En annerledes superhelt: hvem er Ms. Marvel?

Ms. Marvel er en av de nyeste heltene i Marvel-universet, og som tenåring oppvokst i en pakistansk-amerikansk familie i New Jersey er utfordringene mange og varierte: Alt fra dårlig forkledd hverdagsrasisme og kampen om strenge foreldres tillatelse til å dra på fest, til hva man skal gjøre når man plutselig kan gjøre seg så stor som et hus, samt lege skuddsår tvers gjennom magen.

Kamala Khan – som Ms. Marvel heter i sivil – er nerd til fingerspissene, som gamer og skriver fanlitteratur (under pseudonymet “SlothBaby”) om The Avengers, og spesielt Carol Danvers, bedre kjent som Captain Marvel.

Foto: Marvel

I tegneserien er Thanos delaktig i å gi Ms. Marvel sine evner

Etter at en slåsskamp mellom Thanos og Black Bolt utløser en bombe som slipper ut terrigentåke over jorden, aktiveres superkreftene til flere Inhumans, deriblant også Kamala Khan. Plutselig kan hun forminske og forstørre hele eller deler av seg selv, og forvandle seg til hvem som helst, hvilket ikke tyder så godt for de som bedriver skurkestreker i Jersey City.


Mange vil nok sammenligne egenskapene til Ms. Marvel med de til Reed Richards, også kjent som Mister Fantastic, fra Marvels Fantastic Four.

Oversatt til norsk for flere grunner

Kamala er en av Marvels første tegneseriehelter som vokser opp i en muslimsk familie, og Outland Forlag vil gjerne dele denne utgivelsen oversatt til norsk, som mange unge kan fortape seg i og forholde seg til, der Kamala ikke bare slåss med superskurker, men også spørsmål om tilhørighet, samtidig som hun må forholde seg til problemene alle unge møter, uansett bakgrunn.

Foto: Disney+

Det er én stor forskjell mellom TV-serien og tegneserien

Til sommeren kommer TV-serien om Ms. Marvel på Disney+, og denne utgaven skal etter sigende være ganske lik tegneserieutgaven, selv om hun ikke får kreftene sine aktivert av terrigenbomben, men fra naga-bånd, som er flere tusen år gamle relikvier fra Kree imperiet. Det finnes flere slike Kree relikvier og har dukket opp flere ganger i Marvels tegneserier, blant annet hos Guardians of the Galaxys egen Star-Lord.


Utover dette er det snakk om den samme tenåringen, som leter etter svar på hvem hun er og hvor hun skal, og tegneserien er en perfekt introduksjon og oppvarming i forkant av at man skal benke seg foran TV-en med TV-serien og en bøtte popcorn.

Vil du sjekke ut mer av Ms. Marvel?

Ms. Marvels første opptreden i Marvel-tegneseriene var i Captain Marvel i 2013, og siden den gang har Kamala fått mer plass i rutene, både i egne blader, som gjest i Amazing Spider-Man og flere andre. Flere av disse er tilgjengelige fra Outlands nettbutikk, i tillegg til en rik katalog med andre Marvel-titler.