Årets beste brettspill i 2020 - Outlands favoritterÅrets beste brettspill i 2020 - Outlands favoritter

Årets beste brettspill i 2020 - Outlands favoritter

Denne artikkelen ble publisert i 2020 og er tatt vare på til glede for nye lesere.

Ikke ulikt den godt kjente bokhøsten, er høsten også tiden for nye brettspill. I løpet av 2020, men særlig nå på tampen av året, har det kommet en horde med titler som vi ikke kan la være å bli begeistret av.

Bladene utenfor vinduet begynner å skifte farge, dagene blir mørkere, og temperaturen synker. Det er årstiden for å hygge seg innendørs. Når solen ikke lenger er en pålitelig kilde til lykkestoffer i kroppen må vi sette i gang og lage våre egne - og hva skaper vel mer glede og moro enn et godt brettspill med venner og familie.

 

Heldigvis er det ikke mangel på slike. Vårt eget lille ekspertpanel har satt seg ned og sett på årets titler, satt hvert og ett brettspill i test, og satt sammen denne listen over våre beste brettspill i 2020. Så her er de: våre favoritter, anbefalt til dere!

 Gloomhaven: Jaws of the Lion

Dette er uten tvil årets aller største brettspillnyhet. Etter mye om og men, mange forhåndsbestillinger og høye forventninger, ble Gloomhaven: Jaws of the Lion endelig sluppet i slutten av september. Etter all sannsynlighet vil det bli utsolgt raskt, men frykt ikke, ny leveranse er forventet snart.

 

Jaws of the Lion er basert på bestselgerspillet Gloomhaven, en 10 kilo tung eske, fylt med ren glede og nok eventyr for å underholde deg og spillegruppen din i årevis - såkalt verdens beste brettspill. Det er på mange måter et “rollespill light”, hvor dere utvikler hver deres karakter, går på oppdrag og bekjemper fiender. 

 

I Jaws of the Lion har designerne derimot satt seg fore å lage en slags hverdagsversjon av Gloomhaven, ved blant annet å forenkle reglene, og kutte ned tiden det tar å sette opp spillet. Dette er en gledelig nyhet for de som enten ikke har tid eller interesse av å investere i storesøsteren, og er definitivt et av årets beste nye brettspill.

 

Spillet inneholder nye karakterer, monstre, og historier, og det kan både spilles for seg selv eller brukes som en utvidelse til Gloomhaven.

 

Sjanger: Strategispill / samarbeidsspill

Antall spillere: 1-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 14+          

Spilletid: 30-120 minutter

 

Bestill Gloomhaven: Jaws of the Lion her.

Root og utvidelsene Underworld og Clockwork

Dette er de eneste brettspillutvidelsene vi inkluderer på listen vår, og det sier noe. Når det er snakk om våre beste brettspill, står Root høyt på listen.

 

Siden Root kom ut i starten av 2019, har det tatt brettspillverden med storm. I dette sjarmerende asymmetriske krigsspillet leder dere hver deres stamme av skogsdyr, med mål om å vinne kontroll over skogen. Her krangler katter, fugler, og en enslig vaskebjørn - alle med ulike forutsetninger for å vinne spillet.

 

I september i år har det kommet to utvidelser til Root: Underworld og Clockwork. Dette er to utvidelser som introduserer mange spennende og nye elementer til Root. I Underworld blir dere introdusert for to ny stammer: muldvarpene fra Underground Duchy, som egner seg for ekspansive spillere med behov for fleksibilitet, og kråkene fra Corvid Conspiracy, en sabotasjestamme som lett kan overliste sine motstandere.

 

I Clockwork får du tilgang til en ikke-spillbar stamme, som gir deg muligheten til å spille Root som et solo-brettspill, eller som et samarbeidsspill.

 

Om du er en tilhenger av Root burde du absolutt gi disse brettspillutvidelsene en test!

 

Sjanger: Strategispill / krigsspill

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 12+          

Spilletid: 60-90 minutter

 

Bestill Root og utvidelsene Underworld og Clockwork her.

Pandemic Legacy: Season 0

Pandemic Legacy Season 0 er, på tross av tittelen, det tredje spillet i Pandemic Legacy-serien. Det første Pandemic Legacy-spillet satt i lang tid på tronen som verdens beste brettspill, før Gloomhaven overtok. Likevel har det helt siden da beholdt en utmerket andreplass. 

 

Historien i Season 0 følger ikke etter sine to forgjengere, men presenterer derimot et nytt og uavhengig eventyr, fra fortiden. Spillet tar dere med tilbake til 1960-tallet, hvor dere blir satt til å stoppe “Project MEDUSA”, et kodenavn for et nytt biologisk våpen. Klarer dere å unngå katastrofen før året er omme?

 

Såkalte Legacy-spill har kanskje en høy prislapp, men byr på et eventyr som fortsetter videre hver gang dere spiller. Dere vil utforske en historie, som gradvis lar dere låse opp nye deler av spillet - nye regler vil bli implementert, andre vil bli strøket, og brettet vil endre seg permanent! Legacy-spill lar deres valg få ekte konsekvenser for hva som skjer i nettopp deres brettspill. Det er en opplevelse helt for seg selv.

 

Som de andre spillene i serien, så er historien frittstående, og det er ikke nødvendig å ha spilt Pandemic Legacy: Season 1 eller Pandemic Legacy: Season 2 først.

 

Sjanger: Strategispill / samarbeidsspill

Antall spillere: 2-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 14+          

Spilletid: 45-60 minutter

 

Bestill Pandemic Legacy: Season 0 her.

7 Wonders (Second Edition)

Et av verdens mest prisbelønte brettspill har kommet i ny utgave! I motsetning til originalen fra 2010, så har de fleste komponentene nå fått en visuell overhaling, enkelte kort og underverker har blitt rebalansert, og reglene er blitt revidert for å gjøre dem enda enklere og tydeligere. De tre store utvidelsene (Leaders, Cities, og Armada) har også blitt oppgradert til å kunne spilles med det nye 7 Wonders Second Edition

 

Som spiller er du leder for en av antikkens 7 store byer. Ved nøye planlegging skal du, gjennom å plukke og spille de riktige kortene, sanke ressurser, legge handelsruter, og etablere din militære overlegenhet. Bygg din by og reis et arkitektonisk underverk som vil tåle tidens tann - og alt dette på bare 30 minutter!

 

OBS: det er ikke mulig å kombinere 7 Wonders Second Edition med de gamle 7 Wonders-produktene.

 

Finnes også i norsk utgave.

 

Sjanger: Kortspill

Antall spillere: 3-7

Språk: Norsk og engelsk utgave

Aldersgruppe: 10+          

Spilletid: 30 minutter

 

Bestill 7 Wonders (Second Edition) her.

Se flere av årets beste brettspill på vår YouTube-kanal

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Eclipse: Second Dawn for the Galaxy

I Eclipse: Second Dawn for the Galaxy styrer dere hver deres sivilisasjon, som må kjempe mot de andre for å oppnå dominans i verdensrommet. Utforsk galakser, oppdag ny teknologi, og bygg de beste romskipene for å seire over motstanderne dine. 

 

Dette er en ny utgave at det kjente brettspillet Eclipse fra 2011, men med nytt design, forbedret spillbarhet, og nye komponenter. 

 

Som prislappen antyder, er dette et ekspansivt og komplekst brettspill. Men det som skiller Eclipse: Second Dawn for the Galaxy fra andre spill av samme ull, er at det samtidig er forfriskende enkelt å sette seg inn i. Det er designet av samme person som står bak Root, noe som kanskje kan gi deg en pekepinn på at det ikke trenger å være så fryktinngytende som boksen gir uttrykk for.

 

Gjør deg klar for et strategispill som gir deg følelsen av å være del av noe stort, med mye makt i dine hender - og hvor du må planlegge godt, for uventede overraskelser venter rundt hver planet. Her er det enormt med gjenspillbarhet å hente - galaksen venter!

 

Sjanger: Strategispill / krigsspill

Antall spillere: 2-6

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 14+          

Spilletid: 60-200 minutter

 

Bestill Eclipse: Second Dawn for the Galaxy her.

 Pax Pamir

Pax Pamir er et slående vakkert kortspill, satt i 1800-tallets Afghanistan. Dere befinner dere midt i en konflikt mellom Storbritannia og Russland, som kniver om kontroll over Sentral-Asia. 

 

Som spillere tar hver av dere rollen som en lokal leder, som prøver å utnytte og manipulere de inntrengende stormaktene i denne konflikten, ved å blant annet danne allianser med, og gi bestikkelser til de andre spillerne. Det kan være nyttig å inngå koalisjoner imot den sterkeste spilleren - men samtidig, er ingen avtaler skrevet i stein.

 

Pax Pamir har alt dere kan ønske dere i et nytt brettspill: vakre illustrasjoner, enkle regler å sette seg inn i, og fantastisk gameplay. Dette er et spill som alltid holder deg på kanten av stolen, og som aldri er likt fra spill til spill.

 

Sjanger: Strategispill / økonomi og politikk

Antall spillere: 1-5

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 14+          

Spilletid: 45-120 minutter

 

Bestill Pax Pamir her.

Viscounts of the West Kingdom

Folket har begynt å miste troen på kongedømmet, og som greve i Frankerrike er det din jobb å vise lojalitet mot kongen. Men samtidig må du passe på å ligge på godsiden til befolkningen, i tilfelle maktfordelingen plutselig skulle snu.

 

I Viscounts of the West Kingdom har ikke designerne spart på noe. Dette er det tredje spillet i West Kingdom-trilogien, og her får du servert et dypt og strategisk brettspill, med en ny og forfriskende vri på arbeiderplassering, eller såkalt “worker placement”. Vår definitive favoritt i trilogien.

 

De andre titlene i trilogien er Architects og Paladins of the West Kingdom. Designerne er de samme som også skapte North Sea-trilogien, en annen svært populær brettspillserie, bestående av Raiders, Explorers, og Shipwrights of the North Sea.

 

Sjanger: Strategi / arbeiderplassering

Antall spillere: 1-4

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 12+          

Spilletid: 60-90 minutter

 

Bestill Viscounts of the West Kingdom her.

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Baker Street Irregulars

The Baker Street Irregulars er det fjerde spillet i serien Sherlock Holmes Consulting Detective. I denne brettspillserien skal dere hjelpe Sherlock Holmes med å løse mysterier, ved å reise rundt i Londons gater for å besøke mistenkte og åsteder. 

 

Dette vil nok skille seg fra andre brettspillopplevelser dere har hatt, ved at dere ikke skal flytte brikker rundt på et brett. I stedet får dere kun et sakshefte, hvor dere leser en introduksjon til mysteriet dere skal begi dere ut på. Derfra får dere utdelt et kart og en telefonbok med oversikt over navn og steder i byen, og skal derfra velge selv hvor dere må gå for å løse gåten! For hvert sted dere besøker, leser dere et nytt avsnitt i saksheftet, som forhåpentligvis gir dere nye spor.

 

Ved å følge de mistenktes bevegelser på kartet, og snakke med involverte, skal dere selv knytte sammen trådene og tenke dere frem til hvem, hvordan og hvorfor. Dette er et utrolig spennende og unikt brettspill, som passer alle som liker å løse krimgåter!

 

De andre spillene i serien er The Thames Murders & other cases, Jack the Ripper & West End Adventures, og Carlton House & Queen’s Park. Hvert spill kommer med 10 unike mysterier.

 

Sjanger: Krimgåter / samarbeidsspill

Antall spillere: 1-8

Språk: Engelsk

Aldersgruppe: 14+          

Spilletid: 90 minutter

 

Bestill Sherlock Holmes Consulting Detective: The Baker Street Irregulars her.