LGBTQ+

LGBTQ-representasjon i manga inneholder temaer eller karakterer som identifiseres som lesbiske, homofile, bifile, transpersoner eller skeiv. Denne representasjon kan variere ut ifra hvem som har skrevet historien, når historien ble skrevet og for hvilket formål og publikum. Yaoi, yuri, shōnen-ai, shōjo-ai, boy’s love og girl’s love er alle beskrivelser på manga som ligger under kategorien LGBTQ+.

Begrepene yaoi og yuri dukket opp i Japan på 1970-tallet og ble brukt om historier som omhandlet homofile og lesbiske par, ofte med seksuelt innhold. Yaoi ble da også utelukkende skrevet av heterofile kvinner for andre kvinner, og yuri ble skrevet av heterofile menn for andre menn. Den gang var dette en del av definisjonen på disse to begrepene.

I dag blir yaoi og yuri brukt litt forskjellige ut ifra hvor man er i verden, men det er liten tvil om disse to blir sett på som gammel og utdatert terminologi. I dag bruker man Girl’s Love og Boy’s Love som erstattere til yuri og yaoi.

Fordi å kunne kategorisere realistiske fremstillinger av homofile og lesbiske historier på engelske nettsider, ble Boy’s Love (forkortet til “BL”) direkte oversatt fra japanske shōnen-ai og Girl’s Love (forkortet til “GL”) fra shōjo-ai. Disse begrepene oppleves bredere og mer inkluderende, da historiene ikke trenger å være skrevet av heterofile og innholdet behøver ikke være seksuelt.

De fleste leserne av BL og GL er ofte enig i at sjangeren er ren, eskapistisk fantasi. Dette er noe å huske på mens du utforsker manga i LGBTQ-kategorien.

Vis som Grid Liste
Bruk synkende rekkefølge
Side
per side