Den episke avslutningen på Jeff Smiths Bone-tegneserieDen episke avslutningen på Jeff Smiths Bone-tegneserie

Den episke avslutningen på Jeff Smiths Bone-tegneserie

Nå utgir Outland forlag siste bind i Jeff Smiths episke Bone-tegneserie! Helter, antihelter og skurker møtes i storbyen Atheia, før det siste store slaget, der dalens skjebne skal avgjøres.

Kan Besta Ben, Thorn, og Fone Bone overvinne Gresshoppenes herre? Vil Phoney Bone bli den rikeste Bone i Boneville igjen? Har Bartleby og Smiley nok tørre brødgreier til å holde ut beleiringen, og hvordan går det med de to dumme rottevesenene og quichen deres?

 

Niende bok i Bone-sagaen er seriens dramatiske høydepunkt. Krig og beleiring, storpolitikk og bedrag, drager og drømmer - Hornkronen har alt. Ikke minst mer av Jeff Smiths lune allalderhumor, selve grunnen til Bone sin suksess. Den treffer både barn og voksne, på hver sin måte. Mye på grunn av dette, er Bone faktisk blant våre 5 beste tegneserie-anbefalinger for barn og unge.

 

Jeff Smiths Bone-tegneserie følger de tre Bone-fetterne gjennom storslagne eventyr. Men den er også proppfull av genuine, hjertevarme øyeblikk, og det hele leveres alltid med en humoristisk undertone. Den niende, og avsluttende, boken følger Bone-fetterne til et siste episk klimaks – med kongelige drager, krig, og en magisk krone som kan ende, eller redde, det hele.

Som «Ringenes herre, bare morsommere»

Illustratør og skaper, Jeff Smith begynte sin karriere som animatør, noe som kommer veldig godt frem i de ekspressive illustrasjonene hans. Den klare historiefortellingen i tegningene gjør at serien også passer fantastisk for yngre lesere.

 

I tillegg er Bone et godt eksempel på en tegneserie som kanskje ser lite bemerkelsesverdig ut, men som straks du begynner å lese, viser seg å være mye mer enn det du forventet. Smith har tidligere forklart, at historiene han tiltrekkes av er de som begynner i det simple, "nesten som barnefortellinger". Men etterhvert blir den stadig litt mørkere, og temaene blir mer sofistikerte, og mer komplekse.

 

Time Magazine har omtalt Bone som «Ringenes herre, bare morsommere» - en helt passende beskrivelse. Det er derfor heller ikke overraskende at serien har mottatt ikke mindre enn 38 internasjonale priser, og solgt en million hefter, på mer enn 15 språk, siden første bok ble utgitt i 1991.

Inspirasjon fra Skrue McDuck

Jeff Smith var svært inspirert av Skrue McDuck-skaper, Carl Barks. Han så på Barks som et tegneseriegeni, for måten han beveget karakterene sine på fra panel til panel, og hvor uttrykksfulle han skapte dem. Disse elementene kan vi se også i hans egen tegneserie.

 

Angående hvilken påvirkning Barks hadde på Bone, har Smith forklart at han alltid ønsket Onkel Skrue skulle dra på et lengre eventyr. "Jeg tenkte", fortsatte han, "hvis jeg bare kunne få en tegneserie av den kvaliteteten, på lengde med for eksempel Krig og fred, eller Odysseen - det ville jeg elsket å lese. Og selv som barn lette jeg overalt etter den boken, den Onkel Skrue-historien som var 1100 sider lang". Bone ble Smiths måte å skape nettopp et sånt bidrag til tegneseriemediet på.

 

(Artikkelen fortsetter under produktene)

Utgitt med lidenskap - helt på egenhånd

Reisen begynte da Smith startet sitt eget selskap i 1991, Cartoon Books, samme år, for å publisere Bone på egenhånd. Og i utgangspunktet var det akkurat det han gjorde. Det inkluderte imidlertid å gjøre alt nødvendig arbeid for både å produsere og distribuere serien på forretningssiden. Svare brev, alt det grafiske og skrivingen (som han gjorde for hånd), sende produksjonen til trykkeri, håndtere bestillinger, og føre regnskap.

 

Ikke overraskende ble det fort vanskelig å fokusere på å skrive og tegne serien, og førte til at han ble forsinket i produksjonen. Han spurte derfor sin kone, om hun ville forlate sin lukrative jobb i et Silicon Valley-startupfirma, for å styre forretningene for Bone, som leder for Cartoon Books. Heldigvis gikk hun med på det, og de utga 55 kapitler av Bone frem til 2004, til ros av kritikere over hele verden.

 

Selv om denne tegneserien er full av episke eventyr og historier, er selve karakterene en vesentlig del av det som gjør Bone til en leserfavoritt. For mange tegneserie-entusiaster verden over, rangerer Bone høyt på listen over serier som MÅ leses.

 

Vi er stolte over å ha Jeff Smiths fantastiske tegneserie i vårt repertoar. Den norske oversettelsen har funnet sin plass i både bokhyller og hjerter landet over, og fortsetter å bli satt pris på av norske lesere, både store og små!