Hardcover, innbundet, paperback og pocket: verdt å vite om bøkers størrelser og utgaver

Alle bokelskere har hatt denne opplevelsen: Du kjøper en ny bok i en serie du samler på, og når du kommer hjem oppdager du at boken du har kjøpt ser helt annerledes ut enn de andre bøkene i serien. Den har en annen størrelse, og kanskje et annet design på omslaget, og det ser skikkelig uryddig ut i hylla. Maksimal frustrasjon!

En og samme tittel kommer ofte i mange forskjellige utgaver og det kan skape usikkerhet, spesielt når vi handler på nett. Her er noen tips som kan være til hjelp, og en kort gjennomgang av de vanligste formatene bøkene kommer i.


Sjekk om bøkene er utgitt av samme forlag

Hvis du samler på bøker i en serie, så kan det være nyttig å merke seg hvilket forlag som gir ut bøkene. Vanligvis (men ikke alltid) vil forlaget gi ut serier med konsekvent design. Dersom du skal kjøpe bok nummer to, og bok nummer en er gitt ut av f.eks. forlaget Solaris, så sjekk at det samme forlaget har gitt ut den nye også. Dette vil du som regel kunne bekrefte ved å sjekke produktdetaljene i nettbutikken.


Formatet på boken viser om den har myke eller harde permer. Det vanligste er å skille mellom paperback og hardcover. Outland benytter disse begrepene fordi de er mest brukt på engelsk. De fleste norske bokhandlere bruker begrepene pocket og innbundet.

 

Ferske boknyheter

Se alle nyheter →

Flere typer paperback: A-, B- og C-format

Men selv om du vet at boken er en paperback, så er ikke det nødvendigvis tilstrekkelig informasjon. Det finnes nemlig mange forskjellige paperback-størrelser. De tre vanligste hos oss er A-format (liten størrelse, også kalt mass market paperback), B-format (mellomstor), og trade paperback (stor paperback, også kalt C-format). Det er ikke noen eksakte mål for disse som alle er enige om, men de fordeler seg omtrent slik:

  • A-format: 18 x 11 cm
  • B-format: 20 x 13 cm
  • C-format: 23 x 15 cm

Hvordan finner du ut hvor stor boken er?

Noen paperbacks er vanskelige å definere og blir derfor bare kalt «paperback» uten noen nærmere avgrensning. Men som regel er det slik at hvis du søker opp en bok i nettbutikken vår og klikker på «Detaljer», så vil du se en linje med informasjon om «Avansert format». Den vil ofte vise hva slags paperback det er snakk om.


Usikker? Ta kontakt med oss!

Dersom den tilgjengelige informasjonen ikke er detaljert nok, så er det bare én ting å gjøre, og det er å sende oss en e-post. Du kan også chatte med kundeservice. Forklar hva du lurer på, og så finner vi det ut for deg.