Logg inn og bruk rabattkode "Magic-2024" i kassen for 20 % medlemsrabatt på Magic-løskort!

De beste sci-fi og fantasy-bøkene med LGBTQ+ representasjonDe beste sci-fi og fantasy-bøkene med LGBTQ+ representasjon

De beste sci-fi og fantasy-bøkene med LGBTQ+ representasjon

Sommertid er Pride-tid, og heldigvis er det nå lettere enn noengang å finne mainstream fantasy og sci-fi-bøker med LGBTQ+ personer i hovedrollene. Det er ikke så lenge siden skeive karakterer var forvist til biroller, om de i det hele tatt var til stede, men dette har endret seg drastisk.

Subtekst og biroller

LGBTQ+ representasjon i bøker har tradisjonelt ikke vært særlig bedre enn i andre kunstformer og media. Man skulle kanskje tro at tilstanden ville vært noe bedre innen fantasy og science fiction ettersom det i disse sjangrene tross alt er tillatt å spekulere om det meste, men det har ikke vært tilfelle.

 

Alver og romvesener? Helt OK! Snakkende trær og datamaskiner med følelser? Ikke noe problem! Flyvende enhjørninger og portaler til andre dimensjoner? Totalt innafor! En skeiv person? Der har grensen tradisjonelt gått for mange forlag, og også mange lesere. Personer med seksualitet eller kjønnsidentitet utenom det heteronormative ble holdt i bakgrunnen. Noen ganger kunne de så vidt skimtes dersom man leste mellom linjene i teksten.

 

Årsakene til at det har vært slik er mange og definitivt et studium verdig, men akkurat denne anledningen benytter vi til å feire alle de positive endringene som har skjedd innen fantasy og sci-fi de siste årene.

 

Les også: Pride: Norges største feiring av mangfold og skeiv kjærlighet

Fra biroller til bestselger

En av de største bestselgerne våre de siste par årene er boken The Priory of the Orange Tree av Samantha Shannon. Denne frittstående fantasy-mursteinen er episk fantasy av førsteklasses kvalitet, og har LGBTQ-karakterer i flere av rollene, inkludert hovedrollen. Og det var ikke bare vi som falt for denne boka. Shannons fantasy-epos ble en bestselger også internasjonalt, men det beste er at boken bare er toppen av et fargesprakende isfjell!

 

Unconquerable Sun av Kate Elliott er en storslagen space opera som henter inspirasjon fra historien om Alexander den store, men her er helten er en ung kvinne som bare er én av en lang rekke skeive karakterer i romanen. Winter’s Orbit av Everina Maxwell er fortellingen om to menn som må navigere gjennom et livsfarlig diplomatisk minefelt for å forhindre interplanetarisk krig, med en uimotståelig slow-burn romanse underveis.

 

De som foretrekker et litt lavere konfliktnivå kan kose seg med The House in the Cerulean Sea av TJ Klune. Denne fortellingen smelter selv de hardeste hjerter med sin hjertevarme skildring av kjærligheten mellom to menn som beskytter barn med magiske evner. Legends & Lattes av Travis Baldree og Can't Spell Treason Without Tea av Rebecca Thorne vil også gjøre susen for dem som ønsker seg mer kos enn kamp.

 

Bøker for ungdom og unge voksne kan også by på et større mangfold av representasjon enn noen gang før. Det er kanskje dette segmentet som har gjennomgått den største forandringen når det gjelder inkludering av minoriteter av ulike slag. Flere av de største suksessene blant bøker for unge lesere har nå LGBTQ+ personer i hovedrollene: You're Not Supposed to Die Tonight av Kalynn Bayron, Out of the Blue av Jason June, Lies We Sing to the Sea av Sarah Underwood, The Sun and the Star av Rick Riordan, The Darkness Outside Us av Eliot Schrefer, bare for å nevne noen.

 

Her er flere bøker som vi anbefaler uansett årstid, men som passer ekstra godt til sommerlesing. God Pride!

Anbefalte bøker i denne sjangeren