Trafikk-kork på MarsTrafikk-kork på Mars

Trafikk-kork på Mars

Planeten Mars har hatt en helt spesiell plass i våre kulturer i flere tusen år. Det er noe med den røde kulen på nattehimmelen som har inspirert utallige fantasier om guder og marsboere, og drømmer om astronauter på utenomjordiske eventyr i skinnende farkoster. Nå i begynnelsen av 2021 er Mars i nyhetsoverskrifter verden over.

 

En parade av fartøyer har nettopp parkert på eller rundt den røde planeten. Vi har nylig vært vitne til den vellykkede landingen av Perseverance, en ny rover, i regi av amerikanske NASA. Det fulgte også med en liten drone, som etter planen skal gjennomføre noen korte flyturer og vise oss vår naboplanet fra et helt nytt perspektiv. 

 

Bare noen dager tidligere, den 9. februar, gikk romsonden Hope, fra De Forente Arabiske Emirater, inn i bane rundt Mars. Allerede dagen etter ankom kinesiske Tianwen-1. Den skal etter planen slippe enda en rover ned på overflaten i mai eller juni.

Ikke tilfeldig

Grunnen til at alt dette skjer samtidig er at Jorda og Mars nå ligger relativt nær hverandre i sine respektive baner rundt Solen. Avstanden mellom de to kosmiske naboene varierer mellom ca. 60 og 400 millioner kilometer, så her er grundig reiseplanlegging definitivt verdt bryet. Hvis man først skal ta turen til en annen planet så lønner det seg å benytte sjansen når man kan kutte et par hundre millioner kilometer fra distansen.

Populært mål for forskning og fantasi

Mars var et yndet mål for fantasien lenge før den ble en realistisk destinasjon for forskerne og deres robot-assistenter. Science fiction-litteraturen begynte for alvor å takle Mars og marsboere mot slutten av 1800-tallet. Alle kjenner til The War of the Worlds og invasjonen fra Mars, skrevet av H.G. Wells i 1897. I nyere tid er det antagelig The Martian av Andy Weir (og den påfølgende filmen med Matt Damon i hovedrollen) som fått mest oppmerksomhet, men både fiksjon og dokumentarer om Mars florerer.

Musk til Mars

Elon Musk har gjort det klart at et av hans mål er å etablere en koloni på Mars i vår levetid. Det er mildt sagt ambisiøst, men han har allerede fått til mye med SpaceX, så han kan ikke avskrives uten videre. Uansett er det ingen grunn til å tro at menneskehetens fascinasjon med vår røde nabo vil avta med det første. Her er noen anbefalte bøker som kan tilfredsstille noe av nysgjerrigheten og utferdstrangen mens vi venter på at feriereiser til Mars blir en realitet.

Anbefalte bøker i denne sjangeren