Bøkene om Elan: Sullivans fantasyuniversBøkene om Elan: Sullivans fantasyunivers

Bøkene om Elan: Sullivans fantasyunivers

Denne artikkelen er skrevet av Mia, bokansvarlig i Outland Oslo.

Michael J. Sullivan har spunnet et omfattende fantasyunivers kalt Elan, som er fylt med magi, alver, dverger og sarkastiske tyver, og er min definitive favorittserie av bøker. Jeg er Mia, bokansvarlig hos Outland Oslo, og her er en guide til bøkene om Elan.

I 2008 kom Sullivan med sin første bok, Riyria Revelations, hvor vi følger en usannsynlig duo med tyver som forviller seg inn i et komplott som setter verden som de kjenner den på hodet.

Sullivan har selv sagt at han aldri trodde han kom til å bli en bestselgende forfatter, siden hans debutreise som skribent endte med mange avslag og dårlig stemning, men etter nesten ti år bestemte han seg for å prøve på nytt og, GOLLUM, er vi glade for at han gjorde det!

Mye av det kan vi takke Sullivans kone og redaktør for, Robin, som også er hans største fan. Det var hun som sørget for at han fortsatte å skrive på historien til Riyria etter Revelations, selv om han anså seg som ferdig, og vi sitter nå med et lappeteppe av historier og en stort nøste med rød tråd som får enhver fantasy-nerd til å hoppe av glede.

Les også: En guide til Brandon Sandersons magiske univers: Cosmere

Sullivan har til nå skrevet fire bokserier i verden Elan, og har planlagt flere, så det kan være litt vanskelig å holde styr på hvor man skal starte. Her kommer en liten guide.

Bøkene om Elan i kronologisk rekkefølge - slik de er ment å leses

Her får du servert en episk fantasy-serie som markerer begynnelsen på reisen vår i Sullivans verden. Handlingen er satt til en slags pre-bronsealder. Menneskeheten er undertrykket og lever i frykt for gudene, som bor på den andre siden av elva som skiller dem, kalt Fhrey. I realiteten er de en rase med alver, men med sine lange leveår og magiske evner tror menneskene de er guder.

Men etter Raithe, et vanlig menneske, en dag klarer å drepe en av disse gudene, så setter ballen til å rulle - og menneskene begynner å gjøre opprør.

Artikkelen fortsetter under produktene...

Rise and Fall (2021- )

Dette er Sullivans nyeste trilogi, og er bindeleddet mellom Rise and Fall og Riyria. Første og andre bok er ute allerede, mens den tredje og siste boken i serien kommer i løpet av 2023. 

Her følger man etterkommerne til hovedpersonene fra Legend of the First Empire, og handlingen er satt omtrent 1000 år etter handlingen der. Settingen har tatt en vending og har gått fra episk fantasy til en "romersk-militær-fantasy"-setting. Vi ser effekten revolusjonen hadde, og hvordan historien blir skrevet og manipulert av seierherrene.

Artikkelen fortsetter under produktene...

Riyria Chronicles (2013-2017)

Forgjengeren til Riyria Revelations og er satt til ti år før Revelations – og omtrent 3000 år etter Legend of the First Empire. Den forteller historien om hvordan duoen Hadrian og Royce møttes for første gang, i tillegg til en håndfull frittstående eventyr som det refereres til i Revelations.


Siste boken i denne serien er Drumindor, et sted som refereres en del til i Revelations. Boken har en planlagt utgivelse i løpet av 2024-2025. 

Artikkelen fortsetter under produktene...

Riyria Revelations (2008-2011)

Til slutt i tidslinjen kommer, paradoksalt nok, Sullivans første bokserie. Disse tre bøkene handler om Royce og Hadrian som blir hyret til å stjele et sverd fra kongen selv, men blir innviklet et komplott som løper dypere enn de noen sinne kunne tenkt seg. I tråd med Elans tidligere hendelser har settingen også gjort et nytt skifte, mer mot en såkalt low fantasy-setting.

Og nå har vi også kommet til «nåtiden» og må kanskje sette oss tilbake for å puste litt, for det har vært litt av en reise!

Artikkelen fortsetter under produktene...

Hvor burde du egentlig starte i Elan?

Du kan egentlig starte hvor du vil i tidslinjen, men jeg vil ikke anbefale å starte på Rise and Fall, da du vil miste veldig mye kontekst og inntrykk fra Legends of First Empire

Personlig startet jeg på Riyria Chronicles, etterfulgt av Revelations, deretter Legends of the First Empire og Rise and Fall - og jeg elsker alle "easter-eggene" man får av å lese bøkene slik. Det er så mange navn, personer og steder man kjenner igjen og tenker «AHA», eller «HVA?!», og det er en helt fantastisk følelse.

En lang serie med en helhetlig leseropplevelse

Du vil hele tiden bli overrasket over hvor sammensatt og gjennomtenkt den millennia lange historien er, uten at det går på bekostning av detaljer og individuelle historier. Det kommer nok av at Sullivan skriver ferdig hele serier før han publiserer dem! I tillegg kommuniserer han mye med leserne sine, i form av "alpha- og beta-lesing" - hvem bedre til å gi tilbakemelding på historien enn dine egne lesere?

Denne leserekkefølgen vil også gi deg en lettere inngangsport til historien, takket være at du da får starte løpet med den utrolig morsomme duoen Hadrian og Royce, og som gjør bøkene så vidunderlig lette å lese.

Les også: Alt du bør vite om Brandon Sanderson - en forfatter med et utrolig arbeidstempo

Konklusjonen er at hvis du ønsker lengre bokserier satt i et stort og omfattende univers, med interessante og engasjerende karakterer, og en gripende historie på lik linje med Brandon Sanderson, Robin Hobb og James Islington - så er Sullivans bøker om Elan perfekte for deg.