Bli kjent med Wicca-bevegelsen, tarot og spiritismebrett!

Mange er nysgjerrige på hva det vil si å være en moderne heks, og hva wicca-religion er. Hold et åpent sinn, og les videre for å finne ut om dette kan være noe for deg.

Tarot-kort, spiritismebrett og wicca-religion har de siste årene blomstret opp i populærkulturen som aldri før. Å spå i kort, utøve trylleformler, og bære med seg krystaller – hva dreier det seg egentlig om? Vi kan i alle fall starte med å si at det handler om å prøve å være et godt menneske.

Tarot-kort, spiritismebrett og wicca-religion har de siste årene blomstret opp i populærkulturen som aldri før. Å spå i kort, utøve trylleformler, og bære med seg krystaller – hva dreier det seg egentlig om? Vi kan i alle fall starte med å si at det handler om å prøve å være et godt menneske.

 

Les også: Lær deg noe nytt, se våre tips!

Hva det vil si å være wicca?

Wicca er navnet på en del av den moderne heksebevegelsen, og oppsto midt på 1900-tallet som en av mange nye religioner basert på før-kristen tro i Europa – såkalt neopaganisme. Spesielt den keltiske oldtroen, som wicca bygger på, var populær å låne fra.

 

Heksekunst er for øvrig noe du kan finne i nesten alle verdens kulturer opp gjennom historien. Derfor er heksekunst også forskjellig fra sted til sted, da mange formularer og ritualer speiler det man kan få tak i fra naturen og omgivelsene sine. Men felles for alle «måtene» man kan være en heks på, er søken etter en kobling til det åndelige, å være i ett med naturen, og energiene naturen har å by på.

 

De fleste wicca-tilhengere kaller seg hekser, og praktiserer en eller annen form for heksekunst eller magi – uten at det trenger å være noe ondsinnet med det, selv om Disney vil få deg til å tro noe annet. Det er også viktig å påpeke at wicca kanskje først og fremst er en naturreligion og et rituelt fellesskap, og ikke nødvendigvis et trosfellesskap. Å være en heks er også kjønnsnøytralt.

 

Vestens mennesker hadde et sterkt ønske om at livet var mer enn det som var gitt, og at religion kunne være noe mer enn puritanske levesett og stive ritualer. Med sitt naturelskende budskap, frie og demokratiske oppbygging, og dualistiske teologi traff wicca-bevegelsen tidsånden godt. Og nå, i vår høyteknologiske og vitenskapsbaserte tid, er wicca og dens mange slektninger og varianter nok en gang populære.

 

Føles dette likevel litt stort og uhåndterlig, så finnes det heldigvis mange gode lærebøker og guider om det å være en moderne heks, som A Witches' Bible eller Wicca: A Modern Guide to Witchcraft and Magick, eller en av Scott Cunninghams klassikere, Wicca, eller Living Wicca.

Påkall åndene med et spiritismebrett

Åndebrett, eller spiritismebrett, har ikke vært så lett tilgjengelig her i landet før. Den mest kjente varianten, Ouija-brettet, har likevel blitt ganske kjent, takket være utstrakt bruk i skrekkfilmer og populære media. 

 

Prinsippet for slike brett er uansett ganske likt, i at ånden dere påkaller skal kunne bruke de levende deltakernes energi til å flytte markør-platen, som så kan danne ulike beskjeder.

 

Spiritismebrett kan dermed gi ganske direkte svar, når tatt i bruk på en ordentlig måte. De fleste har vel sett eller hørt om en film hvor noen ungdommer leker med brettet og ender opp med å invitere en ond demon inn i huset, og til slutt er de alle døde. Legg merke til at vi skriver «leker», da det finnes regler for bruk av slike brett, og har man ikke respekt for det man gjør kan det gå veldig galt. Men frykt ikke! Er du høflig, sier takk for svarene, og husker å lukke brettet når du er ferdig kommer det nok til å gå bra.

 

Den ekstra eventyrlystne kan tape en penn til platen, sette den på et stort, blankt ark og så legge hånden på for å se om såkalt automatskrift oppstår. 

 

Begge varianter var populære aktiviteter blant 1800-tallets spiritister, og i nyere tid opphav til mang en urban legende og lavbudsjetts-skrekkfilm. Nå har Outland lansert sin egen variant, vakkert illustrert og tilpasset det norskspråklige spøkelset.

Spå fremtiden med tarot-kort

Tarot-kort, kanskje den mest populære måten å spå på, er en gammel oppfinnelse, og er i utgangspunktet basert på en variant av den klassiske kortstokken med en del flere kort. Det finnes omtrent like mange måter å legge og lese tarot-kort på som det finnes mennesker som gjør det. Men, enten leser du deg selv, eller så leser du en annen. 

 

Kortene viser deg det som var, det som er, og det som kan komme, gjennom navn og bilder du eller leseren din tolker for deg. Du må ikke kunne noe på forhånd; underbevisstheten, magefølelsen, eller intuisjonen din kan som oftest gjøre jobben, eller du kan bruke et hendig hefte med betydningsforslag.

 

Om det du leser er beskjeder fra universet, eller dine egne skarpsindige observasjoner er opp til deg å avgjøre. Det er i alle fall morsommere enn å stirre inn i krystallkuler, eller rote i kaffegrut.

 

Bare det å velge tarot-kort kan være en veldig personlig opplevelse for mange hekser – nybegynnere eller erfarne. Hvilket design skal du velge? Skal du gå for den klassiske kortstokken, eller kanskje en håndlaget og penere variant? Her må du rett og slett kjenne på hvilken kortstokk som «snakker» til deg, og heldigvis er det mange forskjellige typer du kan velge mellom.

Intensjon og krystaller for en moderne heks

En annen grunn til at heksekunst og wicca-bevegelsen er blitt mer populær de siste årene, tenker vi, er fordi det meste av ritualer og formularer handler om å tydeliggjøre en intensjon.

 

En rosenkvarts er for mange bare en stein, helt til du leser om den, og plutselig er det en sten som kan hjelpe deg til å fokusere intensjonen din om å bringe kjærlighet og ro inn i livet ditt. Så hver gang du ser den tenker du kanskje noe hyggelig, setter ekstra pris på noe noen andre gjør for deg, eller du gjør noe hyggelig for noen andre. 

 

Om du baker en kake, for eksempel, så tar du noen ekstra øyeblikk for å tenke på hvor hyggelig det blir å dele den med noen andre, og intensjonen og kjærligheten du baker inn i kaken kommer til å smake. Eller kanskje du har lest en bok om hvordan lavendel kan virke rensende og beroligende, og nå har du plantet lavendel i hagen.

 

Intensjonen du legger bak en handling kommer til å bringe inn gode energier, som igjen vil påvirke livet ditt. Og det er sånt heksekunst kan hjelpe med. Se flere spennende bøker om hvordan være en moderne heks her.

Det handler om åpenhet og tilstedeværelse

Alt i alt er wicca-bevegelsen en veldig fri sjanger innenfor religion og livssyn, som i det store og hele handler om å være tilstede i øyeblikket, være åpen for energier og inntrykk, og å være et godt menneske.