Hva er Rakkan?Hva er Rakkan?

Hva er Rakkan?

Outland forlag slipper nå Norges første mangaantolgi med fortellinger av norske mangaskapere! Det første volumet i mangaantologien Rakkan samler seks fortellinger fra ulike serieskapere. De tar oss med ut på humoristisk riddereventyr, til fjerne galakser, og den brutale koronahverdagen.

Om Rakkan

Outland forlag har lenge hatt en drøm om å gi norske mangaskapere en plattform hvor de kan publisere sine verk. I 2020 annonserte vi en mangakonkurranse, hvor vi inviterte serieskapere til å sende inn sine bidrag. 

 

Vi fikk inn fantastiske fortellinger fra hele landet, og vinnerbidragene ble gitt ut høsten 2020 i en gratis mangaantolgi, som er tilgjengelig i alle Outlands butikker og på nett.  

 

Les og last ned Rakkan vol. 0 her.

 

Etter å ha sett det enorme engasjementet fra alle bidragsyterne bestemte vi oss for å gjøre mangaantologien til en serie som vi gir ut flere ganger i året. Vi har valgt å kalle denne antologien for Rakkan, som betyr “optimisme” på japansk. Nå i juni er det første samlebindet i serien sluppet!

 

(Artikkelen fortsetter under produktet.)

Hvordan ser norsk manga egentlig ut?

Dette var spørsmålet vi stilte oss selv for ett år siden, før mangakonkurransen, og gjennom Rakkan får vi seks mulige svar på dette. Ordet “manga” betyr i utgangspunktet “tegneserie” på japansk. Med tiden har de japanske tegneseriene imidlertid utviklet et særegent uttrykk, og i vår del av verden betegner nå ordet “manga” en egen stil.  

 

Serieskaperne henter tydelig inspirasjon fra flere av de største japanske manga- og animeseriene, og fra ulike sjangre. Ved bruk av stemningsskapende effekter, som kontrastrikt svart-hvitt og dyktig bruk av såkalte screentones og halftone, har bidragsyterne fanget mangaens uttrykk. Samtidig har de hentet inn andre kulturelle referanser som får manga til å føles nytt og nært.

Om skaperne

Portrett av minner av Zuzanna Piech

Zuzanna har alltid hatt en sterk interesse for manga. Hun utdanner seg innen japansk språk, og har tidligere studert animasjon og digital kunst. Stilen hennes henter inspirasjon fra koreansk manwha og japansk shoujo-manga. I 2020 vant Zuzanna Outlands mangakonkurranse med det første kapittelet i serien Portrett av minner, og nå fortsetter fortellingen i det første volumet av Rakkan.

 

Portrett av minner er en vakker fortelling om kjærlighet som overkommer alle hindre - også døden. Tenåringsjenta Hikaru er dypt forelsket i barndomsvennen Gin. Etter en tragisk trafikkulykke får Hikaru et valg; hun kan enten velge å gi slipp på livet, eller å leve videre i en ny kropp og et nytt liv, men alle minnene om henne vil forsvinne hos de hun kjente.

 

Hikaru velger å leve, og som den unge gutten Kou må hun finne tilbake til Gin. Er det fortsatt mulig å få ham til å huske det de hadde sammen?

 

Mantikorens kongerike av Hiwar Nheli

Hiwar Nheli er født i Kurdistan, men oppvokst i Norge. Han er sterkt inspirert av mangaskapere som Akira Toriyama, Masashi Kishimoto, Eiichiro Oda og Hiro Mashima, og forfattere J.R.R Tolkien og George R.R. Martin. Hiwar er utdannet innen journalistikk, og driver podkasten “Kompisprat” som har som hensikt å engasjere flerkulturelle nordmenn politisk, sosialt og kulturelt. Hans budskap til leserne er: "Les mer manga!"

 

Det første kapittelet i Mantikorens kongerike vant Outlands mangakonkurranse, og nå fortsetter historien i Rakkan vol. 1. Serien er et herlig og humoristisk riddereventyr om kampen mot den onde, menneskeetende Mantikoren. Mange år har gått siden vi fikk stifte bekjentskap med Silmon og Viktoria. Nå er Viktoria tilbake og ber Silmon om hjelp til å finne Mantikoren - igjen! På veien møter vi fornærmede enhjørninger, gamle kjente og nye allierte. 

 

Last Day av Mark Egan

Mark Egan er fra Irland og har bodd i Norge i over 10 år. De siste 20 årene har han brukt fritiden til å tegne flere mangaserier, inkludert to webcomics som oppdateres ukentlig. Han har deltatt i produksjonskurset til Manga School Nakano, og bidratt til "Coffee Party" International Doujinshi hvert år de siste 9 årene. Han er en stor fan av anime, spesielt humoristiske serier innenfor den såkalte mecha-sjangeren, og dette har hatt stor innflytelse på egne fortellinger.

 

Last Day er en galaktisk fremtidsdystopi om to venners eventyr ut i det ukjente. Skoleelevene Naomi og Torben vinner billetter til en romleir over sommeren. Sammen med de andre utvalgte sendes de til romstasjonen Yggdrasil, lykkelig uvitende om katastrofen som er i ferd med å ramme dem. 

 

Reisen til det magiske fjellet av June Evelyn Svensli

June har tegnet hele livet, og har alltid hatt en sterk interesse for å skape eventyrlige historier krydret med drager og magi. June går i dag på kunstlinja på Rosenvilde VGS, og Reisen til det magiske fjellet er hennes første profesjonelle mangaserie.

 

Reisen til det magiske fjellet er starten på et underholdende og humoristisk eventyr om heksa Robin og den mystiske Letty. Robins fredfulle tilværelse blir brått snudd opp-ned den dagen hun møter Letty. Hun er merkelig kledd, snakker et fremmed språk og er fullstendig hjelpeløs uten Robins motvillige hjelp. 

 

I morgen av Joiski

Joiski er en tegneserieforfatter med store drømmer! Han har tidligere solgt egenpubliserte tegninger, plakater og manga på manga/anime-messer i Norge under standnavnet JoiPai med søsteren Hannahpai. I morgen er hans første profesjonelle tegneserie, og han håper dette er første steg mot drømmen om å bringe vakre tegninger og gode historier sammen for å røre og inspirere verden!

 

I morgen skildrer tidsånden for mange av årets studenter med ubehagelig presisjon. Alle som noensinne har utsatt en oppgave litt for lenge vil kjenne det knyte seg i magen av denne fortellingen. Joiskis hovedperson strever med å skape en struktur i en koronapreget studiehverdag, og dagene glir etter hvert stadig mer ut. For eksamen er jo så langt unna og det er så mye annet som det frister mer å bruke tiden på enn pensumbøkene.

 

Aurora av Xaffie Flora Sarkol

Xaffie Flora Sarkol har drevet med tegning og tegneserier hele livet. Helt siden barndommen har hun festet egne fortellinger til arket og jobber nå også digitalt. Et gjennomgående tema i hennes fortellinger er det overnaturlige, noe vi også finner i Aurora. Xaffie var en av vinnerne av Outlands mangakonkurranse i 2020 med bidraget Den allvitende forbannelsen.

 

Aurora er en tilsynelatende anonym og frustrerende normal person. Et skjebnesvangert ønske gir henne mystiske krefter og med ett er en grå hverdag blitt fargerik - full av magi og nye venner.

Vi håper du vil la deg fange av Norges første utgitte mangaskapere - det ble vi.

Bestill Rakkan vol. 1 her.


Mangaantologien RakkanMangaantologien Rakkan

Mangaantologien Rakkan

Outland har lenge hatt en drøm om å kunne gi norske mangaskapere en plattform hvor de kan publisere sine verk. Våren 2020 annonserte vi en konkurranse der vi ba om bidrag fra mangainteresserte tegnere. Nå gir vi endelig ut vinnerbidragene, i antologien Rakkan.


Responsen på Outlands mangakonkurranse var overveldende, og vi fikk inn flotte bidrag fra mangaskapere fra hele landet. Bidragene tok oss med til fjerne galakser, riddereventyr og hverdagsliv hvor vi har fått stifte bekjentskap med et mylder av karakterer og skikkelser. Tusen takk til alle som bidro og for at vi har fått dykke ned i deres fortellinger!


Juryen hadde en lang og vanskelig oppgave med å kåre vinnerne, men etter grundige vurderinger og tøffe beslutninger kom de til slutt frem til de seks vinnerbidragene, som nå skal utgis i vår første mangaantologi. Vi har valgt å kalle denne antologien Rakkan, som betyr “optimisme” på japansk.


Rakkan, volum 0 kan plukkes opp som et hefte i din lokale Outland-butikk f.o.m. 20. november, eller leses og lastes ned på nett - begge deler helt gratis!

 

Les og last ned Rakkan, volum 0 gratis på nett!

Hva er norsk manga?

Det store spørsmålet før konkurransen var “hvordan ser norsk manga ut?” Gjennom mangaantolgien Rakkan får vi svar på dette. Ordet «manga» betyr i utgangspunktet «tegneserie» på japansk. Med tiden har de japanske tegneseriene utviklet et særegent uttrykk, og i vår del av verden betegner nå ordet «manga» en egen stil. I bidragene vi mottok kunne vi se inspirasjon fra flere av de største japanske mangaseriene, som Dragon Ball og Mitt helteakademia, og fra ulike sjangre.

 

Ved bruk av stemningsskapende effekter som kontrastrikt svart-hvitt, og dyktig bruk av såkalte screentones og halftone, har bidragsyterne fanget mangaens uttrykk. Samtidig har de hentet inn norske kulturelle referanser som gjør dette til noe helt eget. 

 

En slange med trønderdialekt, og en Outland-butikk som våkner til liv etter stengetid var bare noe av det som fikk manga til å føles nytt og nært.

Juryens uttalelse

Først og fremst, vil vi i juryen si at vi ble utrolig imponert over den høye kvaliteten og enorme kreativiteten bidragsyterne har vist oss i denne konkurransen. Det var en fryd å lese alle de flotte mangaene vi fikk tilsendt!

 

Når det er sagt, har de mangaene som er samlet i denne antologien skilt seg ut som spesielt gode. Det er godt fortalte historier, interessante karakterer, og vakre tegninger. Mangaen som vant førsteplass utmerker seg innen alle disse områdene, og mer.

 

«Portrett av minner» vinner på grunn av en helhetsvurdering av kvaliteten, både på historiefortelling, tegningene, panelarbeid og layout, bruk av effekter, og mer. Den oppleves som en ferdig historie, med god oppbygning, og en avslutning som leseren kan være fornøyd med. 

 

Ett av jurymedlemmene beskrev det slik: «Personlig gir den meg følelsen av en one-shot som kunne vunnet en mangakonkurranse i Japan, og deretter blitt videreutviklet til en serie. Noe som ikke er et helt ukjent løp for manga i Japan, særlig når det gjelder debutserier».

 

Vi vil takke alle som deltok i konkurransen, og gratulere de seks vinnerne i denne antologien. Vi håper dere alle fortsetter å skrive og tegne spennende og flotte mangaer fremover også!

Serien fortsetter

Etter å ha sett det enorme engasjementet rundt konkurransen og den høye kvaliteten på bidragene, har vi bestemt oss for å gjøre mangaantologien til en serie. Bidragsyterne i de kommende utgivelsene vil bli honorert, og får redaksjonell tilbakemelding på bidragene sine. Vi gleder oss til å se flere bidrag fra dyktige norske mangaskapere!

 

Lager du manga? Send oss ditt bidrag til forlag@outland.no og les mer om kriteriene her.