Don't Panic! Bruk rabattkode "TOWELDAY-2024" og få 25% rabatt på fire utvalgte Hitchhiker-bøker

Beste fantasy og science fiction: De viktigste prisene i 2021Beste fantasy og science fiction: De viktigste prisene i 2021

Beste fantasy og science fiction: De viktigste prisene i 2021

Hvert år deles det ut en rekke priser for sjangerlitteratur. Fantasy, science fiction- og horror-bøker har alle sine egne priser, og noen samler alle de fantastiske sjangrene i en stor pott. Vi tar en titt på de viktigste prisene som er delt ut så langt i 2021, samt dem som vil bli avklart i løpet av høsten.

De to store amerikanske prisene: Hugo Award og Nebula AwardsDe to store amerikanske prisene: Hugo Award og Nebula Awards

De to store amerikanske prisene

Amerikanerne har lang tradisjon for å gjøre stas på fantasy- og sci-fi-bøker. The Hugo Awards tildeles etter avstemning blant medlemmene av World Science Fiction Society, og ble første gang utdelt i 1953. Den regnes i dag for å være en av de mest prestisjetunge prisene for engelskspråklige fantasy- og sci-fi-bøker. Hugo-priser deles ut i en lang rekke kategorier, blant annet beste novelle, beste serie, beste film, og så videre, men prisen for beste roman er nok gjevest av dem alle.

 

I 2020 var det Arkady Martine som ble tildelt prisen for beste roman. Hun vant med boken A Memory Called Empire, en bok vi også likte veldig godt. Den var månedens bok hos oss i mars samme år, og vi har også skrevet om den i vår bok i fokus-spalte. Tidligere vinnere inkluderer blant annet Mary Robinette Kowal for The Calculating Stars, N.K. Jemisin for The Fifth Season, og Cixin Liu for The Three-Body Problem.

 

Årets vinner av Hugo-prisen kunngjøres i desember, men blant finalistene finner vi Black Sun av Rebecca Roanhorse, Harrow the Ninth av Tamsyn Muir, og Network Effect av Martha Wells. En komplett oversikt over Hugo-vinnere år til år finner du her.

 

The Nebula Awards har blitt delt ut av organisasjonen Science Fiction and Fantasy Writers of America siden 1966, og befinner seg omtrent på nivå med Hugo i anseelse. Årets pris er allerede kunngjort, og Martha Wells vant prisen for beste roman med Network Effect. Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia, og The City We Became av N.K. Jemisin var blant finalistene. Komplett oversikt over Nebula-vinnerne finner du her.

Den største europeiske prisen for årets beste sci-fi-bøker: The Arthur C. Clarke AwardDen største europeiske prisen for årets beste sci-fi-bøker: The Arthur C. Clarke Award

Den største europeiske prisen for årets beste sci-fi-bøker

Den meste prestisjetunge science fiction-prisen på vår side av Atlanterhavet er utvilsomt den britiske Arthur C. Clarke Award. Den ble etablert i 1987 etter at den legendariske forfatteren selv donerte penger til formålet, og den første vinneren var ingen ringere enn Margaret Atwood for The Handmaid’s Tale. China Miéville har vunnet flest ganger: The City & The City i 2010, Iron Council i 2005, og Perdido Street Station i 2001.

 

En komplett liste over vinnere og finalister finner du her. Årets Clarke Award deles ut i september, men blant finalistene er det flere kjente og kjære navn: The Vanished Birds av Simon Jimenez, Vagabonds av Hao Jingfang, og den fornøyelige Chilling Effect av Valerie Valdes.

Flere av årets beste bøker i 2021: andre priser og vinnere i fantasy, horror, og sci-fi!Flere av årets beste bøker i 2021: andre priser og vinnere i fantasy, horror, og sci-fi!

Flere av årets beste bøker i 2021: fantasy, horror, og mer sci-fi

Listen over relevante utdelinger kunne fylt en egen bok, så her har vi foretatt et høyst uvitenskapelig utvalg av priser, finalister og vinnere for året 2021. Vi begrenser oss til det som kan sies å være hovedprisen (som regel for beste roman), men som nevnt blir mange av prisene også utdelt i andre kategorier. Informasjon om disse finnes på de respektive hjemmesidene.

 

World Fantasy Awards - finalister. Vinner kunngjøres i november.

 

British Fantasy Awards - finalister. Vinner kunngjøres i september.

 

The Kitschies

 

The Locus Awards

Beste science fiction

 

Beste fantasy

 

The Bram Stoker Award

 

Seiun Awards (Japansk pris som inkluderer oversatte verk)