10 strategispill som passer perfekt for barn10 strategispill som passer perfekt for barn

10 strategispill som passer perfekt for barn

Så du liker å spille brettspill med barna dine, men dere har spilt så mange familiespill, at dere ikke orker å se mer på Ticket to Ride eller Catan. Du vil gjerne introdusere familien din for litt dypere strategispill, men hva slags strategispill passer for barn?

Du har prøvd å spille Root, et tilsynelatende søtt og sjarmerende spill, med din 11 år gammel datter: Men selv om det står på esken at spillet passer for alle over 10 år, viste det seg likevel å være alt for komplisert, og dere måtte gi opp etter en times forsøk.

 

Finnes det noen strategispill som er enkle nok til å spilles med hele familien, og som samtidig gir alle en dypere strategisk opplevelse? Her presenterer vi noen forslag til strategispill som kan spilles med barn!

RenatureRenature

#10 | Renature

Renature er et grønt spill på mange måter. Ikke bare handler det om å revitalisere en forurenset dal og fylle den på nytt med diverse flora og fauna, men det er også laget av fornybare ressurser!

 

Renature er et veldig interaktivt spill, hvor alle prøver å plassere sine dominobrikker slik at de kan okkupere de mestscorende områdene. Det minner mye om det klassiske dominospillet, men presenterer dere for ny og utfordrende hjernetrim. 

 

Ved første øyekast er det kanskje mye som skjer i Renature. Heldigvis er reglene ganske intuitive, og ikke vanskelige å lære bort. Vær bare oppmerksomme på at dette er et konfliktfylt spill, der dere ofte vil havne i tottene på hverandre!

 

Sjanger: Strategispill

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 8+                

Spilletid: 45-60 minutter

 

Bestill Renature her.

Agricola: All Creatures Big and SmallAgricola: All Creatures Big and Small

Agricola er et kjent og kjært strategispill, men ikke nødvendigvis noe en ville spilt med barn. Selv om spillet er nesten 15 år gammelt, tiltrekker spillets tematikk og de vesle animeeplene stadig flere og flere nye fans. 

 

Ikke alle vet at det finnes også en tomannsvariant av Agricola, som er enklere enn originalen, men fortsatt et dypt strategisk spill. I All Creatures Big and Small fokuserer dere på dyreoppdrett og utvikling av hver deres bondegård. 

 

Som i det store spillet, samler dere ressurser, prøver å bruke arbeiderne deres effektivt, og må bygge smart for å utnytte de spesielle egenskapene til bygningene dere har på gården. Måtte den beste, lille bonden vinne!

 

Sjanger: Strategispill

Antall spillere: 2

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 10+                

Spilletid: 30 minutter

 

Bestill Agricola: All Creatures Big and Small her.

HiveHive

#8 | Hive

Sjakk har alltid blitt sett på som det ultimate stategispillet for to. Men de fleste av oss – som ikke har et Magnus Carlsen-gen – synes også at sjakk er et fryktelig vanskelig spill. 

 

Hive er et engasjerende alternativ: som sjakk, tar det bare et par minutter å forklare, men livet for å mestre. Samtidig er Hive enklere enn sjakk, og trenger ikke noe brett. Dette spillet kan du ta med på tog, til stranda, eller spille det under vann! 

 

“Bikuben” appellerer spesielt til barn: her alle brikkene ulike leddyr, som beveger seg på hver sine unike måter, og konfigurasjonen på brikkene forandres hele tiden – noe som gjør Hive mindre statisk enn sjakk. Hive er trolig det abstrakte strategispillet som egner seg best for barn!

 

Sjanger: Abstrakt strategispill

Antall spillere: 2

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 8+                

Spilletid: 20 minutter

 

Bestill Hive her.

Fields of GreenFields of Green

Det er vanskelig å presisere hva grunnen er til at spill om jordbruk (både data- og brettspill) appellerer til så mange. De fleste strategispill om jordbruk er altfor komplekse til å introduseres for barn (ja, vi ser på dere, Agricola og Viticulture), men Fields of Green kan være et unntak, sammen med All Creatures Big and Small.

 

Kort fortalt er dette en hybrid av familiespillet 7 Wonders og Agricola. Gårdene deres bygges med kort som dere, såkalt, drafter for. Det vil si at du har et utvalg ulike kort der du velger ett, og sender resten videre til neste spiller. Og slik går det på rundgang.

 

Du må være veldig forsiktig med hvor du velger å dyrke ulike ting – ikke alle planter og dyr trives ved siden av hverandre. Det å oppdage kule kombinasjoner og de mest effektive plasseringene, er en viktig og engasjerende del av spillopplevelsen i Fields of Green.

 

Sjanger: Strategispill

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 10+

Spilletid: 45 minutter

 

Bestill Fields of Green her.

Small WorldSmall World

Vi bommer ikke mye, ved å si at Small World – på en måte – er en oppfølger til klassikeren Risk. Basert på hvor populært Risk fremdeles er, er det ingen stor overraskelse at Small World, på sin side, har vært en inngangsportal til den større brettspillverden for tusener av spillere. 

 

Hver gang dere spiller, starter dere med unike kombinasjoner av raser og spesielle egenskaper, og i løpet av et spill kommer alle til å bruke to slike kombinasjoner. Alle prøver å spre undersåttene sine så langt som mulig, og ganske ofte gå til kamp mot områder kontrollert av de andre. 

 

Her må du tenke strategisk – hver rase og hver spesielle egenskap har sine sterke og svake sider. Det hele gjør Small World til et artig krigsspill i fantasidrakt.

 

Sjanger: Familiespill / strategispill

Antall spillere: 2-5

Språk: Norsk og engelsk

Aldersgruppe: 8+

Spilletid: 40-80 minutter

 

Bestill Small World på norsk her.

Bestill Small World på engelsk her.

Memoir '44Memoir '44

Det å foreslå et spill om andre verdenskrig på denne listen føles litt klossete, frem til man oppdager hvor populært Memoir ’44 egentlig er blant ivrige spillfamilier. Dette er et taktisk krigspill, hvor dere kan utkjempe kjente slag ved hjelp av enkle regler og flotte minityrfigurer. 

 

Selve grunnspillet kommer med 17 ulike historiske scenarioer, og med nesten 30 ulike utvidelser får dere uendelig variasjon. 

 

Memoir ‘44 er lett å forstå, lett å lære bort, lærerikt (med tanke på både historie og hjernetrim), og veldig gøy å spille. Selv om kampene blir løst ved bruk av terninger, kan dere likevel forutse resultatet med klar margin, og planlegge på forhånd for å sikre seieren. Dette spillet fungerer best med to eller fire spillere, som en duell eller lag mot lag.

 

Sjanger: Strategispill

Antall spillere: 2-8

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 8+

Spilletid: 30-60 minutter

 

Bestill Memoir '44 her.

Smash UpSmash Up

#4 | Smash Up

Er dere glade i King of Tokyo? Smash Up er et perfekt neste-steg-spill som er både kaotisk og morsomt. Hver gang dere spiller, kombinerer dere kort fra to ulike grupper (for eksempel, dinosaurer, ninjaer, pirater, eller romvesener), og hver spiller prøver å sette sammen de mektigste undersåttene som kan knuse flere baser enn motstanderne. 

 

Hver kombinasjon av gruppene spilles helt unikt, og tvinger dere til å snu tidligere brukte strategier på hodet. Smash Up er også et svært interaktivt spill, så alle føler seg involvert hele veien, til og med på andres tur. Mange av kortene kommer også med referanser til populærkultur, som gjør spillet enda morsommere.

 

Sjanger: Kortspill

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 10+

Spilletid: 45 minutter

 

Bestill Smash Up her.

EvolutionEvolution

#3 | Evolution

Pokémon har vist oss hvor glade barn og unge er i spill med masse dyr, som kan utvikles og få nye trekk og egenskaper. Med det i tankene, blir det klart hvorfor vi inkluderte Evolution på denne listen. 

 

Dette kortspillet handler om å utvikle et økosystem. Alle kommer til å lage sine dyrearter, og må passe på at de trives og spiser nok mat hver runde. Noen kort hjelper deg med å mate og multiplisere dyrene, andre forandrer dem til mektige rovdyr som kan spise andre, og noen hjelper deg med å beskytte deg mot andres rovdyr.

 

Reglene er enkle og det er ikke vanskelig å sette sammen effektive komboer, som sørger for at dyrene dine skal trives. Evolution er et av våre mest fargerike strategispill for barn å bli med på.

 

Sjanger: Strategispill

Antall spillere: 2-6

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 10+

Spilletid: 60 minutter

 

Bestill Evolution her.

CalicoCalico

#2 | Calico

Calico endte, kanskje overraskende, på ganske mange lister over årets spill i 2020; men med god grunn! Dette sjarmerende spillet har alt som trengs for å kunne kalles et genialt design: enkle regler, høy kvalitet på komponentene, vakre illustrasjoner, søte katter, og utfordrende hjernetrim.

 

Calico minner litt om en annen tomanns-hit – Patchwork. I begge spillene bygger dere et fargerikt lappeteppe, men Calico tar oppgaven til et helt nytt nivå. Du kan bygge lappeteppet ditt på mange måter, og det å bygge effektivt blir vanskeligere og vanskeligere, jo flere brikker du har på brettet ditt. 

 

Et morsomt og iøynefallende brettspill for hele familien!

 

Sjanger: Abstrakt familiespill

Antall spillere: 1-4

Språk: Norsk og engelsk

Aldersgruppe: 10+

Spilletid: 30-45 minutter

 

Bestill Calico på norsk her.

Bestill Calico på engelsk her.

DominionDominion

#1 | Dominion

Dominion er for mange den ukronede kongen av strategispill, og derfor blir det også ofte behandlet som et skikkelig gamer-spill. Men spillets kjennetegn er raske runder, fylt med kule kort-kombinasjoner, samt elegante og enkle regler. Dette gjør at det egentlig passer perfekt som et strategispill å introdusere for barn.

 

Hver gang bruker du bare 10 kort som du må forklare reglene for, og du kan alltid velge dem selv, slik at du unngår å inkludere de mest kompliserte kortene. Basert på hvordan spillene går, kan du gradvis introdusere mer og mer komplekse kort.

 

Dominion er en perfekt innledning til andre såkalte deckbuildere, som Clank!, eller Lost Ruins of Arnak, og til samlekortspill som Magic: The Gathering.

 

Sjanger: Kortspill

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 8+

Spilletid: 30 minutter

 

Bestill Dominion her.

Publiseringsdato: 18.11.2021

Forfatter: Jarek