His Dark Materials i ny drakt på HBOHis Dark Materials i ny drakt på HBO

His Dark Materials i ny drakt på HBO

Vi elsker den nye TV-adaptasjonen av Philip Pullmans fantastiske boktrilogi, His Dark Materials, på HBO - men bøkene er fremdeles like aktuelle som alltid, både for voksne og barn!

His Dark Materials har kommet til HBO Nordic! TV-serien er en adaptasjon av Philip Pullmans prisvinnende boktrilogi med samme navn. Den består av bøkene Northern Lights /The Golden Compass (filmatisert i 2007, med noe skuffende resultat), The Subtle Knife, og The Amber Spyglass.

 

Som bøker er trilogien er anerkjent som et moderne mesterverk innen fantastisk fiksjon. De følger Lyra, en tilsynelatende ordinær men modig ung dame, fra en verden som ligner litt på vår.

 

Lyras leting etter en kidnappet venn avdekker et skremmende komplott som involverer flere stjålne barn, og blir en søken for å forstå et mystisk fenomen som kalles "Dust", eller Støv.

Voksne tema i barnebøker

Selv om serien ikke er like allment kjent, har His Dark Materials lenge stått sidestilt blant de største fantasybøkene for barn og unge, som C.S. Lewis' Narnia, og J.K. Rowlings Harry Potter.

 

I likhet med disse titlene presterer His Dark Materials, på tross av å være barnebøker, å inkludere ganske komplekse motiver og temaer, på både spennende og lettfattelig vis.

 

I løpet av historien oppdager Lyra at det eksisterer flere parallelle universer, og hun finner en måte å reise mellom dem på. I universet hun kommer fra er alle mennesker ledsaget av hver sin "daimon". Mange tolkninger ser daimons som en manifestasjon av menneskets sjel, som tar form som en dyreliknende skapning som følger mennesket sitt.

 

Herfra tar Pullman fatt på ganske omfattende ideer rundt religion og filosofi. Det har ført til, særlig i forfatterens hjemland, mye kontrovers blant flere kristne grupper. Han har blitt anklaget for å sette religion, eller kristendommen spesielt, i et svært negativt lys, og fått kritikk for at slike angrep ikke hører hjemme i barnebøker.

 

Samtidig har han også fått støtte. Blant annet har erkebiskopen av Canterbury poengtert at Pullmans angrep er rettet mot farene ved dogmatisme og bruken av religion for å undertrykke generelt, ikke kristendommen alene.

 

Vi synes alltid det er spennende med bøker som tør å ta leserne sine på alvor, også barna, og utfordrer dem til å tenke. På den måten anbefaler vi His Dark Materials på det sterkeste, både for voksne og barn - men kanskje spesielt sammen!

Kjøp bøkene hos Outland nå, og se serien på HBO Nordic!