Tress of the Emerald Sea: Et hemmelig tilskudd til Brandon Sandersons Cosmere-univers

Brandon Sanderson er en forfatter utenom det vanlige. Alle som er kjent med Sanderson og bøkene vet om hans utrolige arbeidstempo.


Det var fortsatt et sjokk for mange da han annonserte gjennom en serie videoer og noen hints på Youtube-kanalen sin at under Covid, hadde han skrevet fire nye bøker i hemmelighet, inkludert for sitt eget forlag.

Rekordstor kickstarter-kampanje 

Disse fire bøkene, der tre av de er i Cosmere-universet, ble lansert i det som har blitt tidenes mest støttede kickstarter, med en svimlende sum på 41,7 millioner dollar, eller rundt 420 millioner kroner.


Da kickstarteren ble annonsert og gjennomført var det faktisk ingen som visste hva bøkene skulle handle om eller hva de skulle hete. Det var da opp til leserne å stole på Sandersons forfatterevner og vente på at bøkene blir lansert hvert kvartal i året.


Disse “secret project”-bøkene var helt mystiske, med lite eller ingen informasjon om innholdet med mindre man spesifikt så etter det. Selv om det nå er mulig å finne titlene, blir bøkene fortsatt omtalt som “Secret Project 2, 3 osv.” frem til de kommer ut.

Tress of the Emerald Sea: for en (fantastisk) start!

Den første av de fire Secret project bøkene er Tress of the Emerald Sea. Handlingen er satt til planeten Lumar, en til nå ukjent verden i Sandersons Cosmere univers, hvor vi møter vår helt, Tress. En helt vanlig jente, i en ganske så uvanlig verden.


Les også: Outlands guide til Sandersons Cosmere-univers


Sanderson er også kjent for sine fantastiske verdener, og spennende magisystemer, som ofte baserer seg på vitenskapelige fenomener. Tress sin verden føyer seg inn i rekken av mystiske verdener ved å være en planet der store seilskip, som tatt rett ut av Pirates of the Caribbean, seiler rundt i en verden uten hav. Det smaragdgrønne havet i bokens tittel Emerald Sea refererer da til ett av de tolv sporehavene der sporene oppfører seg som vann med hjelp av luftstrømmer i dypet av havet.

Planeten har tolv store måner som drysser forskjellige fargede sporer ned på planeten, som er kilden til denne planetens magi. Folk i denne verden har et ganske forsiktig forhold til disse sporene da de må holdes unna vann for enhver pris. Spontane vekster av massive krystaller og eksplosjoner er bare noen av de mange effektene en kan få ved å bare tilsette litt vann.


Tress er en jente som bor på en liten øy ute på det store havet, der hun jobber som vindusvasker hos den lokale baronen. Hun får et tett forhold til baronens sønn, Charlie, og når Charlie blir kidnappet av en mektig heks fra et av de andre sporehavene, setter Tress ut for å redde sin jomfru i nød. 

En fantasybok utenom det forventede

Boken blir presentert som en leirbål fortelling fortalt av Hoid, en karakter de fleste som har kjennskap til Cosmere er godt kjent med, men som også fungerer helt fint dersom man er helt ny til Sandersons verden. 


Fortellerstilen er litt annerledes enn det man er vant med i både Sanderson og episk fantasy generelt, men det er et friskt pust som gir en kul vri på en allerede både koselig, og spennende fantasy historie.


Tress er en karakter som ikke faller lett inn i de vanlige hovedperson- eller kjønnsroller i fantasy. En helt vanlig kvinne i et fantastisk univers som setter ut på ferden for å redde sin prins. Faktisk sprang ideen til boken ut fra en kommentar fra Sandersons kone da de så på filmen Princess Bride: “Hvordan ville historien vært om prinsessen ikke gav opp med en gang, men gikk ut og fikset ting selv?”.

Tress of the Emerald Sea er et fantastisk nytt tilskudd i Cosmere-universet, og står helt på egne bein, selv om det er knyttet til det større Cosmere. Det er faktisk flere hint i denne enn det er i tidligere bøker, men det er ikke noe negativt i det hele tatt!


Man trenger faktisk ingen tidligere erfaring med Cosmere for å nyte denne boken. Alle tegn til det større universet fungerer som en interessevekker for de som ønsker mer. Faktisk kan dette være en av de beste bøkene å starte med hvis du ønsker å komme inn i Cosmere-universet, selv om det er den siste boken foreløpig, både kronologisk og publisert.

Dersom du ønsker å lese mer om Sandersons magiske univers kan du klikke deg inn her.