvinner. Hvorfor dette slo så godt an er likevel vanskelig å si. Kanskje var det fordi det pågikk en stor kvinnebevegelse i Japan på 90-tallet, at det førte til mange kvinners ønske om å fantasere seg vekk til magiske verdener, hvor de kunne utøve utrolige bragder og finne kjærligheten.

 

Er du ikke kjent med all terminologien rundt manga? Les vår guide til manga for nybegynnere!

 

Den mest kjente isekai-mangaen fra denne tiden er uten tvil Inuyasha, som kom på midten av 90-tallet. Skaperen av serien, Rumiko Takahashi, har et utrolig talent for å skrive, og traff et større publikum med isekai-sjangeren enn noen hadde klart før. 

 

Inuyasha er fylt med action, demoner, kjærlighet og drama, og serien ble inngangen til en ny æra av shōnen-isekai: Isekai-manga rettet mot gutter.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Manga i den virtuelle verden

Fra begynnelsen av 2000-tallet ble det vanlig å ha en egen datamaskin i hjemmet. I dag er det vanskelig å se for seg en hverdag uten, men på den tiden ga dette inspirasjon til et hav av nye ideer til fortellinger. Science fiction og cyberpunk gjorde store fremskritt i alle typer medier, og filmer som The Matrix ble en pekepinn på hvor den nye generasjonen med isekai-manga ville gå.

 

Med utviklingen av dataspill, og da særlig såkalte MMO-er (massive multiplayer online game) og MMORPG-er (massive multiplayer online roleplaying game), kom den neste bølgen som førte isekai videre inn i shōnen-markedet. Dataspill ble, i alle fall den gangen, markedsført hovedsakelig mot unge menn og gutter, og isekai-manga som Sword Art Online og Log Horizon fulgte etter.

 

Isekai-manga har siden da gradvis beveget seg mot en mørkere undertone, enn vi finner i de episke og romantiske reisene fra 90-tallet. Karakterene er ikke lenger alltid helter som vet hva som er best og gjør det som er rett. 

 

De har blitt antihelter med feil og mangler som vanlige mennesker, som – tydelig fra sjangerens voldsomme vekst – treffer publikum på en ny og relaterbar måte. Konosuba: God’s Blessing on This Wonderful World, The Rising of the Shield Hero, og Re:Zero Starting Life in Another World er gode eksempler på det!

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Er det fortsatt isekai-manga hvis noen reiser inn i vår verden?

Absolutt, og det blir ofte kalt reversert, eller omvendt, isekai. Et eksempel er The Devil is a Part-timer, hvor demonherrene Satan og Lucifer blir bekjempet av heltinnen Emilia og hennes følgesvenner. For å overleve, rømmer de gjennom en portal til det moderne Tokyo og inntar menneskeform. Og for å klare seg i vår verden må Satan skaffe seg en deltidsjobb.

 

Reversert isekai har ofte det omvendte perspektivet til vanlig isekai-manga. I stedet for å rømme fra en hverdagslig verden, får vi se hvor fantastisk vår verden også kan være, gjennom øynene til noen helt utenforstående.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Hvorfor har isekai-manga så lange titler?

Vel, det er ikke egentlig bare isekai som har slike lange titler, men det kommer av at mange isekai-serier starter som såkalte webcomics eller -novels på nettet. De lange titlene ble en trend for å skille ut din serie fra en lang liste med andre serier. Den lange tittelen fanget oppmerksomhet, og gir samtidig en slags oppsummering av innholdet (om enn noe absurd til tider).

 

Om ikke annet, byr det på god underholdning: Reborn as a Vending Machine, I Now Wander the Dungeon, The Hero and His Elf Bride Open a Pizza Parlor in Another World, og Do You Love Your Mom and Her Two-Hit Multi-Target Attacks?

De aller fleste av oss liker å drømme oss bort en gang i blant, om det er gjennom bøker, film, eller manga. Isekai er i alle fall å finne flere steder enn du tror og kommer ikke til å forsvinne med det første. Det kan også være et vindu inn i hvordan vi opplever verden i dag. Engasjerende lesning er det uansett!