Ideer til å lage bedre tegneserier? Våre beste tips

Har du en tegneserie i deg, men vet ikke hvordan du skal lage den? Trenger du ideer og inspirasjon til å utvikle din tegneserie? Her vil du få våre tips til hvor du bør begynne, og hva du trenger for å sette i gang. Å lage en tegneserie er noe alle kan få til!

 

Les også: Lær deg noe nytt, se våre tips!

Å lage tegneserier er noe alle kan få til

En tegneserie kan være veldig mye. Det kan være lange, dyptgående litterære verk, det kan være små, lette humoristiske poeng, og det kan være alt imellom. Mange tenker gjerne at det er viktig å kunne tegne veldig fint når man skal lage tegneserier, men det er overhodet ikke tilfellet! Du kan tegne akkurat som du selv vil, med den evnen du har. Det viktigste er at du får formidlet det du ønsker å fortelle på den beste mulige måten. Å være en dyktig serieskaper er å være en dyktig forteller.

 

Det er mange ting å tenke på når du skal lage en tegneserie. Å gå inn i dybden på alt i en kort artikkel som dette blir helt umulig, men vi skal prøve å gi noen gode tips som kan peke deg i riktig retning.

Hvordan lage en tegneserie? Begynn med noen viktige spørsmål

Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Du har kanskje noen ideer om hva du ønsker å fortelle, men så kommer spørsmålet: hvordan skal jeg klare å lage dette til en tegneserie? Da er det lurt å ta et skritt tilbake, og stille seg selv noen spørsmål før du setter ordentlig i gang:

 

  • Hva er det du vil fortelle? Hva er målet med fortellingen?
  • Hvem tenker du skal lese tegneserien, hvem er målgruppen? Gjør deg en bevisst tanke om hvem leseren din er.
  • Hvordan skal fortellingen fortelles? Lag et lite skissemanus før du begynner! Det gjør at du oppdager eventuelle problemer i historieflyten før du har brukt mye tid og krefter på fortellingen din.
  • Se på andre tegneserier som du selv liker. Hva er det som gjør nettopp den tegneserien så bra?
  • Vil du jobbe med farger, eller svart-hvitt? Husk at tegneserier i svart-hvitt ofte kan trenge litt tyngde i det visuelle uttrykket, ikke vær redd for å bruke mye svart eller skraverte felter.
  • Når du har begynt å skissere sider og paneler, er tegneserien din spennende å se på? Lek med ulike synsvinkler, prøv å gjøre tegningene fengende og varierte å se på.
  • Hvordan vil du forholde deg til tekst? Husk at det er en tegneserie du jobber med! Kan det tegnes, så tegn det gjerne, fremfor å forklare med ord. Husk også å planlegge for nok plass til tekst når du tegner. Mange tegnere legger gjerne inn teksten først, så man vet at det blir nok plass.
  • På hvilken plattform skal tegneserien leses? Digitalt eller på papir? Dersom du vil lage en tegneserie som primært skal leses på en skjerm er det en del tekniske ting du må huske og kunne. Heldigvis finnes det mye, og lett tilgjengelig informasjon om hvordan man forholder seg til dette, både på nett, i magasiner, og i bokform.

 

På Outland har vi mange bøker som tar for seg dette med å tegne og å fortelle historier. Nedenfor finner du er noen av våre beste tips til litteratur om hvordan du kan begynne å lage din egen tegneserie.

Tegneutstyret du trenger til å lage din tegneserie

Tegneutstyr er selvfølgelig også viktig når du skal tegne din egen tegneserie. Vi har et stort utvalg tegneutstyr i uendelige former og farger, så forhåpentligvis finner du noe som passer for deg og ditt uttrykk. Nedenfor er noen av våre favoritter.

Manga Paper A4 og A5

Det er definitivt viktig å tegne på et godt underlag, og blokken Manga Paper fra Sakura er laget spesielt for å tegnes på med tusj. Dette er et syrefritt, glatt, og mykt 250g papir, og finnes i A5 og A4 størrelse, med 20 ark i hver blokk.

Se utvalg her

Sakura Pigma Micron

Sakura er et japansk merke som nå har eksistert i hundre år. De lager blant annet tusj til tegning og skriving av høy kvalitet. Dette settet inneholder 12 forskjellige Sakura Pigma Micron-penner i forskjellig størrelse, inkludert en tusj med penseltupp og en såkalt PN-penn. Tusjen fra Sakura gir virkelig et permanent resultat, som er lysekte både for sollys og UV lys, syrefritt og motstandsdyktig mot kjemikalier. Den er velegnet til skrift, tegning, og til bruk med akvarellfarger, og fester seg på både papir, tre, stoff og kartong.

Se utvalg her

Tegneblyanter

Når du jobber med tegninger og driver med skisse-arbeid, er det viktig å ha gode blyanter. Derwent Graphic Pencil sitt sett inneholder seks blyanter med forskjellig mykhetsgrad, som gir deg mange muligheter. Harde blyanter gir tynne, nøyaktige streker, mens mykere blyanter gir deg muligheten til en dynamisk og fyldig strek.

Se utvalg her

Denne artikkelen er skrevet av Ellen Bergheim, tegneserieansvarlig for Outland og forfatter av, blant annet tegneserien Lily. Vi håper du finner inspirasjon i noen av hennes og våre anbefalinger, at du har lært litt om hvordan å lage en tegneserie, og ønsker deg lykke til med å sette dine egne tegneserie-ideer til live!