Logg inn og bruk rabattkode "Magic-2024" i kassen for 20 % medlemsrabatt på Magic-løskort!

Lei av klassikerne? Prøv våre alternative brettspillLei av klassikerne? Prøv våre alternative brettspill

Lei av klassikerne? Prøv disse brettspillene istedet

Har klassikerne egentlig tålt tidens tann? Her setter vi noen kjente og tradisjonelle brettspill-klassikere opp mot mer moderne alternativer. Sjekk våre alternativer til UNO, sjakk, Yatzy, Scrabble, Cluedo, Monopol og mange flere nedenfor. Vi vet hvilke vi foretrekker! 

Det er som regel en grunn til at en klassiker har blitt en klassiker, og det er gjerne spill de fleste har et eller annet forhold til – enten det er om du virkelig elsker det, har et nostalgisk forhold til det, eller har spilt dem så mye at du blir litt irritert bare av tanken på å spille det igjen.

Brettspill har virkelig blomstret de siste årene, og det kommer bare flere og flere gode spill hvert år. Det har – tro det, eller ei – kommet spill som ikke bare kan minne om, men som kanskje til og med er bedre enn klassikerne!

Bytt ut UNO – med The Mind

I det klassiske og høyt elskede kortspillet UNO er det om å gjøre å bli kvitt alle kortene man har på hånda si før alle de andre spillerne. Det er høy intensitet, mye frustrasjon og mye latter! Til tross for mye moro med UNO er det innimellom greit med litt variasjon – et spill som på mange måter ligner, men også ikke ligner, på UNO er The Mind


The Mind er et prisvinnende kortspillet hvor det også er om å gjøre å kvitte seg med alle kortene sine, men her samarbeider man med de andre spillerne. Kortene må legges i en bunke midt på bordet i stigende rekkefølge. Høres kanskje lett ut? Det er selvfølgelig en tvist! Det er ikke lov å snakke sammen!

Bytt ut Yatzy – med Thats Pretty Clever

Yatzy er kanskje et av de mest spilte reise- og hyttespillene for mange, og det er sikkert en del av dere som er litt lei av å kaste terninger, legge dem sammen og håpe på det beste. Den obligatoriske diskusjonen om dere skal spille tvungen eller ikke er heller ikke en veldig engasjerende start på en spillkveld.


Yatzy har imidlertid satt til livs en hel sjanger av nye brettspill, kalt “Roll & Write”. Disse går nettopp ut på at du kaster terninger eller trekker tilfeldige kort, for deretter å fylle resultatet i et område eller krysse av en post på arket ditt. En stor favoritt hos Outland innenfor denne sjangeren er That’s Pretty Clever, som minner veldig om Yatzy, bare mye bedre!

Bytt ut Scrabble – med Bananagrams

Veldig mange elsker klassiske Scrabble. Spillet hvor det er om å gjøre å bygge de beste, mest komplekse ordrene slik at man bruker flest «vanskelige» bokstaver og får mest poeng. Vi kjenner alle en person som det virker som om har pugget ordboka for å kunne slå alle de andre i Scrabble, og det kan dessverre til tider bli noe ubalansert. Dersom du er lei av å bli utkonkurrert i Scrabble kan kanskje Bananagrams være noe for deg! 


Bananagrams er litt som lyn-Scrabble. Her er det ikke om å gjøre å komme med de beste ordrene, men å kvitte seg med alle bokstavene sine raskest mulig ved å skrive ord som henger sammen. Alle spillerne lager sitt eget rutenett med ordene og for å gjøre det bra må du ikke bare ha et godt ordforråd, men også være strategisk. 

Bytt ut Cluedo – med Mysterium

I det kjente og kjære brettspillet Cluedo er Oberst Multe, Frøken Scarlet og resten av gjengen invitert til et selskap i et herskapshus. Underveis tar et tragisk mord sted, og spillerne tar rollene som detektiver, og mistenkte, i det de undersøker husets ulike rom etter bevis. Spilleren som først finner ut hvem som er morderen, hvor mordet ble utført og med hvilket mordvåpen er vinneren av spillet!


Men hva om en av spillerne vet svaret fra begynnelsen? Det er nøyaktig det Mysterium lar dere oppleve! I Mysterium inntar en av spillerne rollen som mordofferet, et spøkelse som kun kan kommunisere med de andre synske spillerne med visjoner og drømmer, representert av vakre illustrasjoner og surrealistiske kort. De andre spillernes mål er å tolke disse drømmene, og finne ut hvem morderen er, hvor mordet ble gjennomført og hva mordvåpenet var.

Bytt ut sjakk – med Hive 

For mange er sjakk toppen av strategispill og hjernetrim, men på et eller annet tidspunkt møter man en vegg som enten krever at du virkelig begynner å trene teori og oppgaver, eller bare fortsette med frustrasjon over hvorfor du stadig taper. Da kan det være greit med et avbrekk.


Hive er et flott, abstrakt brettspill for to personer, som kan minne en del om sjakk i hvordan dere må tenke mens dere spiller. Begge spillere har hver sin dronning, og målet er å omringe motstanderens dronning med dine egne brikker. Hver av de forskjellige brikkene kan kun bevege seg på spesifikke måter – men det spilles uten brett!


Hive finnes også i en reisevariant, Hive Pocket, som er lett å ta med seg over alt!

Bytt ut Sequence – med Azul 

Sequence kom originalt ut på 80-tallet, men har den siste tiden fått økt popularitet i de norske hjem. Dersom noe av det du liker best i Sequence er planleggingen av når og hvor de forskjellige chipsene skal spilles, kan det være verdt å teste ut familiespillet Azul


I Azul er alle flisleggere og må legge fliser i riktig rekkefølge for å få poeng. Reglene i seg selv er ganske enkle, men ikke tro det er lett å legge på de riktige flisene, her trengs det en del planlegging og strategisk tenkning! 

Bytt ut Monopol – med Monopoly Bid

Monopol er et spill det virker som om de fleste enten elsker eller hater, og er nok grunnen til mange både hyggelig og ikke så hyggelig familiekvelder! Et problem med Monopol er riktignok at det fort kan ta veldig lang tid å spille ferdig. Dersom man ønsker noe som gir den samme følelsen av å kjøpe eiendommer og ødelegge for venner og familie, men på litt kortere tid, burde man absolutt prøve Monopoly Bid.


I Monopoly Bid bytter spillerne på å holde auksjoner der man kommer med hvert sitt bud uten å egentlig vite hva de andre spillerne byr. Spilleren som holder auksjonen har kort som kan brukes for å tulle med de andre spillerne, og skaffe de beste eiendommene selv. Første man til å samle tre ganger tre sett med eiendommer er vinneren. Første gang, andre gang – SOLGT!! 

Bytt ut Jenga – med Kluster 

Et spill som virker som om aldri går av moten er «dexterity»-spillet Jenga. Ikke bare er dette eldgamle spillet en klassiker for hele familien, men har også gjort det stort som drikkelek. Og det er lett å skjønne siden spenningen ved å dytte ut en kloss er vanskelig å matche. Kommer tårnet til å velte eller ikke?


Kluster, et annet «dexterity»-spill, gir mye den samme intense stemningen, om ikke enda mer nervepirrende. Spillets gang er enkelt: hver spiller får utdelt en liten stabel med magneter og på sin tur legger man ned en magnet i spillområdet. Dersom magnetene hekter seg sammen tar man dem på hånda, og så er det om å gjøre å kvitte seg med alle magnetene sine først. Utrolig morsomt og veldig intenst!

Bytt ut Risk – med Small World

Risk er kanskje den største klassikeren innenfor strategispill. Dersom man ønsker litt variasjon, men fortsatt liker tanken på å stjele områder fra de andre spillerne, burde man teste Small World! 


I Small World lager spillerne hver sin armé med spesielle evner, og målet er å utrydde de andre spillernes arméer ved å ta over deres områder på kartet. En spennende spillmekanikk i Small World er at man når som helst kan forlate arméen sin og lage en ny. Et perfekt brettspill om man ønsker å komme seg litt inn i verden av strategispill! 

Kortspillet Svarteper er virkelig en hytteklassisker og har nok vært en del av barndommen til mange. 


Målet i Exploding Kittens er, i motsetning til i Svarteper, å være den siste som får det uønskede kortet, den eksploderende katten. Alle spillerne starter med noen kort på hånda, blant annet et desarmeringskort. Andre kort i spillet kan la deg sjekke de neste kortene i bunken, tvinge en annen spiller til å trekke dobbelt eller la deg hoppe over en tur. Hver tur spiller man kort om man ønsker det, og så trekker man et kort fra bunken.

Får du en eksploderende katt må du greie å desarmere den ved hjelp av et kort, hvis ikke er du ute av spillet. Et kjempemorsomt familiespill som ikke tar lang tid å spille og som alle kan være med på!