Tomas anbefaler - Foundation-serienTomas anbefaler - Foundation-serien

Tomas anbefaler - Foundation-serien

Foundation-bøkene av Isaac Asimov er allment akseptert som en av de beste science fiction-seriene noensinne. Asimov startet sine spekulasjoner omkring menneskehetens utvikling gjennom tusenvis av år allerede på 1940-tallet, men historiene hans er fortsatt både underholdende og relevante. Nå, snart 30 år etter forfatterens død, er bøkene hans fortsatt i trykk, og en ny storslått adaptasjon av Foundation kommer snart til strømmetjenesten Apple TV+.

The Golden Age of Science Fiction

No matter how various the subject matter I write on, I was a science-fiction writer first and it is as a science-fiction writer that I want to be identified. - Asimov, 1980

 

Asimov var professor i biokjemi og en ekstremt produktiv formidler av populærvitenskap, men det er som science fiction-forfatter han er mest kjent. Han ble ansett som en av “de tre store” sci-fi-forfatterne i siste halvdel av forrige århundre, sammen med Robert A. Heinlein (Starship Troopers og Stranger in a Strange Land) og Arthur C. Clarke (2001: A Space Odyssey og Rendezvous With Rama).

The Three Laws of Robotics

Foruten Foundation-bøkene er Asimovs robot-fortellinger hans kanskje mest berømte. I, Robot er novellesamlingen som danner utgangspunktet for Asimovs funderinger rundt robotikk og moral, samt forholdet mellom mennesket og kunstig intelligens. I denne samlingen formulerte Asimov for første gang sine Three Laws of Robotics, og etterlot seg dermed et tydelig avtrykk i science fiction-historien, og populærkulturen generelt.

 

First Law: A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.

 

Second Law: A robot must obey the orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.

 

Third Law: A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.

Begynnelsen på slutten

Begivenhetene i Foundation utspiller seg i en fjern fremtid. Menneskeheten har erobret hele Melkeveien og behersker et galaktisk imperium som virker iumotståelig og evig. Matematikeren Hari Seldon kombinerer ulike grener av vitenskapen, og utvikler en metode for å forutsi fremtidige endringer i en stor sivilisasjon. Modellene han lager gir et utvetydig varsel: Det galaktiske imperiet er på vei mot kollaps, og gjenoppbyggingen vil ta 30 000 år.

 

Seldon forstår at utviklingen ikke kan stoppes. Undergangen kommer til å skje, uansett hva som blir gjort. Men han setter i gang et gigantisk prosjekt for å forkorte tiden gjenoppbyggingen vil ta, og samler forskere og eksperter til to grupper som skal bevare kunnskap og vitenskapelige idealer gjennom apokalypsen. De skal være The Foundation, grunnlaget for en nytt galaktisk imperium.

Fra noveller til trilogi til multibok-epos

Foundation fikk sin spede begynnelse som korte fortellinger i amerikanske sci-fi magasiner fra 1942 og utover. I 1951 kombinerte Asimov fire av disse fortellingene med en nyskrevet novelle til romanen Foundation. Den ble etterfulgt av Foundation and Empire og Second Foundation.

 

Fra 1981 og frem til sin død i 1992 skrev Asimov ytterligere fire Foundation-romaner. To sequels (Foundation's Edge og Foundation and Earth) og to prequels (Prelude to Foundation and Forward the Foundation). Etter hvert begynte Asimov å peke ut forbindelser mellom Foundation-serien og andre deler av sitt forfatterskap. Selv om det ikke var planen i utgangspunktet er nå Foundation et felles univers for nærmere 20 bøker som dekker et tidsrom i menneskehetens historie på 20 000 år, og Robot-serien er inkludert.

Så hvor skal man begynne?

Asimov selv anbefalte å begynne med slutten. Foundation var den første boken som kom ut i 1951, men Prelude to Foundation fra 1988 er stedet å starte hvis du vil ha med deg alle de syv Foundation-bøkene i kronologisk rekkefølge. Dette ga Asimov selv uttrykk for i sitt forord til Prelude to Foundation.

 

Ønsker du derimot å gå virkelig grundig til verks, og lese alt fra Foundation-universet i kronologisk rekkefølge? Da anbefaler vi denne listen på Wikipedia. Den inneholder de 14 bøkene Asimov selv foreslo i sitt forord, samt 4 titler lagt til i ettertid.

Anbefalte bøker i denne sjangeren