Shōnen, shōjo, seinen, josei – men hva betyr det egentlig?
Selv om vi har dekket disse fire hovedkategoriene er det viktig å understreke at disse distinksjonene i all hovedsak egentlig handler om markedsføring av og målgrupper for manga-titler. Selve innholdet kan både variere voldsomt og være felles blant dem, og det er en mengde undersjangre å snakke om. Mange er vanlige beskrivelser vi er vant med fra andre medier, som action, drama, krim, og så videre.
Her er noen av de som er mer spesifikke for manga-verden, som du kanskje har hørt om, og som dukker opp ofte:
BL- og GL- manga, eller Boys Love og Girls Love:
Disse sjangrene har også flere navn, og kalles også shōjo-ai (jente-kjærlighet) og shōnen-ai (gutte-kjærlighet), eller henholdsvis yuri og yaoi. Dette er en sjangre som fokuserer på LGBTQ+-historier, og hovedsakelig lesbiske og homofile forhold. De er i de fleste tilfeller romanser, dramaer, eller komedier, men det er også noen action- og fantasy-serier som har gjort det bra. Spør oss gjerne!
Isekai-manga:
Dette er en ganske spesifikk sjanger, med historier hvor hovedpersonen blir transportert til en annen verden, ofte gjennom sin egen død og det kan ofte være snakk om reinkarnasjon. Isekai-manga er en av de største sjangrene innen shonen akkurat nå, men har historisk sett vært en del av shōjo-sjangeren tilbake på 90-tallet med kjente eksempler som Inuyasha og Fushigi Yugi.
Les mer om isekai-manga her.
Slice of Life-manga:
I motsetning til mye annen manga skiller såkalte slice of life-serier seg ut ved at de i utgangspunktet ikke trenger å handle om så mye. Store og spenningsfylte plot er ikke poenget, i stedet er dette historier som zoomer inn på de små øyeblikkene i hverdagen. Slike fortellinger er en annerledes opplevelse, men som gjerne etterlater en varm og søt følelse.
Sports-manga:
Denne er heldigvis ganske selvbeskrivende: manga som handler om sport! Det er ofte lag og utøvere på videregående skole som tar hovedrollene, og slike serier blander ofte elementer fra action og slice of life. Eksempler på store sports-manga er Haikyu!! og Kuroko’s Basketball.
Kodomomuke-manga:
Kodomo er det japanske ordet for barn, og dette er dermed manga laget for små barn. De er ofte koselige historier som de yngste lett kan finne glede i, men som samtidig har en appell til de eldre også. Serier som Chi’s Sweet Home og Yotsuba&! går under denne sjangeren.