Joker-tegneserier du må leseJoker-tegneserier du må lese

Joker-tegneserier du må lese - Her er de aller beste

Joker, høyaktuell med kritikerrost kinofilm i oktober, er en av verdens mest ikoniske og fascinerende kjeltringer. Her ser vi på tegneserier som må leses av alle som vil vite mer om Klovneprinsen!


Joker: Black Label Edition tegneserieJoker: Black Label Edition tegneserie

Den nye filmen om Joker har blitt møtt med tilsynelatende endeløs ros og jubel. Karakteren Joker, som har dukket opp i superhelt-tegneserier fra DC Comics helt tilbake til 40-tallet, er et av popkulturens store mysterier; hva er det som driver ham? Filmen ser ut til å gjøre et forsøk på å forklare det. Samtidig har både tegneseriene og tidligere filmer fra Batman-universet også bydd på sine forklaringer, den ene litt ulik den andre. Så hvilken skal man tro på?

 

Vi tror at et endelig svar på det aldri vil (eller burde) komme. Det er en del av det som gjør karakteren til den fascinasjonen han er - til og med Joker selv vet kanskje ikke hvilken historie som er den virkelige lenger.

 

Som oppladning til Joker-premieren 4. oktober 2019, har vi plukket ut et utvalg tegneserier du bør lese. Her er våre favoritt-tegneserier om Joker - Gothams, kanskje verdens, mest kjente kjeltring.


Joker: Black Label Edition

Ikke helt ulikt årets film, lener denne tegneserien seg mer mot et realistisk krimdrama, enn en superhelthistorie (og et ganske blodig et, sådan). Her får vi se glimt av hva slags person som gjemmer seg bak det ikoniske smilet til Joker.

 

På mystisk vis har Joker blitt løslatt fra Arkham Asylum. Og han er ikke særlig blid over å se hva som har skjedd med prosjektene hans mens han har vært borte.

 

Det som følger er en rystende natt, fylt med hevn, mord, og lovbrudd slik ingen andre enn Joker kan gjøre det. Han konfronterer både The Penguin, The Riddler, Two-Face, Killer Croc, og flere, for å gjenreise sin stilling i Gotham City.

 

De som vil utforske mer av hvem Joker er, burde anse denne frittstående fortellingen som obligatorisk lesning, i tillegg til Alan Moores The Killing Joke, som du finner lenger ned på listen.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Brian Azzarello & Lee Bermejo

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Joker: Black Label Edition her.

Batman: A Death in the Family

I denne klassiske Batman-tegneserien fikk leserne bidra med å stemme på utfallet av historien - og de bestemte at Robin burde dø (spoilers)! Men på tross av de åpenbare hintene, på både omslaget og i tittelen, er denne fortellingen likevel proppfull av overraskelser.

 

Som den andre karakteren i rekken til å påta seg rollen som Batmans unge hjelper, hadde Jason Todd en helt annen personlighet enn den originale Robin. Impulsiv, og rask til å ignorere Batmans instrukser, Jason var kvikk til å handle uten tanke på konsekvensene. I dette fatale tilfellet kaster Robin mentorens advarsler til side, og setter ut for å ta seg av Joker på egenhånd - og må betale med livet.

 

Drevet av sinne, og med Superman ved sin side, er Batman ute etter hevn, og vil gjøre en slutt på Joker en gang for alle.

 

Aldersgruppe: 15+

Forfatter: George Perez, Jim Starlin & Marv Wolfman

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Batman: A Death in the Family her.

Batman: White Knight

Etter årevis med konflikt, har The Dark Knight endelig funnet en måte å kurere erkefiendens forvridde sinn. Joker har vært kalt mange ting. Galning. Morder. Men White Knight? Aldri! Men Klovneprinsen har forandret seg, og kjemper nå for det gode i Gotham - og det kan være i ferd med å dytte Batman over kanten av sin egen psyke.

 

Denne tegneserien presenterer en alternativ historie som undersøker forholdet mellom DCs aller største rivaler nærmere. Den graver dypt, og finner frem til de mørkeste krokene av rettferdighet og galskap.

 

Forfatter og tegner Sean Murphy gir oss en brilliant tegneserie om Gotham. Den inkluderer et massivt rollegalleri av både helter og kjeltringer - men er likevel, ved kjernen, en tragisk historie om én helt og én skurk: Batman og Joker. For hvem er helten - og hvem er skurken?

 

Aldersgruppe: 15+

Forfatter: Sean Murphy

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Batman: White Knight her.

Batman: The Man Who Laughs

Satt til den spede begynnelse av Batmans karriere, får vi i The Man Who Laughs oppleve hans første møte med Joker. Joker har kapret Gothams mediesignaler for å spre budskaper om død og terror, har begynt å kvitte seg med den rike Gotham-eliten en etter en. Han truer hele byens ødeleggelse. Men med Bruce Wayne som et av hans mål, hvordan skal Batman stoppe Joker?

 

Ed Brubaker - tegneserienes konge av krim noir, og forfatter av en rekke av våre favorittegneserier, fra The Fade Out til Criminal og mange flere - gir oss en kompakt fortelling om DCs beste skurk, den største fienden Batman har møtt, og en av de mest ikoniske karakterene i moderne populærkultur.

 

Og siden dette er Batmans første møte med Klovneprinsen, gjør han feil etter feil i sine forsøk på å stoppe et sinn han ikke helt forstår. Resultatet byr på svært interessant lesning.

 

Fortellingens plott er ganske likt det i Christopher Nolans Batman-film, The Dark Knight: Joker egger frem Batman og Gotham med videomeldinger. Han angriper Gothams overklasse, og forårsaker panikk blant innbyggerne som fører til en masseevakuering. At Brubakers historie ble videreført til banebrytende effekt på kinolerretet er vel noe av den beste rosen vi kan gi.

 

Aldersgruppe: 15+

Forfatter: Ed Brubaker

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Batman: The Man Who Laughs her.

The Joker: Death of the Family

Settingen bak Death of the Family er som følger: For et år siden tapte Joker ansikt - bokstavelig talt. Nå gjør han sitt grufulle comeback i denne episke historien, som spenner over en lang rekke forskjellige titler fra DC.

 

Etter å ha dukket opp i form av en håndfull kapitler her og der, spredt rundt i de fleste titlene i DCs arsenal - fra Detective Comics, Batman, Catwoman, Batgirl, Robin, Teen Titans, Suicide Squad, og mer - samler denne utgaven historien i sin helhet.

 

Mens Joker truer Gotham Citys selve eksistens, må hele Batmans nettverk finne en måte å overleve på. Her er både helter og skurker i skuddsonen. Forbered deg på noe storslått!

 

Aldersgruppe: 15+

Forfatter: Scott Snyder & Greg Capullo

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Joker: Death of the Family her.

Batman: The Killing Joke Deluxe Edition

Alan Moores The Killing Joke er definitivt en av de mest ikoniske tegneseriene fra Batman og Joker-mythoset. Men antakeligvis er den også en av de mest ikoniske tegneseriene som er skrevet i det hele tatt.

 

Plottet er kortfattet: På et korstog for å bevise at hvem som helst kan presses forbi bristepunktet og over i galskap, går Joker til psykisk angrep på Comissioner Gordon.

 

Nesten 30 år etter tegneserien først ble utgitt, står The Killing Joke fremdeles støtt som noe av det beste tegneseriemediet har produsert. Og det på ikke mer enn 46 sider! Noen vil kanskje se på det som et skuffende lavt sideantall. Men historien Moore og Bolland har vevet sammen her er minst like fullverdig som en hvilken som helst annen, lengre tegneserie.

 

Og selv om Alan Moores navn pryder boken - viden kjent for verk som V for Vendetta og Watchmen (aktuell med ny serie på HBO i oktober!) - er skrivingen likevel ikke det som imponerer oss mest. Brian Bollands illustrasjoner er praktstykket som virkelig løfter dette til den klassikeren det har blitt.

 

Selv lesere som ellers ikke liker superhelttegneserier vil finne mye å like her. Ikke minst i å se sporene av alt den har påvirket av populærkultur i ettertid, og sannsynligvis også for årets Joker-film.

 

The Killing Joke er ment å presentere en bakgrunnshistorie for Joker, men, i måten den er komponert på, likevel ikke. Det er røyk og speil ved alle vendinger - hva er virkelig og hva er ikke? Vi vet hvertfall at det er en fantastisk leseropplevelse du ikke bør gå glipp av.

 

Aldersgruppe: 15+

Forfatter: Alan Moore & Brian Bolland

Format: Hardcover

Språk: Engelsk

 

Bestill Batman: The Killing Joke Deluxe Edition her.