6 skumle grøsserbøker til Halloween6 skumle grøsserbøker til Halloween

6 skumle grøsserbøker til Halloween

Bøker hører høsten til, det er noe alle vet. Og nå som Halloween lusker like rundt hjørnet setter mange av oss pris på noen ordentlige grøsserbøker for å komme i riktig stemning. 

 

Som om året 2020 ikke har vært skrekkhistorie nok i seg selv, se ikke lenger, for her har vi plukket ut seks av våre mest skumle bøker. Men la oss advare deg, grøsserbøker som disse er ikke for sarte sjeler. De vil ryste ved både kropp og sinn, og holde deg våken om nettene - for å lese videre, såklart.

 

Årets definitive leseliste for alle dere med en affinitet for skumle bøker, her er den. Snurr film!


The Last Astronaut

En gang, for lenge siden, var det ikke alle som var overbevist om at grøss og gru og science fiction kunne være en god kombinasjon. Heldigvis kom vi på bedre tanker, ikke minst takket være filmer som AlienEvent Horizon, og The Thing

 

Men selv om filmmediet har inntatt denne fascinerende sjangeren skal man ikke avskrive bøkers evne til å formidle skrekk blandet med intergalaktisk undring vel så effektivt. The Last Astronaut er et strålende eksempel på nettopp det.

 

Gjør deg klar for Halloween med dette storslagne møtet med det ukjente! En virkelig neglebiter, som sakte avslører en enigmatisk fiende og en intens siste kamp for livet i det dype verdensrommet.

 

Forfatter: David Wellington

Aldersgruppe: Voksne

Språk: Engelsk                 

Format: Paperback

 

Bestill The Last Astronaut her.


The Luminous Dead

Forfatterens evne til å skildre hovedpersonens påkjenninger i denne boken er så virkningsfulle at du vil føle det på kroppen og bli fysisk utmattet. Men med en skikkelig skrekkroman er det akkurat slik det burde være. Pulsen skal og vil stige, helt til siste side.

 

Vi vil ikke avsløre for mye, og holder oss til å si at boken handler om en hovedperson etterlatt til å utforske dype gruveganger på en ugjestmild planet, og befinner seg raskt i en skrekkinngytende, psykologisk og følelsesladet kamp for å overleve. Scenen er satt.

 

Dette er en av våre grøsserbøker vi gladelig anbefaler, perfekt for halloween, og passer for de av dere som liker skumle tankevridere og vitenskapelig problemløsing av typen vi finner i The Martian.

 

Forfatter: Caitlin Starling

Aldersgruppe: Voksne

Språk: Engelsk                 

Format: Paperback

 

Bestill The Luminous Dead her.


The Twisted Ones

Sett gjennom øynene til den jordnære fortelleren Mouse, er det nesten så du ikke merker at uhyggen gradvis bygger seg opp - helt til du plutselig skvetter til. Både hun og forfatterens oppbygging av boken i det hele tatt, er på mange måter enkel og ukomplisert. Hun er fornuftig, og med så mye selvironi og oppriktighet i tonen sin at det tar lang tid før du forstår hvor blodig alvoret faktisk er.

 

Mouse er satt til å rydde ut av sin avdøde bestemors hjem, ute i landlige North Carolina. Bestemor var en “hoarder”. Og midt oppi alt søppelet hun har samlet gjennom et helt liv, snubler Mouse over dypt gjemte hemmeligheter om det som finnes i skogene utenfor.

 

The Twisted Ones er et fremragende eksemplar blant grøsserbøker, som skiller seg ut med sin blanding av det hverdagslige og rasjonelle med det ekstreme og overnaturlige. Ypperlig horror og dark fantasy.

 

Forfatter: T. Kingfisher

Aldersgruppe: Voksne

Språk: Engelsk                 

Format: Paperback

 

Bestill The Twisted Ones her.


The Silent Companions

Elsie har nylig blitt enke. Og når hun blir sendt til sin avdøde ektemanns forfalne gods på landet for å fullføre graviditeten sin, blir hun møtt av noe helt annet enn det livet i rikdom og privilegium hun hadde sett for seg.

 

Tjenerne er forargelige, det lokale landsbyfolket er praktisk talt fiendtlige. Og bak en låst dør er en malt trefigur, som ser akkurat ut som Elsie. Beboerne er livredde for den, men Elsie slår det fra seg som ren overtro - helt til hun legger merke til at figurens øyne følger henne.

 

The Silent Companions er en viktoriansk spøkelseshistorie, som frembrakte den mest urovekkende typen frykt i oss. Boken er så godt skrevet at du kan sverge på at du hører skraping og dunking i veggene rundt deg mens du leser, og karakterenes paranoia smitter uunngåelig over på en selv.

 

En av våre mest skumle bøker, og burde ikke leses i mørket.

 

Forfatter: Laura Purcell

Aldersgruppe: Voksne

Språk: Engelsk                 

Format: Paperback

 

Bestill The Silent Companions her.


Leave the World Behind

Amanda og Clay har leid et luksuriøst hjem på Long Island, som en idyllisk luksusferie med tenåringsbarna sine. Men et bank på døren sent på kvelden bryter raskt idyllen.

 

Ruth og G. H. er et eldre svart par - det er deres hus, og de kommer på døren i panikk. De forteller at et plutselig strømbrudd har slått ut hele byen, men her i den landlige utkanten, nå uten internett og TV, er det vanskelig å vite hva man skal tro. Burde Amanda og Clay stole på dette paret - og motsatt? Er dette feriehjemmet, isolert fra sivilisasjonen, et trygt sted for disse familiene? Og er de trygge fra hverandre?

 

Sitrende av spenning og ofte provoserende, Leave the World Behind sikter seg inn på kompleksitetene rundt foreldreskap, rase, og klasse. Den vil gi deg en real “hva f@#%”-opplevelse, og du vil føle deg ukomfortabel, og redd hele veien, uten at du helt vet hvorfor.

 

Dette er en av våre kortere grøsserbøker, så du får lest den på en dag - og du vil mislike den. Helt til du, helt ufrivillig, forelsker deg i den.

 

Forfatter: Rumaan Alam

Aldersgruppe: Voksne

Språk: Engelsk                 

Format: Paperback

 

Bestill Leave the World Behind her.


The Only Good Indians

Tittelen til denne boken sikter til et uttrykk som stammer fra de amerikanske indianerkrigene på 1860-tallet, der Comanche-høvding Tosawi etter sigende sa til Union General Philip Sheridan, “Tosawi, good Indian,” hvorpå Sheridan angivelig svarte, “The only good Indians I ever saw were dead”.

 

The Only Good Indians er en bok om hevn, kulturell identitet, og prisen man betaler for å bryte med tradisjoner. Den gjør en sømløs blanding av skrekk og drama, med skarpe sosiale kommentarer - og den er blant årets definitive favoritter.

 

På jaktsesongens siste dag gjorde fire Blackfeet-ungdommer noe de senere kom til å angre på. De visste det var galt, de følte det også da, men egget på av hverandre og med jaktens adrenalin i blodet, satte de bedre skjønn til side og gjorde det likevel. Ti år senere, etter de alle har forlatt reservatet og lagt kulturen og tradisjonene bak seg, er det de som er byttet.

 

Resultatet av alt dette er et prakteksemplar blant skumle bøker som også fortjener litterær anerkjennelse. Et innblikk inn i innfødte amerikaneres liv, skyldfølelsen rundt å forlate det, og stereotypiene de må leve med - som et bakteppe bak grusom frykt, skrekk og galskap. For dette handler om grøsserbøker, tross alt.

 

Forfatter: Stephen Graham Jones

Aldersgruppe: Voksne

Språk: Engelsk                 

Format: Paperback

 

Bestill The Only Good Indians her.