Arkiv: Anbefalt lesestoff til Pride 2022

Denne artikkelen ble publisert i forbindelse med Pride 2022 og er tatt vare på til glede for nye lesere.

 

Vi i Outland feirer Pride hver sommer ved å løfte frem gode historier om kjærlighet og mangfold, og benytter anledningen til å anbefale et utvalg bøker, tegneserier og manga som kan være til glede og inspirasjon for mange.

Pride er Norges største feiring av mangfold og skeiv kjærlighet og arrangeres både smått og stort over hele landet. I 2022 markerer også Pride at det er 50 år siden avkriminaliseringen av sex mellom menn i Norge.


Outland ønsker å delta i denne festen, som hyller at vi kan være akkurat de vi er – og være stolte av det.


Hvert år – i anledning Pride – henter vi alltid frem noen anbefalinger fra LGBT-sjangeren, som du kan se nedenfor. 

 

Artikkelen fortsetter under bildet...


Anbefalte bøker

Red, White & Royal Blue

Av Casey McQuiston

Med sin debutroman Red, White & Royal Blue skapte Casey McQuiston et litterært fenomen som har satt et permanent, positivt preg på bøkenes verden.


McQuistons oppvekst var preget av konservativ religiøs skolegang, og de ønsket å skrive bøker som ville gjort tilværelsen for en skeiv ungdom som dem selv litt mindre isolert. Red, White & Royal Blue ble det første resultatet: En romantisk komedie i en alternativ nåtid der sønnen til USAs første kvinnelige president faller for en engelsk prins!


Romanen gikk umiddelbart inn på bestselgerlistene i USA, og ble etter hvert et internasjonalt fenomen, godt hjulpet av glødende engasjement på sosiale medier. Også litteraturkritikerne lot seg begeistre. Den overveldende mottakelsen bidro til at boken ble oversatt til en rekke språk, og Amazon Studios er i gang med filmadapsjonen.


Red, White & Royal Blue har spilt en sentral rolle i de siste årenes eventyrlige økning i positiv LGBTQ+ representasjon i mainstream litteratur, spesielt for ungdom og unge voksne. En selvskreven PRIDE-bok, og en oppløftende leseopplevelse uansett tid på året!

The Jasmine Throne

Av Tasha Suri

Tasha Suris tredje roman The Jasmine Throne er inspirert av indisk fortellertradisjon, og markerer starten på den episke fantasy-trilogien The Burning Kingdoms.


Keiserens søster Malini holdes fanget og isolert i et tempel der hennes eneste kontakt med omverdenen er tjenestepiken Priya. De to kvinnene kunne knapt vært mer forskjellige, men begge har opplevd brutaliteten til en nådeløs stat. Nå slår de sine krefter sammen og starter en brann som kan fortære et helt imperium.


Ære, plikt og motet til å følge sitt eget hjerte blir satt på prøve for de to hovedpersonene når de må kjempe for kontrollen over sine skjebner. Levende beskrivelser, dynamiske karakterer, og et magisystem utenom det vanlige gjør leseopplevelsen til en fornøyelig reise, som du ikke vil skal ta slutt.


The Jasmine Throne er velskrevet, kompleks, og engasjerende fantasy, og en fantastisk litterær ambassadør for sjangeren vi elsker. Kjærlighetshistorien til de to sterke kvinnene gjør romanen perfekt som månedens bok under Pride!


Sjekk ut disse også...


Anbefalte tegneserier

Prinsesse Prinsesse: Alle sine dager

Av K. O'Neill

En varm og vakker fortelling om to prinsesser som prøver å finne en måte å leve "lykkelig i alle sine dager" på – sammen.

 

Serien egner seg for barn og unge, og tar et godhjertet og humoristisk oppgjør med kjente kjønnsroller innenfor eventyrsjangeren.

Heartstopper Volume 1

Av Alice Oseman

Heartstopper, eller Hjertestopper på norsk, er en tegneserie om kjærlighet, vennskap og psykisk helse. Den følger Charlie Spring, en tenåringsgutt som sliter med mobbing etter at elever på skolen avslørte ham som homofil. 


Etter ett år med drittslenging, baksnakking og et usunt, hemmelig forhold har ikke Charlie mye selvtillit igjen. Det vil si, til han møter Nick. Med romantisk bakgrunnsmusikk, blomster og solskinn møtes disse to i et klassisk “gutt-møter-gutt”-scenario.


Romansen mellom Nick og Charlie er kanskje relativt problemfri, men det betyr ikke at livene deres ikke er det. Charlie sliter psykisk og utover i serien blir dette mer og mer tydelig, og forfatter Alice Oseman gjør en god jobb med visualiseringen av dette. Hun gir ikke leseren eller karakterene en direkte «løsning» på situasjonen, men poengterer at karakterene gjør det de kan for å hjelpe situasjonen – en dag om gangen.

 

Les også: Suksessen Heartstopper: Skeiv litteratur på sitt beste?


Sjekk ut disse også...


Anbefalt manga

My Love Mix-Up!, Vol. 1

Av Aruko & Wataru Hinekure

En hjertevarm romantisk komedie hvor en misforståelse fører til uventet kjærlighet. Aoki er forelsket i Hashimoto, jenta på plassen ved siden av ham i klassen.

 

Han fortviler når han låner viskelæret hennes og ser at hun har skrevet navnet til en annen gutt – Ida – på den. For å gjøre saken mer forvirrende ser Ida Aoki holde det viskelæret og tror Aoki er forelsket i ham!

My Brother's Husband, Volume 1

Av Anne Ishii & Gengoroh Tagame

En sterk og nær fortelling om sorg og aksept.

 

Bli med på en reise inn i den stort sett fortsatt lukkede japanske homokulturen, hvor håp om endring spirer og hvor påvirkning fra vestlig kultur får stadig større innpass.


Sjekk ut disse også...


Se anbefalinger fra tidligere år


Stæsj!