5 tips til rollespill du må prøve5 tips til rollespill du må prøve

5 tips til rollespill du må prøve – start reisen her

Populære media har de siste årene vist oss at rollespill er mer populært enn noen gang, med referanser til Dungeons & Dragons og rollespill i alt fra Stranger Things til Rick & Morty. Her får du våre tips til fem rollespill du burde prøve!

I småbyen Hawkins, fra TV-serien Stranger Things, har Eleven, Mike, og resten av innbyggerne vært nødt til å kjempe mot grusomme monstre, i form av både Demogorgon og The Shadow Monster. Begge er snytt ut av rollespillbøker.

 

Vi har tidligere skrevet om hva rollespill er, og hvordan det slettes ikke er en sær hobby kun for spesielt interesserte. TV og andre medier minner oss nå, mer enn noen gang, på hvor mye hobbyen har vokst i popularitet, med referanser på alle kanter. Rollespill er noe alle burde prøve, og det har aldri vært lettere å begynne!

 

Om du er nysgjerrig på denne fantastiske hobbyen, eller bare er på leting etter mer inspirasjon, får du her våre fem beste tips til rollespill som er verdt å undersøke. Her er rollespill for alle typer spillere, settinger, og vanskelighetsgrader.

Dungeons & Dragons

Med sine sverdsvingende barbarer og magislyngende trollmenn er det i dag få som ikke har hørt om Dungeons & Dragons. Her er heltene deres sterke, og fiendene formidable. Og med fokus på utvikling av spillernes evner og oppgradering av utstyr, vil dere få noen virkelig storslåtte kampscener.

 

D&D har siden begynnelsen i 1974 vært kjent som Rollespillet med stor R. Men særlig de siste årene har det virkelig stadfestet sin posisjon. Film- og TV-suksesser som Stranger Things og Critical Role har bidratt mye til det. Samtidig har de truffet blink med sin siste regelrevisjon. 5th Edition er bedre og mer strømlinjeformet enn noen gang - og ikke minst, mer nybegynnervennlig.

 

Den eneste ulempen er at innkjøpsprisen er ganske høy. Dere trenger tre bøker for å begynne å spille: Player's HandbookDungeon Master's Guide, og Monster Manual. Men dersom du gjerne vil dyppe tærne før du stuper uti, kan du kjøpe et Begynnersett. Dette gir deg og fire andre spillere alt dere trenger for å teste spillet, for en mye billigere penge - og nå på norsk for aller første gang!

 

Uansett er Dungeons & Dragons en klassiker av en god grunn, og er vanskelig å måle seg med om dere er ute etter den typiske actionfylte fantasysettingen.

 

Sjanger: Fantasy

Vanskelighetsgrad (1-5): 3/4

Språk: Engelsk                 

Aldersgruppe: 12+

 

Bestill Dungeons & Dragons her.

Tales from the Loop

Skapt av svenske Fria Ligan, er Tales from the Loop manifestasjonen av Stranger Things i rollespillform. Satt til den svenske forstaden på 80-tallet, spiller dere barn som roter dere borti merkelige ting av proporsjoner mye større enn dere selv. Dette er sjansen til å gå tilbake til Vi på saltkråkan og Hardy-guttene, og blande det med en real dose science fiction.

 

Med fantastisk kunst av internasjonalt anerkjente Simon Stålenhag (se bøkene hans her), vil dere bli kastet inn i et kjent og nostalgisk miljø, som likevel er fylt av ukjente farer og fenomener. Settingen har tilogmed blitt plukket opp av Amazon, som TV-serie.

 

Som rollespill er det en maktdemonstrasjon. Boka ble vinner av ikke mindre enn fem gull-ENnies i 2017. Blant annet for beste spill, beste kunst, beste setting, og beste forfatter.

 

Fria Ligan står også bak en rekke andre store rollespill: CoriolisMutant: Year Zero (også med eget videospill), Forbidden Lands, og Symbaroum. I tillegg har de kommet med Things from the Flood, oppfølgeren til Tales from the Loop, som ser ungene fra 80-tallet vokse opp som tenåringer på 90-tallet.

 

Sjanger: Retro-science fiction

Vanskelighetsgrad (1-5): 2

Språk: Engelsk                 

Aldersgruppe: 12+

 

Bestill Tales from the Loop her.

Blades in the Dark

Blades in the Dark er en helt egen og spesiell liten bok. Rollespillet er skrevet og skapt av én mann, som på innsiden viser seg å være et storslagent magnum opus.

 

Settingen er en industrialisert fantasy-verden. For lenge siden lyktes en trollmann i å slippe helvete løs på jorden, som mørkla solen, og gjorde havet til sort blekk. Med spøkelser og monstre vandrende fritt omkring har menneskene blitt tvunget til å bure seg selv inne mellom elektriske gjerder som holder ondskapen ute.

 

I dette trykkokermiljøet spiller dere en gjeng med kjeltringer, som er ute etter å sette deres navn på kartet. Dere får velge om dere vil være smuglere, tyver, snikmordere, eller lignende. Sammen må dere manøvrere dere gjennom åletrange gater og konkurrerende gjenger for å klatre til toppen.

 

Rollespillet ble skapt for å kreve minimalt med forberedelser, slik at både spilleder og spillere kan hoppe rett inn i handlingen. Det inneholder en rekke smarte og innovative regler, som fordeler mye av spillederens ansvar på originale og intuitive måter. Dermed får spillerne ta større eierskap i verdenen rundt karakterene deres.

 

Blades in the Dark kan best beskrives som Ocean's 11-filmene, ispedd litt Lovecraft og magi, og er en ren glede å spille.

 

Sjanger: Fantasy / Steampunk

Vanskelighetsgrad (1-5): 2

Språk: Engelsk                 

Aldersgruppe: 16+

 

Bestill Blades in the Dark her.

Fiasco

Kanskje du og samboeren din tenkte dere kunne skremme den bråkete naboen til å flytte, men ting gikk nedenom og hjem, og nå leter en gjeng med oppjaga snauskaller med latexhansker og en pitbull etter deg. Det virket som en så god idé der og da.

 

Fiasco er inspirert av film- og TV-suksesser om kriminelle småjobber og trivielle situasjoner som går forferdelig galt. Dere spiller vanlige mennesker, med enorme ambisjoner og dårlig impulskontroll. Det vil bli store drømmer og laber utførelse.

 

For å si det mildt kommer det ikke til å gå bra for dere, og til slutt vil det hele sannsynligvis gå skeis i et praktfullt rabalder av sjalusi, mord, og bebreidelser. Liv og omdømmer vil gå tapt, smertefull visdom vil bli vunnet, og hvis du er ekstra heldig vil karakteren din kanskje ende opp tilbake der hen startet.

 

Fiasco er et kort-basert rollespill som vil minne mer om det vi vanligvis tenker på som improteater. Det egner seg utmerket godt for korte spill, kanskje som selskapslek, og for hvem som helst!

 

Sjanger: Situasjonskomedie / -tragedie

Vanskelighetsgrad (1-5): 1

Språk: Engelsk                 

Aldersgruppe: 14+

 

Bestill Fiasco her.

Call of Cthulhu

I motsetning til mange andre rollespill, er Call of Cthulhu ikke historien om heltene som redder dagen for heder og ære. Dere spiller vanlige mennesker, med vanlige liv og vanlige jobber - og slike har lite å stille opp med mot overnaturlige krefter og kosmisk terror.

 

Basert på mytologiene fra H.P. Lovecrafts forfatterskap, om menneskets møte med det uforståelige og vår ubetydelighet i det store kosmos, vil karakterene deres bli drevet til galskap på jakt etter sannheten ingen andre vil tro på.

 

Dere vil ta på dere rollen som etterforskere, som snubler inn i mysterier mennesket aldri var ment å oppdage. Men hvis dere er standhaftige vil dere finne sannheten, og kanskje til og med forhindre mørkets inntog til verden for denne gang - men til hvilken pris?

 

Call of Cthulhu er et av de største og beste rollespillene på markedet. Det bytter storslåtte kampscener og materiell belønning, mot en rikdom av stemning og intrige få andre spill kan måle seg med.

 

Sjanger: Horror / Noir

Vanskelighetsgrad (1-5): 3/4

Språk: Engelsk                 

Aldersgruppe: 16+

 

Bestill Call of Cthulhu her.