Ser du etter julekalendere? Klikk her!

Hva er manga? En guide for nybegynnereHva er manga? En guide for nybegynnere

 Hva er manga? En guide for nybegynnere

Denne artikkelen er skrevet av Stine fra Outland Stavanger.

 

Manga er et medium som bare blir mer populært, over hele verden. Men hva er manga, egentlig? Det er ikke alltid lett å vite, så her får du vår innføring i manga og mediets underkategorier for nybegynnere.

Kort fortalt er manga japanske tegneserier. De er et underholdningsmedium som har gjort det eksepsjonelt bra spesielt de siste årene, og salgstall peker bare oppover. Dette betyr også at flere enn noen gang før har hørt om manga - ikke bare hos oss, men over hele verden! Kanskje er du en ny potensiell og nysgjerrig leser, men er usikker på hvor du skal begynne og om dette er noe for deg? Her har vi introduksjonen du trenger.

 

På japansk består ordet manga av tegnene 漫 (man), som betyr «cartoon» og 画 (ga), som betyr tegning. Kombinert blir det ordet for tegneserie på japansk (漫画 Manga). I Japan blir manga gitt ut kapittelvis, som regel ukentlig, i magasiner som samler kapitler fra en rekke nye og pågående serier. Shonen Jump er blant de mest kjente av disse, et populært mangamagasin som har hatt regelmessige utgivelser siden 1968. 

 

Mangalesere i Japan kjøper disse magasinene fortløpende og følger flere serier fra uke til uke, samtidig. Først hvis en serie blir populær nok blir kapitlene samlet i større, selvstendige volum, og det er disse du kan kjøpe hos oss!

Hvorfor ser manga så annerledes ut?

Det første folk ofte legger merke til som er annerledes med manga er hvordan de ser ut i forhold til vestlige tegneserier vi er vant med. Manga bruker et lite pocket-format, trykkes i svart-hvitt, leses fra høyre til venstre, og har en særegen og gjenkjennelig stil (selv om det selvsagt finnes stort mangfold av ulike stiler også blant manga). 

 

Manga har eksistert i lang tid, men den visuelle stilen vi kjenner så godt igjen i dag ble først utviklet og ordentlig etablert på 90-tallet, da japanske tegneserieskapere ble inspirert av det amerikanske animasjonsstudioet Disney, som tegnet figurer der øynene ofte var store, og neser og munn små.

 

Det at manga først og fremst kommer i svart-hvitt er har flere grunner. For det første er det billigere å trykke, enn med farger. For det andre opererer mangaskapere med svært stramme tidsfrister (å gi ut et kapittel i uka!), og å legge til farger vil kreve mer tid.

 

Til slutt spiller nok tradisjon også en rolle. Manga har blitt etablert som et medium som vanligvis trykkes i svart-hvitt, så å sette i gang en brytning med det er ikke bare enkelt eller ønskelig - ikke minst, fordi nettopp dette uttrykket er noe som bidrar til å skille manga fra webserier og vestlige tegneserier, for å beholde det som en distinkt “japansk” stil.

Shōnen - den dominerende mangasjangeren

Shōnen (少年) er det japanske ordet for ung gutt. Men det brukes også til å referere til en egen sjanger innenfor manga, som primært markedsføres nettopp mot tenåringsgutter. Det har siden begynnelsen vært den mest populære sjangeren blant manga, men dette har likevel også sett en del endring de siste årene. 

 

Shōnen-manga er som regel actionfylte spenningshistorier, og ser hovedpersonen sette ut på episke reiser. Hovedpersonen i en shonen-manga har ofte en stor drøm de ønsker å oppnå, som for eksempel å bli leder for klanen sin, slik som i Naruto; bli sjørøverkongen, som i One Piece; eller bli den største superhelten i verden, som i Mitt Helteakademia.

 

Her er noen eksempler på actionfylte shōnen-serier du kan begynne på.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Shōjo – ikke bare for jenter

I likhet med shonen, er shōjo (少女) det japanske ordet for jente eller tenåringsjente. Like klisjéfylt som de actiondominerte historiene i shonen, er shōjo-sjangeren ofte fokusert på historier om romantikk, drama og vennskap. 

 

Dessverre har shōjo-markedet krympet litt de siste årene, og noe av det kan nok skyldes nedleggelsen av det populære magasinet Shōjo Beat. Samtidig kan man kanskje også si det at jenter har lettere for å lese en actionserie, enn gutter har for å plukke med seg et drama eller en romanse. Verden har fortsatt en vei å gå. 

 

Det er trist å se at så mange velger vekk shōjo uten å vite hvor spennende og episke disse historiene også kan være – en hel generasjon vokste jo opp på Sailor Moon, like spennende som hvilken som helst shōnen! Her er noen av våre shōjo-favoritter.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Seinen - manga er ikke bare for barn

Seinen (青年) er det japanske ordet for voksen mann. Dermed, i tråd med sjangrene vi allerede har nevnt, sier seg selv at denne mangasjangeren ofte omhandler mer voksne temaer, eller har visuelle bilder som ikke passer seg for barn og ungdom.

 

Samtidig er det alle slags sjangere innenfor seinen: komedie, drama, fantasy, science fiction, krim, eller action. Det er her manga-mediets mangfold virkelig begynner å utfolde seg, og nettopp den utviklingen har bidratt til at manga leses av alle, ikke bare i Japan, men verden over – det finnes noe for enhver smak!

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Josei – mangarevolusjonen på 80-tallet

På japansk betyr josei (女性) kvinne, og er i denne sammenhengen beskrivende for manga rettet mot voksne kvinner. Som med shōjo har disse ofte fokus på kjærlighet og drama. 

 

I begynnelsen av det vi snakker om her som moderne manga var det aller meste rettet mot menn og unge gutter. Historiene handlet om dem og alt ble sett fra et mannlig perspektiv. Men på 80-tallet forandret dette seg. Noen få forlag begynte å publisere manga for kvinner og jenter. Dette ble til det som nå er josei- og shōjo-sjangrene i dag. 

 

Josei, likt seinen, har voksne temaer og kan inneholde visuelle bilder og scener ikke passende for tenåringer og barn. Her er en liten liste over manga innen denne sjangeren.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene.)

Anime, manga og light novels – hva er forskjellen?

Når man bruker så mange låneord som vi gjør i forbindelse med utenlandske medier er det lett at ting går i surr for oss. Det er ikke alltid like lett å vite forskjellene, særlig hvis du er ny og ikke har lest mye manga fra før. 

 

Forskjellen mellom anime, manga og light novels er ikke alltid helt åpenbar, og de mange serier er representert i alle tre former. De kommer ofte i samme format, blir snakket om om hverandre, og har som oftest identiske titler. Når man skal handle en av disse gjelder det derfor å holde tunga rett i munnen, slik at man ikke kommer hjem med feil versjon!

 

Som vi har blitt kjent med nå, manga-utgaven er tegneserien, komplett i svart-hvitt med illustrerte samlede kapitler.

Light novel: den samme historien i bokform

En såkalt light novel forteller som regel den samme historien som i mangaen, men i ren tekstform, som en vanlig roman. Nøkkelordet ligger imidlertid i “light”, ved at dette sjeldent er snakk om tung litteratur, men heller lettleste og relativt korte bøker, som gjerne også blir utgitt i serier for å gjøre det lett å fordøye for unge lesere. 

 

Light novels kommer imidlertid også i samme størrelsesformat som mangaen, og gjerne med lignende omslag, for å gjøre det hele litt mer forvirrende. En rask måte å se om det er en manga eller light novel du har i hendene er å se om bokryggen er på venstre eller høyre side, altså om den er ment å leses fra høyre eller venstre. Light novels trykkes slik at du leser dem fra venstre, mens manga følger den originale leseretningen fra høyre. I nettbutikken vår vil alt som er light novels være markert med det i produkttittelen.

Anime: japansk TV-animasjon

Til slutt har vi anime. Dette er en forkortelse av et ord for animasjon, og refererer til den animerte TV-serien av en gitt tittel. En velkjent anime som de aller fleste har hørt om er Pokémon: en anime som ble basert på et videospill, som senere ble et av verdens største varemerker med tilhørende manga, tegneserier, flere animerte serier og filmer, og et svært suksessfullt kortspill - blant annet.

Shōnen, shōjo, seinen, josei – men hva betyr det egentlig?

Selv om vi har dekket disse fire hovedkategoriene er det viktig å understreke at disse distinksjonene i all hovedsak egentlig handler om markedsføring av og målgrupper for manga-titler. Selve innholdet kan både variere voldsomt og være felles blant dem, og det er en mengde undersjangre å snakke om. Mange er vanlige beskrivelser vi er vant med fra andre medier, som action, drama, krim, og så videre. 

 

Her er noen av de som er mer spesifikke for manga-verden, som du kanskje har hørt om, og som dukker opp ofte:

BL- og GL- manga, eller Boys Love og Girls Love:

Disse sjangrene har også flere navn, og kalles også shōjo-ai (jente-kjærlighet) og shōnen-ai (gutte-kjærlighet), eller henholdsvis yuri og yaoi. Dette er en sjangre som fokuserer på LGBTQ+-historier, og hovedsakelig lesbiske og homofile forhold. De er i de fleste tilfeller romanser, dramaer, eller komedier, men det er også noen action- og fantasy-serier som har gjort det bra. Spør oss gjerne!

Isekai-manga:

Dette er en ganske spesifikk sjanger, med historier hvor hovedpersonen blir transportert til en annen verden, ofte gjennom sin egen død og det kan ofte være snakk om reinkarnasjon. Isekai-manga er en av de største sjangrene innen shonen akkurat nå, men har historisk sett vært en del av shōjo-sjangeren tilbake på 90-tallet med kjente eksempler som Inuyasha og Fushigi Yugi.

 

Les mer om isekai-manga her.

Slice of Life-manga:

I motsetning til mye annen manga skiller såkalte slice of life-serier seg ut ved at de i utgangspunktet ikke trenger å handle om så mye. Store og spenningsfylte plot er ikke poenget, i stedet er dette historier som zoomer inn på de små øyeblikkene i hverdagen. Slike fortellinger er en annerledes opplevelse, men som gjerne etterlater en varm og søt følelse.

Sports-manga:

Denne er heldigvis ganske selvbeskrivende: manga som handler om sport! Det er ofte lag og utøvere på videregående skole som tar hovedrollene, og slike serier blander ofte elementer fra action og slice of life. Eksempler på store sports-manga er Haikyu!! og Kuroko’s Basketball.

Kodomomuke-manga:

Kodomo er det japanske ordet for barn, og dette er dermed manga laget for små barn. De er ofte koselige historier som de yngste lett kan finne glede i, men som samtidig har en appell til de eldre også. Serier som Chi’s Sweet Home og Yotsuba&! går under denne sjangeren.

På tide å utforske mangaens verden!

Vi håper dette har gitt deg en nyttig innføring i den store og rike verdenen av manga, og at det kan gi deg inspirasjon til å utforske nye historier i dette fantastiske mediet. Hvis du fortsatt er på utkikk etter et godt sted å starte kan du finne flere anbefalinger i denne artikkelen om manga-serier som passer nybegynnere. God lesning!