Logg inn og bruk rabattkode "Magic-2024" i kassen for 20 % medlemsrabatt på Magic-løskort!

Strandlektyre: Våre beste fantasy-anbefalinger for sommerenStrandlektyre: Våre beste fantasy-anbefalinger for sommeren

Strandlektyre: Våre beste fantasy-anbefalinger for sommeren

Endelig er sommeren her, og vi kan igjen nyte noen velfortjent late dager i sola med kald drikke og gode bøker. Uansett om du liker å pløye gjennom 500 sider på en ettermiddag, eller om du foretrekker et mer bedagelig tempo og en kortere fortelling; om du ligger på stranda, i parken eller i hengekøya på verandaen; vi har fantasybøkene som gir deg de beste leseopplevelsene i sommer!


For storleseren

Fantasy er en god sjanger for glupske lesere. Bøker i denne sjangeren har en tendens til å være omfattende, og lange serier er heller ikke uvanlig. Her er noen tips til deg som liker mursteiner!

Begynnelsen på den fantastiske historien om orken Csorwe. Hun vokser opp i en kult som hvert fjortende år ofrer en ung jente til sin gud, men Csorwe klarer så vidt å flykte og starte et nytt liv i en ny verden. Det skal imidlertid vise seg at guder har lang hukommelse … Et forfriskende vilt eventyr om en ork som må kjempe mot nær umulige odds i et univers vi aldri har sett maken til før!

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: A. K. Larkwood

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Unspoken Name her.

Fantasy-fenomenet som løftet Samantha Shannon opp på fantasy stjernehimmelen! Denne frittstående episke fortellingen gikk direkte inn på bestselgerlistene våre i februar 2019, og der har den holdt seg siden. En av våre favorittbøker fra de siste årene.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Samantha Shannon

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Priory of the Orange Tree her.

En høyt elsket roman fra 2014 som stadig samler nye fans. Nominert til en skog av priser og vinner av Locus Award for Best Fantasy Novel. Unge Maia er halvt alv og halvt goblin, og mot alle odds blir han plutselig keiser av The Elflands. Meget kontroversielt på grunn av hans blandede opphav. Dette er en histories som skiller seg ut med vakker prosa, en sympatisk hovedperson og en varm, håpefull tone.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Katherine Addison

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Goblin Emperor her.

Brandon Sandersons Cosmere-univers er ganske enkelt det største fenomenet innen episk fantasy i våre dager. Og bøkene er ganske store de også. Start reisen gjennom Cosmere med 1200+ sider i The Way of Kings, og se selv hva som er grunnen til at Sanderson er fantasysjangerens superstjerne!

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Brandon Sanderson

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Way of Kings her.

Malazan Book of the Fallen er en av de mest komplekse og omfattende fantasyseriene som noensinne er skrevet. Den er en ruvende bauta innen episk fantasy, og har en massiv tilhengerskare verden over. Steven Erikson skapte et epos med overveldende dybde, et enormt persongalleri og en tidslinje som strakk seg over tusenvis av år. Og tusenvis av sider! Har du ennå ikke lest Steven Eriksons bøker? Da har du noe å glede deg til! Malazan Book of the Fallen starter med Gardens of the Moon.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Steven Erikson

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Gardens of the Moon her.

Det er nå over 40 år siden The Wheel of Time så dagens lys i og med første bok The Eye of the World, men seriens popularitet bare øker med tiden. Moderne high fantasy er langt på vei definert av Robert Jordans mesterverk. Med 14 tykke bind og over 10 000 sider er dette et festmåltid for en storleser, og Amazons påkostede TV-adaptasjon har gjort serien enda mer aktuell enn noensinne.

 

Les mer om hele Wheel of Time-serien i denne artikkelen her ➜ ➜ ➜

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Robert Jordan

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Eye of the World her.


For den som har lite plass i bagen

Det går an å fortelle gode fantasy-historier på under tusen sider også. Kortromaner finnes i hopetall i e-bokform, men det er etter hvert også mange godbiter tilgjengelig i fysisk versjon. Disse kan vi anbefale til deg som foretrekker papir å bla i, og historier som kan fullføres i ro og mak i løpet av en doven ettermiddag.

Silver in the Wood

(112 sider)

World Fantasy Award-vinner i 2020. Om skogs-fantasy kan sies å være en sjanger, så må dette være et kroneksempel. Et lavmælt og magisk eventyr som absolutt bør leses utendørs, og helst sittende under et tre.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Emily Tesh

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Silver in the Wood her.

Djinns, engler og andre mystiske vesener er blitt et vanlig syn i Cairo, og derfor er det opprettet en egen politistyrke for magisk kriminalitet. Når Hamed og partneren hans blir satt til å undersøke en trikk forventer de en enkel rutinejobb, men det bor mer i den hjemsøkte trikken enn noen hadde trodd. Denne lille boken er fullstappet med humor, dype karakterer og et fantastisk univers, som man bare kan drømme om å finne i en lengre bok.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: P. Djèlí Clark

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Haunting of Tram Car 015 her.

Hver gang vi leser en fantasybok forsvinner vi inn i en alternativ verden for en kort stund, og noen av historiene vi leser handler om nettopp det å snuble inn i en annen virkelighet som barn. Alice in Wonderland, Peter Pan og The Chronicles of Narnia er bare noen av de mer berømte eksemplene. Men hva skjer med barna når de kommer tilbake til vår verden? Noen av dem havner på Eleanor West's Home for Wayward Children, og de er ikke helt som andre barn ...

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Seanan McGuire

Format: Hardcover

Språk: Engelsk

 

Bestill Every Heart A Doorway her.

Fireheart Tiger

(104 sider)

En vakker fantasy-romance med dybde og mangfold nok for en hel serie med romaner i nydelig østasiatisk setting. Prinsesse Thanh kommer tilbake til sitt hjemland etter mange år i fangenskap, men imperiet er ikke ferdig med henne, eller landet hennes. Hun må takle både diplomatiske intriger og magiske mysterier for å sikre både sin egen og hjemlandets fremtid.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Aliette de Bodard

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Fireheart Tiger her.

Et av de fineste eksemplene på hvordan man kan komprimere kultur og historie som kunne fylt et helt bibliotek, og likevel få en fantastisk fortelling ut av det. Cleric Chih og hans fugle-assistent Almost Brilliant reiser omkring for å dokumentere bakgrunnen til en keiserinne, og møter en eldre kvinne kalt Rabbit. Fra henne får de høre en utrolig fortelling om mot, svik og revolusjon. En elegant komponert fortelling som viser at fantasy på litt over hundre sider også kan være episk!

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Nghi Vo

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Empress of Salt and Fortune her.


For småleseren

Novellesamlinger og antologier havner ofte litt i skyggen av sine mer ruvende romanslektninger. Kunsten å fortelle en historie med bare en håndfull sider til rådighet er det slett ikke alle forfattere som mestrer, men de som får det til kan by på helt unike opplevelser. Her er noen samlinger vi anbefaler for deg som bare har noen minutter å avse til hver historie før neste dypp i sjøen.

De fleste har nå hørt om The Witcher, og sett Geralt of Rivia i aksjon enten i dataspill, på Netflix eller i tegneserier. Men eventyret startet med noveller for over tretti år siden. Sapkowski fikk novellen The Witcher (Wiedźmin) på trykk i det polske magasinet Fantastyka i 1986, og denne er nå å finne i samlingen The Last Wish. Novellene er dark fantasy perler med Sapkowskis nå velkjente tørrvittighet, og de er essensielle for forståelsen av en av de mest populære fantasy-sagaene de siste årene.

 

Les mer om hele The Witcher-serien i denne artikkelen her ➜

Les om The Witcher på norsk - en ekte fans mening her ➜

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Andrzej Sapkowski

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Last Wish her.

Vi har allerede vært innom Brandon Sandersons Cosmere-univers med The Way of Kings for storleserne, men Sanderson er en mangfoldig forteller, og han mestrer lite format like godt som stort. Arcanum Unbounded inneholder ni korte historier, bl.a. The Emperor’s Soul, som Sanderson vant en Hugo Award for i 2013. Historiene utfyller deler av den større Cosmere-sagaen som ikke utforskes andre steder, og oppretter nye forbindelser mellom romanene.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Brandon Sanderson

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Arcanum Unbounded: The Cosmere Collection her.

18 noveller om hekser og magi fra noen av de beste kvinnelige forfatterne av fantasy og paranormal romance! Her møter vi hekser av alle slag: Slu, kloke, ondskapsfulle, gavmilde, mektige, modige, uforutsigbare … Historiene tilbyr et bredt spekter av opplevelser i møtet mellom mystikk og menneske, og hver og én er en feiring av feminin kraft!

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Diverse forfattere

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Hex Life: Wicked New Tales of Witchery her.

Tegneserien The Sandman er både en moderne klassiker og et kultfenomen. Universet Neil Gaiman skapte har fascinert og inspirert mange, også andre forfattere. Noen av de største navnene innen fantasy og science fiction står bak de 18 fortellingene i Book of Dreams, bl.a. Susanna Clarke, Tad Williams og Gene Wolfe. De gir oss nye fantastiske opplevelser i en unik verden, og akkurat som i tegneserien vaker vi hele tiden i det hypnotiske grenselandet mellom drøm og virkelighet.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Diverse forfattere

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill The Sandman: Book of Dreams her.

Vampyrene er udødelige, på mer enn én måte. Mange trodde de var gått av moten etter at Twilight- og Sookie Stackhouse-feberen hadde lagt seg, men nå gjør de comeback både på skjermen og i bokform! Vampyrene du får møte i denne novellesamlingen er imidlertid ikke de høye, vakre, glitrende variantene som har dominert sjangeren i årevis. Her får du møte vampyrer som er like varierte som vanlig dødelige, og i settinger du nok aldri har sett dem i før. Fresh Bite og et friskt pust!

 

Aldersgruppe: Ungdom (12-18)

Forfatter: Diverse forfattere

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Vampires Never Get Old: Tales with Fresh Bite her.

Mange oppdaget Ted Chiang etter å ha sett den storslåtte filmen Arrival, som var basert på Chiangs novelle Story of Your Life. I denne nye novellesamlingen fortsetter forfatteren å briljere som forteller og skarp observatør. Historiene hans er blant de aller fineste eksemplene på hva science fiction kan være: Engasjerende og underholdende funderinger omkring menneskets forhold til tid, rom og teknologi, fulle av nysgjerrighet og humanisme.

 

Aldersgruppe: Voksne

Forfatter: Ted Chiang

Format: Paperback

Språk: Engelsk

 

Bestill Exhalation her.

Anbefalte bøker i denne sjangeren