Logg inn og bruk rabattkode "Magic-2024" i kassen for 20 % medlemsrabatt på Magic-løskort!

Stadig mer fantasy og science fiction på skjermenStadig mer fantasy og science fiction på skjermen

Stadig mer fantasy og science fiction på skjermen

Serien The Witcher ble en internasjonal suksess over natten etter premieren på Netflix i desember 2019 og nysgjerrige fans strømmet til butikkene for å skaffe seg bøkene som startet det hele. Vil du vite mer? Les om The Witcher her: Outlands komplett The Witcher-bokguide til den beste leseropplevelsen og The Witcher på norsk - en ekte fans mening!

 

Dette er bare ett eksempel på en tendens vi har sett i flere år: Science fiction- og fantasy-bøker blir stadig oftere omskapt til TV-serier og filmer og etterspørselen bare øker.

Nylig ble det kunngjort at en TV-serie basert på Powder Mage-bøkene av Brian McClellan er under utvikling. Bare noen dager senere kom en tilsvarende beskjed om novellene Tales of Dunk and Egg av George R.R. Martin (samlet i boken A Knight of the Seven Kingdoms).

 

Det at en TV-serie er under utvikling er likevel ingen garanti for at det faktisk blir noe av, men det er tydelig at interessen for å lage filmer og TV-serier basert på science fiction- og fantasy-bøker er stor.

Game of Thrones avgjørende

Vi som har sansen for disse sjangrene har tradisjonelt sett ikke vært bortskjemt med stort utvalg på skjermen, men i de senere årene har det skjedd en revolusjon blant både publikum og produsenter. Kanskje det startet med filmene basert på Ringenes Herre og Harry Potter. Uansett var det nok Game of Thrones som feide all tvil av banen: Science fiction og fantasy har befestet sine posisjoner i mainstream populærkultur. 

 

TV-selskaper og filmprodusenter saumfarer nå forlagenes kataloger etter nye (og gamle) bøker de kan snappe opp rettighetene til. Alle er selvsagt på jakt etter den neste Game of Thrones, og pengesummene som investeres i noen av disse prosjektene er eventyrlige.

Amazon satser stort

Amazons serie basert på Ringenes Herre-universet er antatt å få en prislapp på over en milliard dollar. Denne serien ligger med andre ord an til å bli historiens dyreste. Og, Amazon nøyer seg ikke med bare ett gigantprosjekt. De lager for ordens skyld en TV-serie basert på Robert Jordans The Wheel of Time samtidig.

 

Listen over bøker og bokserier som er transformert til levende bilder er nærmest endeløs, men vi har satt sammen et utvalg titler som er aktuelle nå. Disse er bøker som enten kom på skjermen i løpet av de siste årene, eller er på god vei. Og husk: Bøker er som regel best i bokform, så les før du ser!

 

Bonus: Man trenger ikke nødvendigvis milliarder for å lage noe bra. Bare se kortfilmen Troll Bridge, basert på novellen med samme navn fra Terry Pratchetts samling A Blink of the Screen. Filmen er laget av fans ved hjelp av kronerulling, entusiasme, og kjærlighet til Pratchetts Discworld-univers, og resultatet er en verdig hyllest til en av tidenes beste fantasyforfattere.

Anbefalte bøker i denne sjangeren