Hva er Rakkan?Hva er Rakkan?

Hva er Rakkan?

Outland Forlag har gitt ut fem volum av mangaantologien Rakkan, med fortellinger av norske mangaskapere. Den første utgaven av Rakkan ble utgitt i 2021 og samlet seks unike fortellinger fra forskjellige serieskapere. Disse historiene tok leserne med på humoristiske riddereventyr, eventyr i fjerne galakser, og ga en original skildring av den brutale koronahverdagen.

Om Rakkan

Rakkan har sin opprinnelse i Outland Forlags ønske om å gi norske mangaskapere en plattform der de kan publisere sine kreative verker. I 2020 annonserte forlaget en mangakonkurranse hvor de inviterte serieskapere fra hele landet til å sende inn sine bidrag. Forlaget fikk inn fantastiske fortellinger fra hele landet, og vinnerbidragene fra konkurransen ble utgitt høsten 2020 i en gratis mangaantolgi, som er tilgjengelig på nett. 

På grunn av den store suksessen med den første antologien og den positive responsen fra bidragsyterne, besluttet Outland Forlag å gjøre Rakkan til en fast serie med regelmessige utgivelser gjennom året. Navnet “Rakkan”, som betyr “optimisme” på japansk, ble valgt som tittel på antologien for å reflektere den positive ånden og energien som norske mangaskapere har tilført prosjektet.

 

(Artikkelen fortsetter under produktet.)

Hvordan ser norsk manga egentlig ut?

Dette var spørsmålet Outland stilte før mangakonkurransen i 2020. Gjennom disse fem Rakkan-utgivelsene får vi svaret på dette. Ordet “manga” betyr i utgangspunktet “tegneserie” på japansk. Men over tid har japanske tegneserier utviklet et særegent uttrykk. I vår del av verden er ordet “manga” synonymt med denne spesielle stilen.

 

Serieskaperne henter tydelig inspirasjon fra flere av de største japanske manga- og animeseriene, og fra ulike sjangre. Med stemningsskapende effekter som kontrastrikt svart-hvitt og dyktig bruk av såkalte screentones og halftone, har bidragsyterne fanget mangaens essens. Samtidig har de hentet inn andre kulturelle referanser som får manga til å føles nytt og nært.

Utklipp Rakkan Vol. 5Utklipp Rakkan Vol. 5

Rakkan vol. 5

Med det siste volumet av Rakkan, finnes det nå fem mangaantologier som inneholder et bredt spekter av kreative historier fra norske talenter innen manga. Disse antologiene hadde som mål å bidra til å styrke det voksende mangamiljøet i Norge, og ga mangaskapere en plattform for å utforske ulike sjangre, stiler og emner. Lesere har fått muligheten til å fordype seg i forskjellige mangaverdener skapt av lokale talenter, og få et glimt av deres unike perspektiver gjennom historiene som er samlet i Rakkan-serien.

Rakkan, Vol. 5Rakkan, Vol. 5

Les utdrag fra Rakkan Vol. 1 her!Les utdrag fra Rakkan Vol. 1 her!
Les utdrag fra Rakkan Vol. 5 her!Les utdrag fra Rakkan Vol. 5 her!

Om skaperne

Portrett av minner av Zuzanna Piech

Zuzanna har alltid hatt en sterk interesse for manga. Hun utdanner seg innen japansk språk, og har tidligere studert animasjon og digital kunst. Stilen hennes henter inspirasjon fra koreansk manwha og japansk shoujo-manga. I 2020 vant Zuzanna Outlands mangakonkurranse med det første kapittelet i serien Portrett av minner, og nå fortsetter fortellingen i det første volumet av Rakkan.

 

Portrett av minner er en vakker fortelling om kjærlighet som overkommer alle hindre - også døden. Tenåringsjenta Hikaru er dypt forelsket i barndomsvennen Gin. Etter en tragisk trafikkulykke får Hikaru et valg; hun kan enten velge å gi slipp på livet, eller å leve videre i en ny kropp og et nytt liv, men alle minnene om henne vil forsvinne hos de hun kjente.

 

Hikaru velger å leve, og som den unge gutten Kou må hun finne tilbake til Gin. Er det fortsatt mulig å få ham til å huske det de hadde sammen?

 

Mantikorens kongerike av Hiwar Nheli

Hiwar Nheli er født i Kurdistan, men oppvokst i Norge. Han er sterkt inspirert av mangaskapere som Akira Toriyama, Masashi Kishimoto, Eiichiro Oda og Hiro Mashima, og forfattere J.R.R Tolkien og George R.R. Martin. Hiwar er utdannet innen journalistikk, og driver podkasten “Kompisprat” som har som hensikt å engasjere flerkulturelle nordmenn politisk, sosialt og kulturelt. Hans budskap til leserne er: "Les mer manga!"

 

Det første kapittelet i Mantikorens kongerike vant Outlands mangakonkurranse, og nå fortsetter historien i Rakkan vol. 1. Serien er et herlig og humoristisk riddereventyr om kampen mot den onde, menneskeetende Mantikoren. Mange år har gått siden vi fikk stifte bekjentskap med Silmon og Viktoria. Nå er Viktoria tilbake og ber Silmon om hjelp til å finne Mantikoren - igjen! På veien møter vi fornærmede enhjørninger, gamle kjente og nye allierte. 

 

Last Day av Mark Egan

Mark Egan er fra Irland og har bodd i Norge i over 10 år. De siste 20 årene har han brukt fritiden til å tegne flere mangaserier, inkludert to webcomics som oppdateres ukentlig. Han har deltatt i produksjonskurset til Manga School Nakano, og bidratt til "Coffee Party" International Doujinshi hvert år de siste 9 årene. Han er en stor fan av anime, spesielt humoristiske serier innenfor den såkalte mecha-sjangeren, og dette har hatt stor innflytelse på egne fortellinger.

 

Last Day er en galaktisk fremtidsdystopi om to venners eventyr ut i det ukjente. Skoleelevene Naomi og Torben vinner billetter til en romleir over sommeren. Sammen med de andre utvalgte sendes de til romstasjonen Yggdrasil, lykkelig uvitende om katastrofen som er i ferd med å ramme dem. 

 

Reisen til det magiske fjellet av June Evelyn Svensli

June har tegnet hele livet, og har alltid hatt en sterk interesse for å skape eventyrlige historier krydret med drager og magi. June går i dag på kunstlinja på Rosenvilde VGS, og Reisen til det magiske fjellet er hennes første profesjonelle mangaserie.

 

Reisen til det magiske fjellet er starten på et underholdende og humoristisk eventyr om heksa Robin og den mystiske Letty. Robins fredfulle tilværelse blir brått snudd opp-ned den dagen hun møter Letty. Hun er merkelig kledd, snakker et fremmed språk og er fullstendig hjelpeløs uten Robins motvillige hjelp. 

 

I morgen av Joiski

Joiski er en tegneserieforfatter med store drømmer! Han har tidligere solgt egenpubliserte tegninger, plakater og manga på manga/anime-messer i Norge under standnavnet JoiPai med søsteren Hannahpai. I morgen er hans første profesjonelle tegneserie, og han håper dette er første steg mot drømmen om å bringe vakre tegninger og gode historier sammen for å røre og inspirere verden!

 

I morgen skildrer tidsånden for mange av årets studenter med ubehagelig presisjon. Alle som noensinne har utsatt en oppgave litt for lenge vil kjenne det knyte seg i magen av denne fortellingen. Joiskis hovedperson strever med å skape en struktur i en koronapreget studiehverdag, og dagene glir etter hvert stadig mer ut. For eksamen er jo så langt unna og det er så mye annet som det frister mer å bruke tiden på enn pensumbøkene.

 

Aurora av Xaffie Flora Sarkol

Xaffie Flora Sarkol har drevet med tegning og tegneserier hele livet. Helt siden barndommen har hun festet egne fortellinger til arket og jobber nå også digitalt. Et gjennomgående tema i hennes fortellinger er det overnaturlige, noe vi også finner i Aurora. Xaffie var en av vinnerne av Outlands mangakonkurranse i 2020 med bidraget Den allvitende forbannelsen.

 

Aurora er en tilsynelatende anonym og frustrerende normal person. Et skjebnesvangert ønske gir henne mystiske krefter og med ett er en grå hverdag blitt fargerik - full av magi og nye venner.

Mangaantologien RakkanMangaantologien Rakkan