Tomas anbefaler - Titus Groan og GormenghastTomas anbefaler - Titus Groan og Gormenghast

Tomas anbefaler - Titus Groan og Gormenghast

Alle har hørt om J.R.R. Tolkien som spant universet Middle Earth, fylt med alver, dverger og skrømt. Men ikke alle har hørt om Mervyn Peake, som kom ut med sine gotiske fantasybøker nesten samtidig.

 

Peake har skrevet bøkene om Gormenghast, en serie på fire bøker som er like gotiske som de høres ut. Titus Groan, Gormenghast og Titus Alone kom ut mellom 1946 og 1959, men Peake døde dessverre før han fikk fullført siste bok. Heldigvis fant datteren hans notatene, og Titus Awakes ble gitt ut av Peakes kone i 2011. 

 

Han har tatt mye inspirasjon fra Charles Dickens og Robert Louis Stevenson, noe som merkes godt i navngivningen av karakterene og den klassiske skrivestilen. Peake elsket diktskrivning, som også merkes veldig godt i språket i bøkene hans. Det flyter godt og har en poetisk følelse, uten at det blir verken tørt eller for abstrakt, men heller spennende og interessant.

Blanding av The Dark Crystal og Bloodborne

I første bok blir vi introdusert til livet i det gigantiske slottet Gormenghast, en labyrint med de underligste beboere, som godt kan beskrives som kjærlighetsbarnet mellom The Dark Crystal og Bloodborne

 

Peake beskriver disse karakterene så bra at du sitter igjen med et krystallklart bilde av dem, samt følelsen av at du kanskje bør la lyset stå på om natten og gir deg en ny, mild skepsis mot fugler.

 

Gormenghasts nye arving er født, og hele slottet er i jubel og feirer på sine underlige måter. I mellomtiden følger vi den ambisiøse og manipulerende unge Steerpike, som ser sitt snitt til å få et bedre liv og en god mengde rikdom med det samme. 

 

Hovedkarakteren vår, Titus, ser vi ikke så mye til i første bok, men Titus Groan setter atmosfæren for de serien godt. Vi blir gjort kjent med beboerne, og den lover mye mer "weirdness" i de neste bøkene.

 

Titus Groan og Gormenghast-serien passer perfekt hvis du liker Senlin Ascends av Josiah Bancroft og rar fantasy generelt, eller bare er ute etter en klassiker utenom det vanlige.